Мили съседи 2

• 3 647
  • 65
  •   1
Отговори
# 15
Част от децата са от блока, да. Колкото и да се опитвам да съм "толерантна" и разбирам защо някой иска да се подаде и да си види детето .... блъскането е влудяващо, часове наред.  По-скоро казвайте какво да слагам пред стената за да не използват нея за "врата". Иначе и тук родителите са като от жената в Младост 1 - ама как така? Те си играят!
Топка влиза, дойде майката, извини се, взе си топката и на следващия  ден пак е същото.

толерантността е до време. ако някой от родителите на тези деца беше на твое място, сиг нямаше да е толкова толерантен. сблъсквала съм се с такива, дето търпят само своите деца и гонят чуждите даже от люлки, че "това било тяхната площадка". освен да оградите с мрежи "игрище". друго не се сещам. или да си пуснеш сот и да почнат да идват при всяко пищене на алармата.

# 16
толерантността е до време. ако някой от родителите на тези деца беше на твое място, сиг нямаше да е толкова толерантен. сблъсквала съм се с такива, дето търпят само своите деца и гонят чуждите даже от люлки, че "това било тяхната площадка". освен да оградите с мрежи "игрище". друго не се сещам. или да си пуснеш сот и да почнат да идват при всяко пищене на алармата.
[/quote]

Това със СОТ-ът е идея. Трябва да питам съседите имат и какво се случва - има ли ефект Simple Smile

Иначе да, и аз съм изумена как всеки си гледа него си и няма елементарна съобразителност към другите. Но наглостта на родителите от съседните блокове, че детето им ще играе тук, направо ме изумява..

# 17
Първо повечето родители в днешно време са много разпуснати, няма никакъв ред и дисциплина. Какво може да се очаква друго, и как децата им ще са примерни като те самите не могат да им дадат добър пример. Домоуправител не е ли уведомен по случая, да се реши какво може да се направи, какво може да се сложи, или направо ако трябва да се ограничи достъпа.! От другата кооперация да си сложат по-висока ограда, поне да не я прескачат. Нямат единност българите, това е проблемът.

# 18
Щом играят и деца от блока оградата нищо няма да промени. Хубава дограма и нещо за звукоизолация на стената и идея за слънчеви батерии за входа примерно, ако огрява някакво слънце на тоя покрив. Другото е авторката да се моли плочата да протече и като платят всички, които ползват паркинга да я ремонтират дружно после ще изгонят хлапетата.

# 19
За това да се съберат съседите и домоуправителя и да се дават идеи какво може да се направи. Нашата народопсихология е такава, че всеки си трае за важните неща, отлага, и сякаш предпочита да чака проблемите да минат от само себе си, и да се решат с магическа пръчка. Авторката сама е написала, че това продължава няколко години вече, и явно не са взети мерки за цялото това време.

# 20
  • над кукувичето гнездо
Ако можете, сложете мрежа.

# 21
bboiko сигналът ще е ? "Деца играят в двора футбол" ? В очевидно общо пространство без граници и маркер за "частна собственост". Те надали играят до 2 през нощта. Придружаването "по закон" е след определен вечерен час. Надзора на деца до 12 е доста свободно за трактовка понятие.
Вариантът за полиция е -ако нарушават частна собственост, не спазват часовете за тишина, имат вандалски прояви междувременно.
Сигнала ще е за деца в риск - оставени без надзор. "след определен вечерен час" е от 14 години нагоре (може и да беше 16 даже), преди това надзора трябва да е 24/7. Може да не ти харесва, но такъв е закона. Да никой няма да се трогне от жалбата, но ако се пусне писмено с входящ номер са длъжни да реагират и да говорят с родителите. Това ще е достатъчно да ги стресне и да си намерят друго място за игра. Най-вероятно са там защото на родителите им е по-лесно да ги оставят да повреждат чуждата собственост вместо да си се занимават с децата. Отделно ако целенасочено целят прозорците това си е вандалство.
Ще отнеме месеци, предвид, че сроковете за отговор са абсурдно дълги, но са длъжни да отговорят. Всичко друго отива към самоуправство.

А безпризорните деца днеска ритат по прозорците, утре ще почнат да се друсат между блоковете. Това, че родителите са безотговорни не е дребно нещо.

Топка влиза, дойде майката, извини се, взе си топката и на следващия  ден пак е същото.
Пукаш топката с един нож и им я връщаш така. Като почне да им тежи финансово ще се замислят.

А дългосрочно - сложете по висока ограда, която да не предкачат и врата отваряща се с чип. Така само децата от блока ще влизат, а на тях забранявате на общо събрание да играят там. След това ако се повтори си завеждате гражданско дело срещу родителите за тормоз с искане за обезщетение за нематериални щети -20-30-50 хиляди и ще се приключи.

# 22
  • Beyond the stars
bboiko сигналът ще е ? "Деца играят в двора футбол" ? В очевидно общо пространство без граници и маркер за "частна собственост". Те надали играят до 2 през нощта. Придружаването "по закон" е след определен вечерен час. Надзора на деца до 12 е доста свободно за трактовка понятие.
Вариантът за полиция е -ако нарушават частна собственост, не спазват часовете за тишина, имат вандалски прояви междувременно.
Сигнала ще е за деца в риск - оставени без надзор. "след определен вечерен час" е от 14 години нагоре (може и да беше 16 даже), преди това надзора трябва да е 24/7. Може да не ти харесва, но такъв е закона.

Не знам къде прочетохте на мен точно какво не ми харесва в закона Bowtie
Явно трябва точен цитат - "Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие."
Също доста свободно боравите с понятието "деца в риск". Надзорът може да се изразява в - "мама е на терасата и гледа. " Както разбрахме има и деца от блока.
Та оставете съчиненията на тема какво на мен не ми харесва в закона, а помислете върху реалната практична приложимост на идеята си.

# 23
Децата в 5 клас масово си ходят сами на училище, няма начин да се приложи закона за игра с топка. Това не само не е опасно, а е препоръчително за здравето на децата. И всякакви такива със съд и прочее са неизпълними. Ако може да се заключва - ОК, иначе не знам.
А щом ритат директно в стената една телена мрежа (по-хлабава) пред стената ще реши проблема, защото топката няма да отскача от нея, а и няма да е шумно.

# 24
Да пробвате с благо - да им купите една футболна врата, за да се целят в нея, а не в стената и прозорците. Може да го говорите на общо събрание, или вие да вземете, така или иначе пак ще похарчите пари за мрежи и тн.
Друго ако влезе топка през прозореца им я връщате пукната - един съсед така ни направи като деца и после внимавахме повече.

# 25
да, обаче надали съседите ще се съгласят да дават пари за мрежи и врати. дори и децата им да играят. приготви се да вадиш  парите от джоба си.

# 26
Това колко масово не се спазват законите не ги отменя. С жалби и сигнали ще има резултат, но ще отнеме доста време. А то не ѝ е необходимо да ги осъди или да ги глобят социалните, а само да ги уплаши достатъчно, че ще има последствия от действията им. Това ще е достатъчно да ги накара да си променят поведението.

Другия вариант е самоуправство, но не препоръчителен. Освен да им вика през прозореца и да ги пръска с вода, всичко друго би могло да има последици за нея.

Това да им строи футболно игрище на двора за нейна сметка не е решение.

# 27
Една врата нормална струва 100-150лв. Трудни са за изнасяне като се сглобят и по-трудно ще я откраднат. Може да решат, че тя е по-интересна и да ритат по нея. Може и да се окаже проблем да почнат да се събират повече деца.
При нас имаше дупка със съседна кооперация и всички използвахме техния двор като пряк път и те нещо гласуваха и по някакъв начин имаше искане и ни накараха да си оправим оградата - не знам колко е ниска съседната ограда и може юрист да каже може ли да накарат да се вдигне по-висока. Освен това имахме беседка, на която също прескачаха тийнейджъри и пушеха райски газ и много шум късно вечер като при викане на полиция на следващ ден правиха смрад и си седяха в смрадта, докато чистачката изчисти. И гласувахме да я махнем. Имаше недоволни, разбира се.Да опита да намери съмишленици - собствениците на магазините, други хора и да пробва събрание.

# 28
  • София /Абсурдистан
Чета и не вярвам на очите си до каква степен някои не си възпитават децата.

# 29
Да пробвате с благо - да им купите една футболна врата, за да се целят в нея, а не в стената и прозорците. Може да го говорите на общо събрание, или вие да вземете, така или иначе пак ще похарчите пари за мрежи и тн.
Друго ако влезе топка през прозореца им я връщате пукната - един съсед така ни направи като деца и после внимавахме повече.
Да пробва с благо? Тези деца умишлено се целят в прозорците за да я тормозят, това им доставя удоволствие. Това са невъзпитани нагли разглезени хулиганчета, молби и увещания няма да помогнат.
Задължително жалба при кварталния, веднага, и то неколкократно. Ако не го знаете кой е, звъннете в районното и питайте за работно време и контакти. Също задължително жалби към кмета. При нас общината направи заградено с високи мрежи игрище на разстояние от блоковете. Там играят с топки и не създават проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт