Пубертетът при момчетата - тема 18

• 26 640
  • 580
  •   3
Отговори
# 525
  • Berlin
И аз мисля, че сравнението е неточно. Моите деца излизат с този аргумент понякога, когато искат нещо, а аз не разрешавам, но обяснявам точно това - ние изкарваме парите, с които купуваме И на тях неща. Даже се опитвам да им вкарам в главите, че като излязат от вкъщи ще им е трудно сами да си купуват маратонки за 100 евро и парфюм за 200 (например). Освен това са в период на интереси, израстване, аз ще си купя скъпо яке да речем и ще го нося години. При детето ще купим и следващата зима ще е малко, ще каже не го искам, не е хубаво и др. 500лв на месец за дрехи, колкото и скъпи да са, е много и няма смисъл от толкова чест пазар.

# 526
Всеки тийн харчи, колкото са възможностите на семейството. Щом родителите са ок със сумите, не виждам какво това засяга околните. И колко и кога дрехи ще си купува или не също е работа на семейството

# 527
  • София
Всеки тийн харчи, колкото са възможностите на семейството. Щом родителите са ок със сумите, не виждам какво това засяга околните. И колко и кога дрехи ще си купува или не също е работа на семейството
Да не сме им отишли в семейството да им казваме какво да правят. Във форума се коментира всичко, което се предложи за коментар. Нали така си помагаме все пак.

# 528
  • Русе
Моето конте иска само маркови парцали и спестява всеки лев, за да си ги купува. Вече няма търпение да работи редовно, че да си купува по-вече. След три години му отварям широко входната врата и ще му гледам сеира как ще се издържа и колко маркови парцали ще купува. Всеки ден опявам по темата, но овена му с овен не отстъпва. Тогава ще си научи урока по трудния начин.
Големият вече три години близо сам се издържа, учи и работи, и много добре си прави сметката. Значи можело!

Аз съм на друга тема тия дни. Обсъждали ли сме поставянето на “папиломната” ваксина на по-големите? Яко съм се навила да набода моите и запазих час за малкия (16) и уредих къде големия (22) също да  отиде да го боцкат. 273 лв е едната доза. Слагат се три.

# 529
  • пустинята Гоби
Е хубаво де, тук потребител се оплака, че детето му харчи тези пари, не беше съобщително изречение, че да не си даваме мнението. Реално т.нар. “маркови” парцали и обувки, отдавна са достъпни за масовия потребител, други по-нишови не са, ама те не струват 500 лева. Не е чудо голямо някой да троши тези пари, друг е въпросът и да, със сигурност си е тяхна работа къде си харчат парите, нали не са моите, тук си говорим само, защото ни беше поискано мнението.

# 530
Моето конте иска само маркови парцали и спестява всеки лев, за да си ги купува. Вече няма търпение да работи редовно, че да си купува по-вече. След три години му отварям широко входната врата и ще му гледам сеира как ще се издържа и колко маркови парцали ще купува. Всеки ден опявам по темата, но овена му с овен не отстъпва. Тогава ще си научи урока по трудния начин.
Големият вече три години близо сам се издържа, учи и работи, и много добре си прави сметката. Значи можело!

Аз съм на друга тема тия дни. Обсъждали ли сме поставянето на “папиломната” ваксина на по-големите? Яко съм се навила да набода моите и запазих час за малкия (16) и уредих къде големия (22) също да  отиде да го боцкат. 273 лв е едната доза. Слагат се три.

Аз сложих на сина ми в началото на годината и втората доза шест месеца по-късно. При нас са две и са безплатни.

# 531
  • Berlin
И при нас са безплатни. До 14г две дози, след това 3.

# 532
  • Deutschland/HE
И ние сложихме на младежа, преди да навърши 14г., две дози от 9валентната и е безплатна. Нямаше никакви оплаквания, преди това и сестра му нямаше.

П.С. В Германия е безплатна до 18г, след това си я купуваш и си искаш парите от здравната ти каса.

# 533
При моя син имаше силно гадене на следващия ден, затихващо на по-следващия. Това, което ме притесни като странична реакция беше и изтръпване на пръстите на ръцете, добре че беше за много кратко. Сега ми е малко притеснено за втората доза.

# 534
Синът ми не е имал никаква реакции, но той леко понася ваксините. Единствено Бексеро му създаде проблеми, но тя е тежка ваксина, доколкото съм чувала.

# 535
  • София
За баткото нямаше програма и платихме всичко.
Сега за малкото има и вече сме го наболи веднъж, чакаме второто боцкане.

# 536
Не познавам потребителката. Нямам навик да прегледждам профили. Споделям личното си мнение, но не го налагам.
1. Ако бяхме финансово затруднено семейство, тези пари детето ми нямаше да ги види, пък камо ли да го харчи неразумно.
2. Ако съм разведена и баща му му ги дава лично за харчене към издръжката -детето е в правото си да ги харчи за каквото реши, стига да не вреди на здравето му.
3. Ако в семейството влизат достатъчно пари,  нека харчи сумата за дрехи. Могат да си позволя финансово да се учи да управлява бюджета си и купуването на дрехи в това число.
4.  абсолютно  никога не бих допуснала мисълта че като родител и човек който "вади" парите имам право на повече и по-хубави неща от децата. Не е моят начин на мислене, така съм възпитана. Виждала съм и другия модел. Били са в депривация, самите те прилагат същото към децата си. Не съдя никого.

# 537
  • София
Цитат
4.  абсолютно  никога не бих допуснала мисълта че като родител и човек който "вади" парите имам право на повече и по-хубави неща от децата. Не е моят начин на мислене, така съм възпитана. Виждала съм и другия модел. Били са в депривация, самите те прилагат същото към децата си. Не съдя никого.
Напротив, в семейството си има йерархия. Докато е непълнолетно, детето не ми е равно, родителите задаваме тона и правилата. Иначе се обръща каруцата много бързо и родителите се чудят защо са изтървали нещата.
Определено ги уча, че хубавите придобивки трябва да се заслужат. Това е възпитателно, останалото - не. Няма как да дам последен модел телефон или лаптоп на небрежен тийн, който най-малкото още няма съзнанието да си пази вещите, забравя, губи и чупи (неволно, разбира се). То аз нямам последен модел, няма да има и той.
Всяко дете е добре да знае 2 и 200 и да разбира, че луксът не е даденост и родителите печелят средствата с много труд и усилия. Лично мнение, всеки може да си прави каквото реши, просто споделяме тук.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 09:02 от jasmin tisane

# 538
Подкрепям последното. Детето ми е дете, аз съм родителят и ми е равно, докато спазва правилата вкъщи, в училище и т.н. Когато не го прави, налагам санкции и наказания.
За хубавите придобивки - всеки си има виждане кое точно е хубаво, по-хубаво, най-хубаво. За мен хубав е телефонът му от 300 лв, за някои родители е такъв от 1300 лв. Всеки родител си разполага с бюджета , както намери за добре. Но аз лично се опитвам да го възпитавам, че, какъвто и да е телефонът, служи за връзка. Колата е важно да те закара безопасно от т.А, до т.Б и няма значение дали е Голф или Бентли. Е, по-скъпите неща са по-луксозни, но има хора, които нямат нищо, дори храна и човек трябва да оценява това, което има.

Веднъж попитах позната защо детето ѝ има телефон от 1500 лв? Не, че ѝ държа сметка, просто ми беше интересно. Отговорът беше - всички имат и детето ще се комплексира, ако няма..... Ами, моето няма, няма и да има, докато не започне да си изкарва парите сам и, ако желае това, разбира се. Не виждам да се е комплексирал. Единствено му пука да има протектор на екрана, че постоянно го изпуска тоз телефон. Представям си, ако беше за 1500 лева....

# 539
Само че не става дума за телефон и таблет. А за дрехи
Като родители е наше задължение детето да е облечено.
Както и да е нахранено.
Няма йерархия в тези неща. Това е наша отговорност /дрехи, храна, подслон/.Wink

Общи условия

Активация на акаунт