Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 47

• 19 212
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
На моя близка приятелка, свекърва й се казва Петрана, когато забременя ми сподели, че бабата много държала името й да се запази, дори ги беше заплашила че ще ги изпъди ако не й изпълнят заръката (живееха при нея). Когато роди кръсти момиченцето Петра, бабата се разсърди, че няма "на" накрая и си изпълни заканата. Сега детето е на 8г и не е виждало баба си.

# 691
Е, Нонка не е толкова зле
Може би става за възрастна жена, но за момиче и бъдеща млада жена .. не бих казала. Поне Нона да беше.

Ми те възрастните жени са били момичета и млади жени, а момичетата и младите жени, ще станат възрастни
Да, но възрастните жени са били млади в средата на миналия век, когато имена като Пенка и Иванка са били нещо обичайно за тяхната възраст. Сега вече са други времена. Представи си децата в един клас - Александра, Виктория, Габриела, Дария, Памела, (например) ... и някъде между тях Нонка.

# 692
  • Варна
Между другото, някъде бях чела, че името Сийка много се харесва в Германия. Сия става, както и Мия, Ния, същото ми е.
Вчера се заслушах в разговор на тийнейджъри, изброяваха кои съученици са били на купон. Сред Виктор, Макс, Вяра и др. имаше и Драган, споменаха и Вълчо (айде това може и да е прякор), но нямаше някакво подигравателно отношение заради име. Децата свикват с имената, които чуват и са около тях. Синът ми например (в училищна възраст) каза, че името Мирослав/а било много странно, и беше много изненадан, че наш познат Миро всъщност е Мирослав. Grinning Същото беше и за Борко (Борислав).

# 693
Може би става за възрастна жена, но за момиче и бъдеща млада жена .. не бих казала. Поне Нона да беше.

Ми те възрастните жени са били момичета и млади жени, а момичетата и младите жени, ще станат възрастни
Да, но възрастните жени са били млади в средата на миналия век, когато имена като Пенка и Иванка са били нещо обичайно за тяхната възраст. Сега вече са други времена. Представи си децата в един клас - Александра, Виктория, Габриела, Дария, Памела, (например) ... и някъде между тях Нонка.

Ми какво толкова, малко разнообразие.
И да, децата свикват с всякакви имена

# 694
  • Пловдив
И аз бих предпочела Нона, иначе нищо му няма на името. Имам колежка Ненка, 30+, кръстена на баба си Ненка, имам и позната Минка към 30, кръстена на баба си Минка. Във Фейсбук е Мини. На всичките тия имена само бих им махнала К-то, иначе ги намирам съвсем ОК. Много повече от Ая, Вая, Миа или Елинор, Памела и Елеанита.

В моя род имаме Нонка (сестра на дядо ми), кръстена на баба си Нона, чиято внучка, на Нонка, се казва Нора (50+). Ясно се проследява първо вкарването на умалително и после "някое по-модерно име със същата буква". Wink

Ненки, Нонки и Лалки по мои наблюдения като че ли са се въдели много в Средногорието около Копривщица, Панагюрище и Клисура, също Сопот и Карлово. Моята прапрабаба Нона и още някаква баба Лалка имаше в рода, на някой прадядо сестра, са били от тоя район, както и колежката Ненка, както и девойката Минка, макар че Минки има навсякъде, а имах съученички Лалка и Нонка, Нонка и тя беше оттам, Лалка не съм се сещала да я питам.
И героини на Иван Вазов има с такива имена.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 10:08 от Магдена

# 695

Ми какво толкова, малко разнообразие.
И да, децата свикват с всякакви имена
Важно е и детето да си харесва името, или поне да го намира за нормално и да не се срамува от него. Не е важно само какво мислят другите.

# 696
Бебе Мертин, да било различно от Мартин

# 697
  • Пловдив
Сетих се за журналиста от БНР Мерим Тенев. Бил кръстен на дядо си, откъде идва името, не знам. Винаги ми е звучало като изчанчено Марин (макар че явно не е), затова се сетих за него.

# 698
И аз бих предпочела Нона, иначе нищо му няма на името. Имам колежка Ненка, 30+, кръстена на баба си Ненка, имам и позната Минка към 30, кръстена на баба си Минка. Във Фейсбук е Мини. На всичките тия имена само бих им махнала К-то, иначе ги намирам съвсем ОК. Много повече от Ая, Вая, Миа или Елинор, Памела и Елеанита.

В моя род имаме Нонка (сестра на дядо ми), кръстена на баба си Нона, чиято внучка, на Нонка, се казва Нора (50+). Ясно се проследява първо вкарването на умалително и после "някое по-модерно име със същата буква". Wink

Ненки, Нонки и Лалки по мои наблюдения като че ли са се въдели много в Средногорието около Копривщица, Панагюрище и Клисура, също Сопот и Карлово. Моята прапрабаба Нона и още някаква баба Лалка имаше в рода, на някой прадядо сестра, са били от тоя район, както и колежката Ненка, както и девойката Минка, макар че Минки има навсякъде, а имах съученички Лалка и Нонка, Нонка и тя беше оттам, Лалка не съм се сещала да я питам.
И героини на Иван Вазов има с такива имена.
Да, от този район са тези имена. Там има и много хора с името Лука, Кръстьо, Пана, Дона, Ненко и др. В случая това дете е записано в детска градина в Пазарджик, но предполагам, че рода им е от Средна гора.

# 699
Покрай тази дискусия се сетих за един братовчед на баба ми - Нонко. Винаги ми е било странно името му. (Не съм сигурна дали е жив, но ако е, ще е над 80).

# 700
  • Пловдив
И Нончо Воденичаров имаше - кметът на Раднево, който почина по време на "Сървайвър".

Скрит текст:
Потърсих в Гугъл за сигурност, да видя да не съм "убила", без да искам, някой друг, че се забравя - и той бил родом от Копривщица като моите роднински баби.

# 701
  • Варна
Димодар - от ФБ, малко момченце.

# 702
# 703
А ромите какви имена измислят, направо падам, скоро пред кабинета на педиатърката ни, излиза сестрата и подвиква на една млада ромка: Доведе ли Имодия?!
Аз първоначално не чух ясно, но после като дойде моят ред не успях да се сдържа и питах сестрата, а тя взе да се смее и вика: Ооо ако знаеш какво е сред тях..... изброи ми някои дето не запомних, но се посмяхме заедно. Запомних въпросната Имодия (напомни ми на Имодиум), Ферилина, и един Ариан за "цвят".

# 704
  • София
Да, и аз в болница попаднах на ромка, която се казваше Касандра. Сетих се за мъж Жулиен, както и Флориан ( писали сме за него, дете на инфлуенсър)

Общи условия

Активация на акаунт