Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 28 116
  • 784
  •   1
Отговори
# 405
Колко малко?
При мен операцията беше на 29 май. Имам ПЕТ скенер за 11 юли, т.е.химията трябва да я започна евентуално на 14 юли и се притеснявам да не закъснея... Днес ще си взема протокола от комисията и дата за химия. Ако е преди 11, ще видим какво ще правим.

DZ,
Операцията ми беше на 30.05.2025 г. в Токуда.
Взех си протокола на 19.06, но там нищо не пише конкретно.
1/ Разбрах, че трябва да си харесам онколог и болница, които да ми предпишат/проведат лечението, вкл. и изследванията.
Юрнах се да запазя възможно най-ранни часове за консултации с онколози (не по здравна каса, разбира се,  че за тях се чакало 3-4 седмици). Имам още две запазени консултации, като последната е на 02 юли.
2/ Никой никога дотук не ми е предлагал ПЕТ скенер /само веднъж от Дървеница ми предложиха опция, но се наложи да я отменя, т.к. реших да се "преселя" в Токуда; така или иначе не е загуба, т.к. още не бях взела някакво направление, без което не можело/. Самоинициативно след първата операция /отворена биопсия/ си направих КТ скенер и това е.
Разбрах, че избраният онколог трябва да прецени дали иска ПЕТ скенер/костна сцинтиграфия и евентуално да даде направление. И тук се хванах за главата, защото единият професор каза, че задължително трябва ПЕТ скенер/костна сц-я, а другият каза, че изобщо не трябва.
В обобщение, като гледам и като размишлявам, Х-то обективно няма как да го почна преди 10 юли, т.к. на 02 юли ми е последната планирана консултация, после трябва да реша къде и с кого какво ще правя, а и зависи какви са им възможностите да ме вземат. Отделно, на 09 юли имам сериозен служебен ангажимент, на който трябва да съм с целия си мозък и в добра кондиция.
Честно казано, разчитам, че като почне огнепръскачката, че измете всичко, което се е навъдило в мен до 10 юли  Simple Smile.

Хайди,
Няма кого да питам за това колко мога да отложа, защото още нямам онколог, пък тук е пълно с препатили.
А и докато се чудех за отлагането, то отсамосебе си се очерта от 10-ти натам да е, че преди това няма как да е Simple Smile.
На база на опита ми с операцията установих, че е много важно да уцелиш правилния лекар, ако ще с цената на малко забавяне.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 11:41 от Nova_Kotka

# 406
По отношение на отлагането - на мен ми казаха, че химията трябва да започне до 8 седмици от операцията най-късно. Аз започнах след 6, толкова време ми отне осеферването и организацията. По отношение на схемите - подкрепям казаното от Марсиян. Аз залагам на проф. Дудов за първата и проф. Щерев за втората. Аз лично избрах проф. Щерев - 4 червени и 4 бели през 2 седмици. Само мисълта за 12 последователни седмици вливки ми действаше на психиката, но това са си само мои терзания 🙃 Задължително слагат Лонкуекс в Надежда като е на 14 дни. Нямам нито едно отлагане - всично мина за малко повече от 3 месеца. Лекарството, което предизвиква сънливост е Оланзапин. Основната му насоченост не е против гадене и повръщане, но са открили, че помага много срещу тях. Наистина те прави сънлив за 2-3 дни, което не е чак толкова лошо, защото организма се нуждае от почивка така или и иначе. Като премедикация вливат и Зофран. Не съм повръщала, имах гадене по 1-2 дни след вливка.
Схемите са общо взето еднакви. Освен това, ако лечението идва твърде агресивно за организма, винаги може да се модифицира и приспособи - и като интервали между вливките, и като количества.

# 407
Оланзапинът е антипсихотик. Струва ми се неуместно предписанието му в подобни случаи.

# 408
Само аз ли надебелях по време на химията? Десет килца трупнах отгоре, така че който е слаб, да си знае, че може и да надебелее, не да отслабне още по време на нея.
Аз доста отложих моята химия. С една седмица защото чаках резултатите от Ендопредикта и още една заради порта, та я започнах два месеца след операцията.
Дали беше грешка или не, не знам, никога и няма да разбера. Но се притеснявах много, че я отлагам, все си представях как точно за този месец някоя гадна клетчица ей така щъка из тялото ми и се дели, дели, дели.... Но аз винаги съм имала много развинтено въображение.
Иначе почти съм сигурна, че професорът с втората схема е Щерев. И аз бях на същата, 4 червени през 2 седмици и 12 бели всяка седмица, но впоследствие променихме и паклитаксела да бъде на две седмици, за да мога да ида да взема бебка. Даже отложих втората бяла с десет дена, толкова ми казаха че може.
Д-р Консулова също каза, че би приложила по-честото вливане, но 3 на 3, не 4 на 4.
Аз бях сънлива само в деня на вливането, в следващите дни не.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 12:42 от Opossum

# 409
  • София
Момичета, оставихте ме безмълвна. Персонално благодаря на всяка една от вас, наистина сте Сила. Периодично ще си препрочитам страхотните редове, които ми споделихте. Силата Ще бъде с нас. Flowers Four Leaf Clover

Ей така вече ми харесваш! Горе главата, тук сме много и знаем какво ти е на душичката, но виждаш, че се справяме. Така и ти ще успееш!
Винаги ще получиш съвет, добра дума, а ако е нужно и ритник по д..то.

# 410
Nova Kotka, според мен разсъждаваш много трезво и си на прав път – но не отлагай излишно. 2–3 седмици след операцията са ок, стига да ги използваш активно: избери финално онколог, направи изследвания, подготви се. Имай предвид, че и самият онколог вероятно няма да започне лечението веднага – възможно е да назначи допълнителни изследвания, които също ще отнемат време. А най-важното – животът не спира с химиотерапията. Много от нас между вливките работим, пътуваме, гледаме деца и живеем нормално. Лечението не е край, а стъпка към здравето. ❤

Колко малко?
При мен операцията беше на 29 май. Имам ПЕТ скенер за 11 юли, т.е.химията трябва да я започна евентуално на 14 юли и се притеснявам да не закъснея... Днес ще си взема протокола от комисията и дата за химия. Ако е преди 11, ще видим какво ще правим.

DZ,
Операцията ми беше на 30.05.2025 г. в Токуда.
Взех си протокола на 19.06, но там нищо не пише конкретно.
1/ Разбрах, че трябва да си харесам онколог и болница, които да ми предпишат/проведат лечението, вкл. и изследванията.
Юрнах се да запазя възможно най-ранни часове за консултации с онколози (не по здравна каса, разбира се,  че за тях се чакало 3-4 седмици). Имам още две запазени консултации, като последната е на 02 юли.
2/ Никой никога дотук не ми е предлагал ПЕТ скенер /само веднъж от Дървеница ми предложиха опция, но се наложи да я отменя, т.к. реших да се "преселя" в Токуда; така или иначе не е загуба, т.к. още не бях взела някакво направление, без което не можело/. Самоинициативно след първата операция /отворена биопсия/ си направих КТ скенер и това е.
Разбрах, че избраният онколог трябва да прецени дали иска ПЕТ скенер/костна сцинтиграфия и евентуално да даде направление. И тук се хванах за главата, защото единият професор каза, че задължително трябва ПЕТ скенер/костна сц-я, а другият каза, че изобщо не трябва.
В обобщение, като гледам и като размишлявам, Х-то обективно няма как да го почна преди 10 юли, т.к. на 02 юли ми е последната планирана консултация, после трябва да реша къде и с кого какво ще правя, а и зависи какви са им възможностите да ме вземат. Отделно, на 09 юли имам сериозен служебен ангажимент, на който трябва да съм с целия си мозък и в добра кондиция.
Честно казано, разчитам, че като почне огнепръскачката, че измете всичко, което се е навъдило в мен до 10 юли  Simple Smile.

Хайди,
Няма кого да питам за това колко мога да отложа, защото още нямам онколог, пък тук е пълно с препатили.
А и докато се чудех за отлагането, то отсамосебе си се очерта от 10-ти натам да е, че преди това няма как да е Simple Smile.
На база на опита ми с операцията установих, че е много важно да уцелиш правилния лекар, ако ще с цената на малко забавяне.

# 411
  • Sofia
Нова котка, поне със сигурност няма да отключиш Зостера, щом вече веднъж те е посетил. Когато отидох на дерматолог заради него и да го потвърди, той ми каза: " Е, поне бъди спокойна! Няма да се появи отново!". Помислих си : Еми чудесно! Значи всичко ми е шест! хахахха
Иначе, да. Вливането го пускат спрямо състоянието на пациента в деня на курса. Пускат кръвни и ЕКГ преди всеки курс и според състоянието забъркват "коктейла". При мен беше всичко нормално до спомената алергична реакция. Като тя се прояви, като болка в стомаха и в ръката, където ми беше поставен абоката. Сложиха ми противоалергично и ми намалиха капката и успях да изкарам цялата банка.
Имай предвид, че лекарите се съобразяват с пациента. Всичко е индивидуално. Може и да отложат вливане с една седмица, не е драма. Може да налят дозата. Гледат максимално да ни е комфортно. Затова не се притеснявай!

За отлагането на старта на терапията.....Както казах,  нямах търпение да започне. Но, всичко ми беше в норма. Килограмите, също. Затова нямаше причина да се отлага.  По време на химиотерапията от 58 кг. станах 52кг. Като отслабването ми беше по време на паклитаксела. Хранех се нормално, здравословно. Силно ограничих сладкото.
Кати,херпес зостера не създава траен имунитет и особено при хора с компрометирана имунна система ,винаги има опасност от нова изява.
Изключително опасен,макар рядък е системния херпес зостера,който засяга вътрешни органи,без външна изява с обрив и рани...споделям го от личен опит.За съжаление в бг все още не се внася ваксина,която е за възрастни.При децата,ваксината за варицела,на практика профилактика и херпес зостер.

Неда, аз съм далеч от мисълта, че няма в някакъв момент отново да ми се отключи Зостера. Дори си мисля, че това не беше Зостер, но взеха предвид, че бях на активно лечение за онкологично заболяване и затова заключиха, че е това. Също беше причината да ми изпишат ударна доза Ацикловир на таблетки ( толкова таблетки не бях пила никога до сега, като понечих да ги пия, гълтача ми се свиваше от психоза, 10 таблетки дневно за 8 дни, всичко 80 таблетки). Ако не беше рака, щяха само да ми изпишат локални средства за лечение. Толкова незначителен обрив беше.

За образните в хода на лечение или за проследяване след това, може би зависи от болницата, дори и от лекаря.
Когато стартирах химиотерапията ми назначиха КТ след вторият курс, защото бях само с ЯМР. Ако имах скенер, нямаше да ми го назначат. След химиотерапията правих ЯМР, за да се види до колко е отговора от лечението.
Помня, че когато бях на лъчетерапия в Софиямед, д-р Георгиев ми каза, че три месеца след приключване на лъчето трябва да ми се направи скенер. Когато се върнах в Надежда за последващата терапия ми казаха, че скенер ще ми назначат чак след 6 месеца. Предният път се паднах при друг лекар, който досега не ми е водил консултациите и той ми каза: " Виждам, че февруари си приключила с лъчетерапията и не си правила образно оттогава? Време е да ти пуснем някакво образно". Та така. Всеки със своята философия.

Сега, като говорите за сънливост и се сетих за първият ми курс химиотерапия. Тогава ми бяха пуснали Зофрана на много бърза капка. Без да преувеличавам банката ми се изля във вената за отрицателно време. Това го забелязах, когато рязко ми се доспа, сякаш някой ми беше седнал на клепачите. Беше ново усещане за мен, но аз по принцип си трая и реших да изчакам да видя дали няма да ми размине. И наистина малко след това клепачите ми олекнаха и ми стана по-бодро и когато погледнах банката беше празна. А не беше минало много време.
Затова оттогава си следя капките и ако видя, че се пускат бързо си казвам. Моя съвет към тези, които им предстои химиотерапия, също да си ги следят. Обикновено сестрите се съобразяват, но понякога се случват и такива неща.

# 412
Взех си протокола от комисията. Минах и през отделението за хемопорт. Имам план за действие😁
ПЕТ скенер на 11.07
Химия - Карбоплатин + Доцетаксел на 15.07
Порт- 21.07
От 7 до 9.07 съм на екскурзия с колегите, а от 1 до 4.07 даже ще поработя малко😁

Ново Коте, моята операция беше на 29 Simple Smile
Т.е. наистина заедно се движим🤗

# 413
  • Варна
DZ, радвам се, че имаш план. Това значи, че ще успееш. За хирург, не исках да препоръчвам,заради финансовата страна, но най-хубавите гърди които съм виждала правени в БГ, мастектомия с едномоментна реконструкция са от др.Вълкан Иванов и др. Хатър. За мен той е лекар от друга галактика. За грейпфрута и жълтия кантарион, пише във всички листовки, да не се приема, дори и в някои лекарства за кръвно. Скоро четох ново проучване, че антибиотик не трябва да се приема с минерална вода, защото действието му отслабва.

# 414
Изобщо не искам да ми се прави реконструкция Sad
  С този брака ген и без това съм бомба със закъснител Sad С кеф зимата няма и ппотезите да слагам, като ходя до магазина. Лятото в градината също🤣 Изобщо липсата на цици не ми е проблем😘

# 415
  • Северозапада
Имам въпросче. Как протича диспансерния преглед и колко време отнема? Записан ми е в 11:30 и се чудя дали мога да планирам друг преглед към 14ч.

# 416
Ant G. , зависи какво ще ти правят в Надежда на диспансера. Ако си за 11:30 точно около този час ще ти вземат кръв, минава час докато излязат. Трябва да се видиш и с онколог. Моята приятелка беше за мамография, час за диспансер в 11:30, тръгнала си е в 15 часа.
Забавили се с разчета на мамографията, а те е искала да изчака. Ако си за ехограф предполагам ще минеш по-бързо.

# 417
И аз съм виждала гърди от д-р Въркан Иванов, много елегантни, женствени, не много голям размер, но наистина страхотна творба. Мацката, която ще им се наслаждава е много, много позитивна, чаровна и й пожелавам дълголетие и щастливи мигове в живота - запознахме се с нея на диспансерните.. Боже, щастлива съм, че срещам усмивки и там.. Simple Smile)
Тя не е във форума, но я поканих, ако реши да ни наобикаля, е добре дошла Simple Smile

# 418
  • Северозапада
Благодаря!
Не знам какво ще ми правят. Правих ПЕТ в края на май. Преди това и КТ. Мамография прави ли се при импланти? Никога не съм си правила. Винаги само ехография ми препоръчваха, защото бях под 40. Д-р Хатър ми препоръча да правя редовно ЯМР.

# 419
Онкологът в Надежда ми предложи 3D мамография, каза че може да се прави при импланти. Не притискат гърдата. Отказах я.
Виктор Йорданов на мен ми написа в препоръките първите две години ЯМР на гърди веднъж в годината. През останалото време следим кожата с ехограф. На последното ми ЯМР, което беше ноември, заключението на другия лекар е ЯМР на гърди след 2 години.
Ant G.в Надежда кой онколог ти даде направление за ПЕТ? Аз като питам и ми отговарят, че нямам нужда от излишно облъчване. Така и не ходя на диспансер, т.е. много рядко при тях. Следя се сама, плащам или търся направление и си избирам къде да направя образно. Последно си платих ЯМР на цяло тяло. За гърди успях да намеря направление, но лошото е, че гинеколожката не работи вече със Здравната каса и не знам от къде ще вземам направления занапред за гърдите.

Общи условия

Активация на акаунт