Поставянето на граници

• 4 107
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
Bella- ciao, много често не разбирам какво пишеш, ама не се и напъвам де. Никого не обиждам, разсъждавам си. И не знам откъде ти хрумна, че работя в детска градина.
Казах че не съм сигурна, но дори и да не работиш в детска градина . то какво би се замислила за възпитателки , които са оставили децата да правят каквото искат ? Че обожаватдецата?
Да , по принцип ти не обиждаш, даже много готино описваш разходки, градини, градчета и пътувания, но в случая може да става дума за друго и то не е за мразене на родители.
Аз си спомням една книжка на Агата Кристи, в която едно бабе въртеше на шиш цялото семейство .. .с някакви наследства и ги беше изпопобъркала всичките . Не и помня заглавието.

# 31
Да поглезиш майка си е да й подариш спа уикенд или да идете на маникюр заедно, нещо такова. В това няма нищо лошо. Обаче да се изисква от теб да решаваш всякакви нейни проблеми плюс да й пестиш ходенето до мтел или изипей ежемесечно.. е скандално. Не говорим за болен човек. Но аз граници с нея нямах, носела съм първо, второ и десерт почти всеки ден, пазаруване, придружаване. За две години направо сили не ми останаха.
Същата работа. А на всичкото отгоре , защото често страдам от мигрена, заради хроничното недоспиване, миналата седмица ми беше толкова зле през деня, че не можех да ям, не да звъня на някого, и тя ме нарече неблагодарница, защото не съм и звъннала целия ден поне веднъж и каза"Ами ако майка ти не е добре и има нужда от нещо"... Не мога да се справя...не мога...постоянно иска да е на нейното, аз все се пречупвам и дори веднъж да й се противопоставя-под противопоставяне разбирайте да си сложа сивото, а не черното яке, вече изпитвам чувство на Вина...не мога...не мога...направо приживе умирам така. Това е много токсично.

# 32
Да поглезиш майка си е да й подариш спа уикенд или да идете на маникюр заедно, нещо такова. В това няма нищо лошо. Обаче да се изисква от теб да решаваш всякакви нейни проблеми плюс да й пестиш ходенето до мтел или изипей ежемесечно.. е скандално. Не говорим за болен човек. Но аз граници с нея нямах, носела съм първо, второ и десерт почти всеки ден, пазаруване, придружаване. За две години направо сили не ми останаха.
Същата работа. А на всичкото отгоре , защото често страдам от мигрена, заради хроничното недоспиване, миналата седмица ми беше толкова зле през деня, че не можех да ям, не да звъня на някого, и тя ме нарече неблагодарница, защото не съм и звъннала целия ден поне веднъж и каза"Ами ако майка ти не е добре и има нужда от нещо"... Не мога да се справя...не мога...постоянно иска да е на нейното, аз все се пречупвам и дори веднъж да й се противопоставя-под противопоставяне разбирайте да си сложа сивото, а не черното яке, вече изпитвам чувство на Вина...не мога...не мога...направо приживе умирам така. Това е много токсично.

Нали като не ѝ е добре,тя трябва да ти звънне?Или ти трябва да я проверяваш всеки ден как е?
Това е наистина много нагло и арогантно от страна на майка ти да те нарича така и да се държи неуважително с теб,извинявам се, че така се изказах,но е факт.

# 33

Нали като не ѝ е добре,тя трябва да ти звънне?Или ти трябва да я проверяваш всеки ден как е?
Това е наистина много нагло и арогантно от страна на майка ти да те нарича така и да се държи неуважително с теб,извинявам се, че така се изказах,но е факт.
Държи да й звъня всеки ден, и то не само по веднъж..а живее до мен...плаче ми се !!!! И с това вменяване на чувството за вина, в което е виртуоз. Ад...

# 34

Държи да й звъня всеки ден, и то не само по веднъж..а живее до мен...плаче ми се !!!! И с това вменяване на чувството за вина, в което е виртуоз. Ад...

А ти какво мислиш да предприемеш в този случай?

# 35

А ти какво мислиш да предприемеш в този случай?
За съжаление няма какво. С вече изграден живот, единственият начин е ново жилище, далеч от нея. Колкото и тъжно да звучи, в тоя живот съм се отказала. Дано в следващия да живея в пълния смисъл на думата. В този явно е писано да съм й душеприказчик, партньор, приятелка, лекарка, че дори и родител на моменти....

# 36
  • София
Може ли да слагате тези дълги цитати в скрит текст или въобще да не ги цитирате?

# 37
Децата не могат да са родители на родителите си.
Това съсипва.
А за изказването на Дева за младо семейство , на което родителите плащали неща, пък не били допуснати ... и това размъкнато къде ли не та чак през мин. 3 ти лица до този форум ... ами съжалявам това младо семейство, че се е оказало в нужда за помощ на такива помощници, които явно помагат с претенции ... което дали е помощ или купуване на права не ми е ясно . Обаче в един момент да не се окажат възрастните от другата страна на барикадата ? Аз лично бих препоръчала - или си правят преценка колко могат и искат да помагат и повече не го разнасят из всички познати и непознати , или се подготвят за им поставят граници.

# 38
  • В полите на Пирин планина
The Queen1, какво означава "няма какво да направя"?
Човек трябва да се научи да се обича и да отстоява себе си - това са едни от най-трудните уроци в живота. Никой не казва да не се грижим (при нужда) за родителите си или за родителите на половинките си. Но всяко нещо си има мярка.
Ти приятели и интереси нямаш ли? Задължения, извън всичките, вменени от майка ти?

Тя искала да ѝ се обаждаш? Ами, кажи ѝ, че си на работа, че имаш ангажименти, че си навън с приятели... И, ако има нужда тя да се обади. Няма никаква причина за вина тук. Никой не е придатък на друг човек, нито живее, за да го обслужва.
Дори и да ѝ се обадиш, просто сведи разговора до осведомяване как е и ако няма нещо друго важно, кажи, че имаш нещо друго да правиш.
Няма място за вина тук. Ако не можеш да се справиш сама - потърси психолог.

Баща ми, с години не ми се беше обаждал, а едно от първите неща, които ми каза, като го направи беше - разочарован съм от теб... Подразних се, но на него му казах, че нямам никакво намерение да се боря за одобрението му и аз харесвам живота си. За протокола - никога не е присъствал емоционално в живота ми като родител и в един момент изчезна и физически.

# 39
Явно ти харесва да се изживяваш като жертва, друго обяснение няма. Дори заедно да живеете, може да сложиш граници, ако искаш. Само си представям, как ще допусна изобщо, някой да ми каже кое яке да облека. Абсурдно е, и не, не е майката виновна.

# 40
Ако живеят заедно защо е нужно да й се обажда, нали се виждат. Нещо не схванах.

# 41
Защото още няма Алекса на български за пенсионери. Но май има други подобни устройства с български ? Някъде да и псукаш ChatGPT ? Той и български може ?

# 42
  • София
И деца манипулират родителите си, много често даже.
Колко родители са купили жилища на децата си, коли и други неща, но детето ги смята за даденост и иска и сметките да му се плащат? Обаче родителят да не стъпва, само да праща пари, че иначе навлиза в личното пространство. Много случаи имам в обкъжението си. Колежка не може един лев да спести за себе си, защото е поела режийните на дъщеря си, на семейството на дъщеря си. Сватята плаща кредита за жилището. И двете са нежелани в това жилище, обаче.
Много деца само използват родителите си и поставят граници, без да се замислят, че родителите са живи същества, не роботи и банкомати.

Нормално е да не се навлиза в личното пространство. То затова е лично. Ако купуваш нещо с идеята да го ползваш за да държиш другия длъжен, това не е нито подарък, нито жест, а държане на заложник. Разбира се, родителите не са длъжни да осигурят жилище, кола или да плащат режийни, и ако го правят, могат да се сърдят единствено на себе си. Децата и да смятат, че някой им е длъжен, като не им се даде, ще им се наложи да го приемат.

# 43
Поставянето на граници е белег на порастване и поемане на лична отговорност за действията и последствията от тях.
С роднините често ми се случва да си нарушавам личните граници, доброволно.
"Страдам" от идеята, че искам да съм широкоскроена и да прощавам "дребни" неща. Пиша страдам в кавички, защото твърдо вярвам в нея но понякога има неприятни последствия и ми отнема врема, за да го приема и да ми мине.
С колеги ми е трудно да сбижавам граници, защото съм наивна и споделям много, а не бива.
От друга стана не обичам любопитковци и с тях имам твърда граница.
Имам още да уча по въпроса.
Много е хубаво обаче да не се нагърбваме с чужди отговорности и да можем да казваме не и стига.
Един психолог ми беше дал идеята да не отговарям импулсивно с добре, а ще помисля. Така си даване време.
Другото, което съм разбрала през годините, е че дори да се съглася имам право да размисля и да си променя решението.
На мнение съм, че трябва да има практики по асеративност в детските градини и училища.

# 44
Няма нито един човек,който да не мрази поне мъничко родителите си.

Общи условия

Активация на акаунт