Любители на рози 5

• 11 692
  • 448
  •   1
Отговори
# 405
Аз моите рози си ги режа като стане студено да не се залъжат , на пролет пак . Ох така се зарибих с тия рози , че постоянно гледам клипчета и снимки ,записвам си имена и номера , които ми харесват . Май повечето искам да им знам имената , а някой ги предлагат само по номера .

Слагах резници от розите ,които имам в градината под шишета .
В една транспортна саксия смесих купена почва и малко пясък , потопих в алое и сложих в туба и залепих с тиско . Та ще видим какво ще стане .

Миналата година дръпнах един ред в градината и набодох на 10 - 15 см резниците под наклон . Истината е , че издържана и на държд и на снега през април . Обаче не издържаха на жегата . Бързо изсъхваха и стана много топло и до една умряха .

# 406
Аз съм във всички фейсбук групи за рози. И въпросният мъж го знам и неговата група също я следя, но нямам неговото търпение. Той им бърка смески, пуска им лампи, вкоренява ги в чашки, мести няколко пъти. Това за мен е голяма играчка. Сигурно бих почнала, ако розите са много скъпи.
Не е съвсем така, защото той показва много и разнообразни методи и експериментира. Не е нужно да им бъркаш смески и да ги гледаш на лампи.

# 407
  • при късмета
И аз имам дилема. Събрала съм един чувал стърготини от рязането на дървата и смятам да го ползвам за мулч. Сега се чудя, като окопая розите за зимата да сложа мулча от горе или да омешам стърготините в пръстта и тогава да окопая розите. Какво ще ме посъветвате?

# 408
Мулчът се слага отгоре, над почвата, а не се смесва с нея.

# 409
Е то така или иначе след време ще си се смеси , така ,че на бързай .
Вие окопавате ли си цветните градинки ? Аз редовно си ги прекопавам мисля, че първо , когато е рохка пръста попиват хубаво и повече вода в почвата , а и корена се освобождава от сбитата почва . Лятото като се сбие пръстта и не попива хубаво водата - бяга . Днес пак заваля , но като изсъхне ще си ги окопая и наторя и толкова ще е тая година .

Вие с какво ги торите вашите цветни градини ?

# 410
  • при късмета
Благодаря, и аз така си помислих, ама все пак.
На вилата, освен розите друго нямам за прекопаване. Имам 2 лехи с градински карамфил пред външното пространство, но тях е невъзможно да прекопаваш, а и от долу имам луковици на лалета, кокичета и зюмбюли. Имам и в сандъчета в София, всъщност първо тук ги гледам и тяхната почва я ръчкам от време на време, но не задължително сезонно. И алпинеум си направих и него не прекопавам, заради камъните, а и там има само юка и алпийски рози, които не изискват прекопаване. Обаче ми се налага да плевя. От едната страна карамфила се е разпространил до степен да няма открита почва и там не е проблем. От другата страна обаче съм оставяла празни места, че имам една катереща роза, която искам да пусна по още 1 колона нагоре и ми трябва празно място в лехата, тревата много бързо излиза. И детелина, пълно е.
А магнолия да окопавам ли? Трудно ми е с нея, една не издържа, втора сега се чудя как да опазя. Още като рязахме дървата сложих трици на нея и на много млади фиданки, но за нея се чудя какви грижи да полагам. Доста е студено там и трудно се захващат, комшията има вече големи и каза, че и при него е било трудно с тях в началото

# 411
  • София/Варна
Магнолията има мрежа от повърхностни корени и не се окопава, защото ще ги прекъснеш и много вероятно за умре.

# 412
Много ви се радвам на ентусиазма, момичета!
Темичката е създадена от мен.
Започнах да се занимавам с рози преди 10 години, когато си купихме къща извън града.
С времето започнах да се уморявам от розите. В началото се нахвърлих на всевъзможни сортове. Някои се оказаха много сполучливи, други - красиви, но ужасно болнави. Толкова много рози насадих, че нямам грам място повече. А ММ направо би ме изгонил от къщи, ако взема нови.

Все пак ми се прокрадва една идея да махна тези, които ме дразнят и да си сложа други - дай Боже, сполучливи.

Май най-добрия вариант е да се разчита на популярни и изпитани сортове.
Макар че вече и по реномираните сайтове не се знае на какво ще попаднеш.

Преди две години купих от Брит розако няколко рози - подлъгах се по промоции и по-ниски цени. Едната вече умря. Други две /катерещи - бяла и лилава/ седят на вейки, нито са пораснали, нито са цъфтяли.
Единствено една червена уж се хвана, но е по-скоро цикламена, а специално исках да е червена. Dame de Coeur

Миналата зима се изкуших да участвам в групова поръчка на Хоби кафе и две от трите розички, които получих, не оцеляха. Дойдоха доста слаби растения.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 09:49 от utro77

# 413
  • при късмета
Магнолията има мрежа от повърхностни корени и не се окопава, защото ще ги прекъснеш и много вероятно за умре.
Много благодаря!

# 414
Скрит текст:
Много ви се радвам на ентусиазма, момичета!
Темичката е създадена от мен.
Започнах да се занимавам с рози преди 10 години, когато си купихме къща извън града.
С времето започнах да се уморявам от розите. В началото се нахвърлих на всевъзможни сортове. Някои се оказаха много сполучливи, други - красиви, но ужасно болнави. Толкова много рози насадих, че нямам грам място повече.
А ММ направо би ме изгонил от къщи, ако взема нови.

Скрит текст:
Все пак ми се прокрадва една идея да махна тези, които ме дразнят и да си сложа други - дай Боже, сполучливи.

Май най-добрия вариант е да се разчита на популярни и изпитани сортове.
Макар че вече и по реномираните сайтове не се знае на какво ще попаднеш.

Преди две години купих от Брит розако няколко рози - подлъгах се по промоции и по-ниски цени. Едната вече умря. Други две /катерещи - бяла и лилава/ седят на вейки, нито са пораснали, нито са цъфтяли.
Единствено една червена уж се хвана, но е по-скоро цикламена, а специално исках да е червена. Dame de Coeur

Миналата зима се изкуших да участвам в групова поръчка на Хоби кафе и две от трите розички, които получих, не оцеляха. Дойдоха доста слаби растения.
Като влезем, в който и да е магазин, където продават цветя, аз все съм залепена там. И мъжа ми казва "Може ли веднъж да си тръгнем без цвете?" Joy

# 415
Точно така правя от години, което е болнаво или не цъфти, не се развива добре, го разкарвам. След като се убедя, че причината не е в отглеждането Blush
И не само розите, в цялата градина и саксиите вкъщи съм на този принцип, по-добре ми е така.

# 416
И от мен вдигнаха вече ръце 😄😄😄. Имаха очаквания манията ми по цветята бързо да премине, а тя вместо да преминава се задълбочава 😄
Не искат и да ми изпълняват поръчките, а нямам книжка и това е проблем, защото няма кой да ми мъкне чувалите с почва 😆😆😆. Малките пакетчета са до никъде.
Сега новата мания е розите, даже сега отивам да взема един корен от куриера 😀

# 417
Гледам сега сайта на Брит розако. Много некоректно да не слагат актуални снимки на растенията, които ще изпратят. Не купувайте ако нямате пълна и подробна информация, и няма гаранция и връщане. Големи хитреци се извъдили...

# 418
Мислех да поръчам от тях, но приятелка каза, че си е поръчала Минерва от Бритрозако и останала много разочарована.

# 419
  • София
На мен ми пристигна хубаво растение, ще го видим как ще го бъде. 🤷‍♀️

Общи условия

Активация на акаунт