Любители на рози 5

• 11 692
  • 448
  •   1
Отговори
# 420
От Брит розако преди години съм поръчвала и ми дойдоха хубави растения.
Но последната поръчка беше разочарование - писах по-горе.

# 421
Здравейте! Аз така и не получих отговор в групата за идентифициране на рози каква точно е моята. Но съм я почистила и разплела от бурени и бръшлян, с което я и поорязах мъничко. Ще я оставя така да презимува и на пролет ще видим. Обаче, така като чета, ми се струва, че може и да са покривни или както се казват. Надявам се до пролетта да разбера какви са точно. Оглеждам се непрекъснато по дворовете да намеря същите и да питам за тях. Междувременно започнаха да пристигат розите, които бях поръчала. И докато чета тук-там, останах с впечатление, че съм поръчала много непопулярни рози Simple Smile От Kordes засадих една Grafin Elke, от Meilland засадих един  Pierre de Ronsard в земята и един в голяма градинска саксия. В земята сложих и една Miss Paris. От Delbard чакам 3-4 корена (с много сложни имена)  и от David Austin - Roal Dahl и Summer Song. Тези, които съм сложила вече в земята, вече изкараха листенца, а тази в саксията направо избухна с листенца. Не знам дали е заради това, че е на изцяло южно изложение или защото е изцяло в специална пръст. От Grafin Elke, която беше на гол корен и трябваше да се ореже, според упътването, бучнах в една саксия няколко резничета, които стоят на открито без да съм ги покрила с нищо и ги вали дъжд. И вече имат пъпки по стеблата. Тук температурите са около 15-16 градуса в момента и няма да паднат скоро кой знае колко. Но аз се чудя да ги покривам ли? И колко да изчакам, преди да ги извадя от саксията? Това, че покарват листенца, значи ли, че и коренчета се развиват?

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 18:31 от AnaLena

# 422
Не бих покривала. Розите обичат студа. На пролет ако има измръзнало, ще орежеш. Розите са издържливи, не се притеснявай, явно се чувстват добре

# 423
Не бих покривала. Розите обичат студа. На пролет ако има измръзнало, ще орежеш. Розите са издържливи, не се притеснявай, явно се чувстват добре
Ако зимата е в саксия, отново ли да не я покривам? Поръчах от Тему едно покривало против слана и се чудя дали да не й го слагам в големите студове.

# 424
Изобщо ли да не се покриват рози? Имам тази година посадени едни минита от Лидл, хванаха се но са съвсем пресни и мънички и мислех да ги покрия за първата им зима, те имат едни супер тънки клончета.
И няколко резници имам, сложих ги направо в земята краят на Август, хванали да се, под шиле са от самото начало. Сега да го махам ли?
Дворът е на доста студена локация, зимата често пада до -25/27

# 425
  • София
Те тез минита изобщо зимуват ли вън, аз гледах в някакъв др хипермаркет, че на такива минита пише, че са на кордана, като отидох на сайта, там пишеше, че не са студеноустойчиви... И се отказах напълно тогава от тях.

# 426
Аз не покривам рози. Покривам колкото мога с пръст около корена. Само това.
Купих си такива покривала от Тему, ползвам ги за магнолията и японския клен. Розите са издържливи, ако не бяха, нямаше да оцеллее нито една роза в парковете.

# 427
  • при късмета
Аз покривам само резници. Вкоренени растения, не. Даже резниците, ако е много топло, ще се опекат, вместо да ги запазиш.
А мини розите издържат навън, като другите рози. На съседа даже миналата зима цъфтяха

# 428
Моите минита са си също навън
Разликата с другите рози е само размера

# 429
Розите в саксии също ли държите навън през зимата без да покривате?

# 430
  • при късмета
От където и да съм взимала рози, винаги ми казват да се пренесат в градината възможно най-бързо, независимо кое време е на годината. Не гледам в саксии

# 431
Много хора гледат рози в саксии.

# 432
  • София
Знам, че минитата са си просто малки роьи, просто за тези така даваха.всъщност даже не знам в лидл същите ли са.

# 433
Аз имам 2 от Кауфланд в градината . Много са си добре и цъфтят . Вкоренени рози се зариват само с пръст , не се покриват с нищо . Розите са студоустойчиви . Единствено резници се покриват като не е задължително . Миналата година имах резници в градината и изобщо не съм ги покривала . Целта на покриването е поддържането на влага и циркулацията на въздуха . Сега е хубаво времето и влажно . Рядко се поливат за да не задържат влага . Сега не е нужно . Ако ще се слагат туби се държат до май месец . Скоро ми казаха, че когато дойде време да се махат тубите трябва да изберем по студен или дъждовен ден , защото ако е слънчево слънцето ще опари нежните листенца .

# 434
  • София
Ясно, мерси, понеже за минитата пишеше, че не издържат под 0

Аз може ли да помоля, по-знаещите, като дойде време за пръскане да кажете, да се ориентирам, че това с 70%опадали листа по дърветата мн няма да го оцеля
😂

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 15:30 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт