Любители на рози 5

• 15 192
  • 547
  •   1
Отговори
# 75
Аз още не съм залагала резници. Имам едни от зимата от розата до офиса, която ми окастриха нежелано от Енергото.

Поръчах от производител две лавандули от сорта stoechas, или както е по-полярна френска лавандула, с която да поприкрия корените на розата.

# 76
Хора, извинявайте за тъпия въпрос, но как се режат розите като им прецъфти цвета. Тази спасената от миналата година сами й падат, обаче сега нали имам нови, а аз съм пишман розарка и не знам какво да ги правя, на новите не падат дръжчиците на цветчетата, а аз мисля, че трябва да се премахват, за да се стимулират нови пъпки. Моля ви за насоки и съвети какво да ги правя?

# 77
Аз режа малко под цвета, без да докосвам листенцата отдолу.

# 78
  • при късмета
И аз режа само прецъфтелия цвят, със съвсем малко от дръжката. До където позволява, без да се режат листа

# 79
И аз като ма ко и Janice режа. Имам две рози, които режа голяма част от клона, когато процъфтят цветовете, защото иначе стават много високи и ме затрудняват в подрязването. Абсурд да стигна прецъфтялото без стълба, ако не ги подрязвам много през активния им сезон.

# 80
  • при късмета
Аз май не се изразих достатъчно ясно. Като казах, че не режа листо, имах предвид петлистното. Ако има трилистно под цвета, с дръжката режа и него. Имам само една роза, която е с трилистни листа изцяло и с нея ми е по-трудно, защото не знам първото под цвета дали трябва да го режа или не

# 81
Реже се до основата на петлистно листо!
Може да не е  до първото петлистно листо, а до следващото.

Имам една огромна роза - Розариум Утерсен, която на височина вече е невъзможно да бъде рязана. Преди някоя година ММ с една стълба се беше захванал, но стълбата се катурна и той падна в изрязаните бодли. Rolling Eyes Еми не иска да пробва пак...

# 82
И аз режа над първо истинско листо. Или по-ниско, ако не искам да става висока.
Утро, много ми хареса твоят розариум утерсен и аз насадих, но нямаше късмет. Затрупаха го други рози, дето уж трябваше да останат малки. И той почти изчезна. Мислех че ще стане обратното и той ще ги затрупа.
Но е голям боец, тази година за пръв път цъфна, някак успя да промуши клончета през другата роза и се показаха два мижави цвята от него. Трябва да го местя.

# 83
  • в страната на чудесата

Една катерачна но не зная какъв сорт, има много цветове. Посадена е миналата година и не зная колко ще са продължителни
Утре ще снимам и две чаени
А най старата ми роза цъфти от сега до ноември, ще я снимам и ако утре някой разпознае сорт ще съм много щастлива Simple Smile

# 84
Благодаря ви за насоките. Значи режа до клонче с 5 листа. Ще видя утре по светло как са.

# 85
Ако видите деформирани пъпки и цветове - това ми е нападнало розите

Хоботник Sad

# 86
Ужас! И за пробивач четох. От къде се появяват тия същества? В моят случай-имам само бръшлян на малката ивица пясък в двора. И той е далеч от розите. От къде се появиха тия въшки?
И имам въпрос. Моля да ми се обясни като на двегодишно. Как се режат розите, какво значи "до първото петолистие". Те всички клонки са с 5 листа.

# 87
  • София
https://gradinarstvo.com/%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b1%d0 … 0%be%d0%b7%d0%b8/
Тук има картинки, правилно и грешно, виж лятна резитба, но може и другите да са ти полезни.

# 88
  • при късмета
Ужас! И за пробивач четох. От къде се появяват тия същества? В моят случай-имам само бръшлян на малката ивица пясък в двора. И той е далеч от розите. От къде се появиха тия въшки?
И имам въпрос. Моля да ми се обясни като на двегодишно. Как се режат розите, какво значи "до първото петолистие". Те всички клонки са с 5 листа.
На дръжката, под цвета, обичайно първото е трилистно. То се реже, защото на него спяща пъпка няма да има. Това се отнася за рязането само на прецъфтелите цветове, не на цялата роза

# 89
Благодаря за споделеното! Много полезно!

Общи условия

Активация на акаунт