Хайде на театър - 16

• 33 094
  • 738
  •   2
Отговори
# 150
DramaLlama,
Елена Телбис е драматург на пиесата Боклук  в 199 (може и нея да погледнеш и да прецениш дали ти се гледа).

След такива хубави отзиви и аз си пожелавам Швейцария и Сън в лятна нощ.

Само ние, момичета тази вечер предстои.
Аз съм с малко по-различно мнение от повечето силно положителни отзиви за "Швейцария". Боян Арсов както обикновено беше топ. Но някакси ми беше твърде статична постановката, очакваш че преди края нещо разтърсващо ще се случи... но...! А и залата  въобще не предразполага, тясна, тъмна, претъпкана, направо получих клаустрофобия! Чудя се, как въобще тази зала е получила разрешение за ползване от Пожарната. Дано никога не се налага бърза евакуация оттам!

+1
Трудно изгледахме Швейцария, може би най-мудната постановка от няколкото, които гледах този сезон. Не ме грабна с нищо.

# 151
Малко отзиви и от мен.

Вчера и аз гледах "Швейцария" - много ми допадна и останах приятно изненадана. Страхотна химия между Боян Арсов и Станка Калчева, много добра актьорска игра - премерен драматизъм, ирония и усещане за нещо зловещо. Зрителят е увлечен в един особен свят, който е на границата между фикция и реалност. Оределено давам добра оценка.

Друго, което гледах - "Аз, досадникът" на сцена "Сълза и смях". Приятна френска комедия, имаше си доста смешни моменти, много ми хареса Мариан Бачев (до момента не го бях гледала). Добър тандем бяха със Сашо Кадиев - доста импровизации имаше (но на място) и много се раздадоха. Очаквах да е голяма боза, но се забавлявах искрено. Също давам добра оценка. Hug

# 152
  • София
Гледах днес "Чумата" в Сатиричния, не ми хареса. Освен самата чума по свинете, другата основна тема беше за
Скрит текст:
канибализма 🙄
Не ми е смешно, не харесвам и не разбирам такъв тип хумор.  Георги Спасов и Петър Калчев ми допаднаха най-много като игра. Моята оценка е 2/5, имаше някои смешни моменти, най-вече свързани с функционирането на държавната администрация, но като цяло не бих препоръчала.

# 153
Влизам с отзив за Всички страхотни неща в 199- интересна, увлекателна, нестадартна пиеса. Не можеш да различиш кое е игра, кое истина. Тийн-ът остана доволен, шегите му харесаха, не се оплака че му е скучно.

Бих предупредила за едни от основните теми на представлението в спойлер (не е нужно да четете, ако нямате тригери, които не желаете да гледате):
Скрит текст:
Говори се много за самоубийство и смърт на майка. Преживявала съм самоубийство на бивш партньор, минаха години вече, ОК ми беше, не се натъжих. Даже напротив смятам за много важни нещата, които бяха казани, като това, че самоубийството е заразно.
Но смятам, че е добре хората минали наскоро през това да знаят, какво ще гледат.

# 154
Ако имате приятелки, с които сте преминали през много и сте останали дори разделени… заедно. Ако искате да подарите емоция на близките ви от детството, с които още сте сякаш малки, макар и големи… Само ние, момичета не е за изпускане.

Поканих приятелки, с които нито континенти, нито години успяха да ни раздалечат и имахме една незабравима вечер. И на тях, и на мен представлението не само ни хареса, но ни влезе под кожата. Не ни стигна само времето заедно. И преди, и по време, и след спектакъла. Смях се, просълзих се… беше много емоционално.
Невероятни са всички. Истински диви, прекрасни момичета. Ева Тепавичарова се разчувства на аплодисментите. Аз извадих кърпичките. 😀
И преди, и след спектакъла… х1 бутилка вино не мърда. Препоръчвам Лампата и Градски легенди в близост до Сълза и смях.

Чудесно предложение за дами, които знаят, че истинското приятелство между жени няма срок на годност.

# 155
Гледах днес "Чумата" в Сатиричния, не ми хареса. Освен самата чума по свинете, другата основна тема беше за
Скрит текст:
канибализма 🙄
Не ми е смешно, не харесвам и не разбирам такъв тип хумор.  Георги Спасов и Петър Калчев ми допаднаха най-много като игра. Моята оценка е 2/5, имаше някои смешни моменти, най-вече свързани с функционирането на държавната администрация, но като цяло не бих препоръчала.

sea.sea, и майка ми беше с приятелка снощи на Чумата. И тя е харесала много Петър Калчев и Георги Спасов.
P.S. След представлението някаква жена е снимала зрителите във фоайето и е искала да ги снима и тях, да й разкажат какви са им впечатленията. Но не им е станало ясно за какво ще се ползва това и са й отказали.

Аня, благодаря за отзива за Само ние, момичета - отдавна се чудя дали да взема билети. Но след твоя коментар - без грам колебание! Гледа ми се точно такова женско представление.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 14:14 от PoshSpice

# 156
Тази вечер гледах Дебело прасе и мисля, че дава доста храна за размисъл. Ориентирана е към по-млада аудитория с ясни и директни послания, опаковани в черен хумор и тестостерон.

Актьорският състав до един е изцяло от любимци, но все пак ще похваля Койна Русева и Георги Гоцин.
Както и sea. 🤍

# 157
Тютюн на Драматичен Театър Варна- силно представление, страхотна актьорска игра. Калин Врачански прави много добра роля, убедителен, разтърсващ. Пламен Димитров и Стоян Радев също.
Ирина - там не мога да отределя кое не ми допадна на 100%- представянето на образа или студенината, с която беше изиграна.

Дълго време не се сетих, защо не си спомням романа така, както го играха и очаквах някоя любовна история. Пиесата е по първата версия на Димов, а аз съм чела втората. Като история втората много повече ми допада. Липсва динамиката, любовните сюжети, комплексиката и промяната в героите. Ирина и Борис излизат като изцяло негативни образи, което е жалко.

# 158
Колко са различни хората. На мен пък Тютюн не ми хареса. Направо се измъчих и нямах търпение да свърши. Възможно е и да неприятното усещане да допринесе горещината и липсата на въздух, но беше супер дълго/ над два часа/, изпълнено с крясъци и преиграване от всички актьори. Почти нищо не ми хареса.

# 159
  • София
Бях днес с децата ( на 4г. и на 9 г.) на "Чудните приключения на Пинокио" на театър София в Сълза и смях. Много ни хареса. Сценографията беше много хубава също. На излизане и подаръци имаше.

Оценка- 5/5.
А относно "Дебело прасе" в Младежкия, което гледахме с Аня в петък, не останах много във възторг аз. Има смисъл и идея, но реализацията ми куцаше доста. Имаше доста обиди, вулгарности и чрез думи и чрез действия, не харесвам такива неща. Явно режисьорите мислят, че ако не присъстват такива неща- няма да има интерес, не знам и аз. Оценка 3/5.

# 160
  • Галифрей
Всички ли сте чели П.Яворов и едно от известните му стихотворение “ Стон”? За неговата любима жена Лора.
“Душата ми над тебе бисер ще поръси,
че ти ще бъдеш роза, аз ще бъда май.
И ние ще горим унесени в съня си -
и като дим в небето ще намерим край.”
😭❤

Сега се връщам от “Като гръм удари,как ехото заглъхва”   последната му завършена творба и пиеса. Използвал е себе и Лора като вдъхновение за тяхната връзка. Все пак е писал за нещата които са го вълнували  скрити под  символика. Пиесата  беше великолепна, толкова емоционална и красива. Все едно гледах на живо период драма на BBC,направили половината зала като тайната  градина. Колко мъка и любов в едно. Иван Юруков и Духовникова бяха огън. Всички артисти играеха величествено. Браво!! Кръговрата на любовта, както Явор обича да пише в поезията си

“Обичам те, защото се усмихваш - кротка
пред застрашителна съдба,
и няма кой да чуе в устремена лодка
предупредителна тръба,
и няма да ме спре (защото аз те любя!)
ни укор, ни молба -
и себе и, и тебе да погубя...”

Ударих го на емоционална романтична, трагична  поезия но няма как това е  цялото творчество на Яворов, моят любим поет. Гледайте пиесата му няма да съжаляване силно препоръчвам! ❤❤🍋⚡🌧

# 161
За "Тютюн" давам оценка 5/5. Бях с младеж на 18 години и той излезе възхитен. Това е най-добрата пиеса, която съм гледала ever.
Препоръчах я на всички познати с тинейджъри. Мен лично ме остави без думи. Брилянтна игра на всички актьори. Прекрасна Ирина, точно такава, каквато си я представях, когато съм чела романа.
Мария беше много по-красива, отколкото трябва.
Истинска класика, с ужасяващо съвременно звучене, предвид опасността от световна война. Естествено болестите ще бъдат други, но болката същата.
Не съм съгласна, че Ирина беше представена без добродетели. Просто е много силна и може да понесе всичко.
Във версията, която аз съм чела, не се самоубива, а от пиесата не става ясно тя или Костов свършват.
В моят спомен тя си разрови шкафа и си намери дипломата за висше образование, което дава заявка, че животът независимо какъв е трябва да продължи.
Адмирации пред режисьорът, вероятно за мен това ще постановката на годината.
Набелязала съм още няколко пиеси, които задължително ще гледам, но тази никога няма да я забравя.
Благодарна съм, че тази година успях да я гледам, също и "Крадецът на праскови", колкото и световни творби да гледам, българската класика е над всичко, вечна.

# 162
Обещах да дам обратна връзка за Ана Непоправимата в Топлоцентрала. Онзи ден излязох със смесени чувства. От една страна актрисата Невена Калудова е много добра, вярваш и. Партньорът и - един млад симпатичен актьор също си върши работата. Малко в повече ми дойде патоса, който вероятно произтича от опита режисьорът да се справи с документалната драматургия. А тя някак е по - скоро есеистична, а не баш подходяща за театър. Интересна е историята на Политковская, страшно смела жена и журналист. Несломима в принципите си. Подготвих се доста преди спектакъла като прочетох за нея, закупих си и две нейни книги: Руски дневник и Нищо друго освен истината. Относно представлението обаче, стори ми се сухо, буквално политическо с ясен стремеж да изпъкне героичното. Средна режисьорска работа. Лична оценка: 6. 5 / 10. Както споделих в един от предишните ми коментари да се прави Политически жанр никак не е лесна работа. Едно е Представление и Наказание с неговия помиташ, неординерен поглед върху властовите идеологии, или строените върху древногръцките текстове Медея и Едип и пренесени адекватно в съвремието ни... Друго е 2 часа героизъм без нюанс и съществено послание. Полезното е, че май ще стана фен на самата Политковская. Личности важни за света и опазването на истината и  доброто в него.
До края на сезона съм решила да посетя още един или два спектакъла. Ще пиша. Simple Smile

# 163
В Топлоцентрала явно всички спектакли са авангардно странни…

# 164
В Топлоцентрала явно всички спектакли са авангардно странни…
Това не ги прави лоши в никакъв случай!

Общи условия

Активация на акаунт