Съседите ми заплашват с подписка, защото котките ми мяукат – търся съвет

• 1 576
  • 34
  •   1
Отговори
Здравейте,
живея от 2016 г. на настоящия адрес и имам 2 женски котки, които са домашни, обезпаразитени, хранени, гледани с любов. В момента са в период на разгонване, което, както знаете, води до по-силно мяукане – не е приятно, разбирам, но е временно.

Нямам финансовата възможност за кастрация в момента, но не ги мъча – гледам ги на терасата, в дните в които са разгонени защото идва на периоди, която е обезопасена и чиста, има вода, храна и сянка. По-добре това, отколкото да ги изоставя на улицата.

Съседите, обаче, заплашват с "подписка", че ще ги махат и че съм ги мъчела, което е абсолютно невярно. Даже ме питат дали съм регистрирана на този адрес по лична карта, сякаш не съм в собствения си дом.
Че да съм им давала хапчета или ако ги видят ще ги изхвърлят ме заплашват

Имат ли правна възможност да ми направят нещо? Имам ли право да отговоря или да ги спра да се месят? Много бих оценила съвет от някой, който е минавал по този път или има правна култура.

# 1
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
живея от 2016 г. на настоящия адрес и имам 2 женски котки, които са домашни, обезпаразитени, хранени, гледани с любов. В момента са в период на разгонване, което, както знаете, води до по-силно мяукане – не е приятно, разбирам, но е временно.

Нямам финансовата възможност за кастрация в момента, но не ги мъча – гледам ги на терасата, в дните в които са разгонени защото идва на периоди, която е обезопасена и чиста, има вода, храна и сянка.
Скрит текст:
По-добре това, отколкото да ги изоставя на улицата.

Съседите, обаче, заплашват с "подписка", че ще ги махат и че съм ги мъчела, което е абсолютно невярно. Даже ме питат дали съм регистрирана на този адрес по лична карта, сякаш не съм в собствения си дом.

Имат ли правна възможност да ми направят нещо? Имам ли право да отговоря или да ги спра да се месят? Много бих оценила съвет от някой, който е минавал по този път или има правна култура.
Тази тема е тролска, нали?
Как точно ги гледаш на терасата и не ги мъчиш?

# 2
Те не са денонощно на терасата...
И какво да ги направя, отгледала съм ги от бебета и сега просто да ги хвърля на улицата ли

# 3
  • София
Дръж ги в жилището и ги кастрирай при първа възможност.

Съседите ти са напълно прави.

# 4
Как да не ги мъчиш? Нито ги кастрираш, нито ги пускаш да общуват с котараци, нито дори хапчета против разгонване им даваш. Макар че не съм сигурна дали последните са безвредни, май не са, а безразборното размножаване и увеличаването на популацията на бездомни котки също не е добра идея.
Държиш ги на терасата, сигурно се навъртат наоколо мъжки котки, а твоите се измъчват, защото природата си иска нейното.
Ако наистина те е грижа за тях, кастрирай ги и не ги мъчи повече.

# 5
  • София
Те не са денонощно на терасата...
И какво да ги направя, отгледала съм ги от бебета и сега просто да ги хвърля на улицата ли
Защо за толкова време не си ги кастрирала като си ги гледала от бебета?
Те се измъчват като са разгонени.

Не мога да повярвам какво чета.

# 6
Написала съм защо - за женски кастрацията е скъпа и не е по възможностите ми.. А сърце не ми дава да ги пусна навън, да знам че може да са прави съседите то и на мен не ми е много приятно това мяукане ама не искам да ги тровя с хапчета. А ако ги пусна навън при положение, че никога не са били не знам как ще стане

# 7
  • София
Написала съм защо - за женски кастрацията е скъпа и не е по възможностите ми.. А сърце не ми дава да ги пусна навън, да знам че може да са прави съседите то и на мен не ми е много приятно това мяукане ама не искам да ги тровя с хапчета. А ако ги пусна навън при положение, че никога не са били не знам как ще стане
От 2016 досега си имала предостатъчно време да ги кастрираш. Измъчваш животните. Вземи назаем или се разбери с някоя клиника за разсрочено плащане.

# 8
Абе имам ги от 1 година, живея тук от 2016 просто.. Ама четете малко де

# 9
  • София
Абе имам ги от 1 година, живея тук от 2016 просто.. Ама четете малко де
Дадох ти варианти.
Назаем или разсрочено плащане.

# 10
Около 100-120 лв е кастрацията, можеше на този етап поне едната да си кастрирала. А те като са на терасата, вероятно зверското им мяукане наистина пречи на съседите и напълно ги разбирам. Отделно, че мъчиш и самите животинки.
А защо изобщо ги държиш на терасата? По-добре да са вътре, така поне по-малко ще пречат на другите живущи. С какво им помагаш или облекчаваш, като са навън, не разбрах?

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 13:41 от Мила Атова

# 11
Ъъм... 50лв е кастрацията. Или 100 да е била за женски, не помня. Бас хващам, че ако се замислиш ще намериш от какво да скатаеш 50 кинта. Иначе - ако ги разиграеш се спират за малко с викането, ама никой няма нервите и времето за тва. То смешно звучи, ама и кредит да изтеглиш пак ще ти излиза по 10лв на месец вноската.

# 12
Ми те и вътре да са пак мяукат и се чува?!

# 13
  • София
По закон си длъжна наистина да регистрираш животните, да се грижиш за тях и да не пречиш на съседите.
Да не ги кастрираш реално е мъчение за тях, щом не им осигуряваш мъжки в този период.
Да ги държиш на терасата , дори и не постоянно - също.
Има безплатно кастриране и много фондации осигуряват талони за такова.
Хапчета за кастрация също се осигуряват безплатно от фондации. И никой с нищо не се трови. Единствено спират да се мъчат животните.
Съседите ти даже са доста разбрани, щом още не са подали сигнал към зоополицията, за да се погрижат за горките котки!

# 14
В моя град няма безплатни кастрации не съм в София.. Е значи да ги пусна на пътя и да се оправят така ли

Общи условия

Активация на акаунт