Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 067
  • 672
  •   1
Отговори
# 630
  • Beyond the stars
Държавното управление се прави от хора за хора и с хора, та няма как да е по-различно от хората наоколо. Докато всеки сам се спасява и оправя, има достатъчно частни интереси всеки сам да оправя , естествено, че нищо няма да се промени.
Толкова лицемерни са подобни изказвания на властимащи, че е гнусно.
На приятел диагностицираха майка му с рак последен стадий, ясна прогноза, зверски болки - изписват я другата седмица с рецепта за морфин. Толкова. Оправяйте се.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 20:55 от Вълшебство

# 631
Броят на проверените и набелязани за затваряне "хосписи" расте. Къде се изгубихте? Темата спря да е актуална?

# 632
Темата не е неактуална, но щом започнем да пишем и се появяват намеци, че нищо няма да се промени и напразно се хабим.

# 633
Скоро слушах Петър Москов по темата. Идеята, която изложи ми се стори разумна и подходяща. Болници в малки градчета да предлагат грижи. Такива, които са пред закриване поради липса на персонал например. Сграден фонд стои неизползваем, медицинският персонал не е необходим като за болница за активно лечение. Трябвало промени в някои закони, което не ми се стори невъзможно.
А иначе, в моя областен град общината ще строи дом за възрастни, но такива, които сами се обслужват. Моето мнение е, че при бедна държава е редно да се погрижи първо за най-болните възрастни, лежащи, дементни. Но така мисля аз.

# 634
# 635
Скоро слушах Петър Москов по темата. Идеята, която изложи ми се стори разумна и подходяща. Болници в малки градчета да предлагат грижи. Такива, които са пред закриване поради липса на персонал например. Сграден фонд стои неизползваем, медицинският персонал не е необходим като за болница за активно лечение. Трябвало промени в някои закони, което не ми се стори невъзможно.
А иначе, в моя областен град общината ще строи дом за възрастни, но такива, които сами се обслужват. Моето мнение е, че при бедна държава е редно да се погрижи първо за най-болните възрастни, лежащи, дементни. Но така мисля аз.

Знам за такъв случай.  Затворената болница общината го преустрои в старчески дом. Имаше интерес, бързо се напълни с клиенти. Даже Бойко Борисов беше на откриването. Не знам какво е станало, но разбрах, че преди няколко години са го затворили.

# 636
Петър Москов предлага нещо много разумно. Внесъл е предложение. Дано го обсъдят.

# 637
  • Другата България
Идеята на Москов е страхотна.
За съжаление не вярвам да има подкрепа.

# 638
Лекарското съсловие и местната власт няма да искат да имат Старчески дом вместо болница в малкия град. Отделно че няма и персонал квалифициран да обгрижва такива хора, а и все пак говорим за безсрочно или дългосрочно настаняване, понякога доживот. Не може да ги натъпчеш по четирима-петима души с деменция в една стая и с тоалетна и баня на етажа, трябва да има някаква възможност за по-нормални условия. Тези болници са предвидени да прекараш там два три дена и да си ходиш. Според мен държавата трябва да инвестира както в детски градини, така и в държавни домове за възрастни с нормални такси, а частниците вече сами знаят как да дозапълнят нишата.

# 639
И аз това щях да попитам - дори и да се намери сграден фонд, откъде ще дойде медицинския персонал, който да работи вътре? Или и тях ще внасяме за по 500 долара...

Съгласна съм с мнението на milittana.

# 640
Мисля си нещо на ум, което ще го напиша тук. Колко българки работят в чужбина в домове за възрастни хора  - Англия, Испания, Италия и т.н. И колко много хора от държави с военни конфликти са намерили убежище в България. Ами да им намерят работа на тези люде в такива домове - ни език трябва, ни квалификация/изключвам мед. персонал/ Зная, на написани думи е едно, на практика ??????Но това просто ми хрумна като някаква алтернатива, че все Няма кой да работи.

# 641
Мисля си нещо на ум, което ще го напиша тук. Колко българки работят в чужбина в домове за възрастни хора  - Англия, Испания, Италия и т.н. И колко много хора от държави с военни конфликти са намерили убежище в България. Ами да им намерят работа на тези люде в такива домове - ни език трябва, ни квалификация/изключвам мед. персонал/ Зная, на написани думи е едно, на практика ??????Но това просто ми хрумна като някаква алтернатива, че все Няма кой да работи.
Е как да не трябва език и квалификация за работа с възрастни хора и то повечето с медицински  проблеми? Това да не са чували да ги подмяташ насам натам?

# 642
Лекарското съсловие и местната власт няма да искат да имат Старчески дом вместо болница в малкия град. Отделно че няма и персонал квалифициран да обгрижва такива хора, а и все пак говорим за безсрочно или дългосрочно настаняване, понякога доживот. Не може да ги натъпчеш по четирима-петима души с деменция в една стая и с тоалетна и баня на етажа, трябва да има някаква възможност за по-нормални условия. Тези болници са предвидени да прекараш там два три дена и да си ходиш. Според мен държавата трябва да инвестира както в детски градини, така и в държавни домове за възрастни с нормални такси, а частниците вече сами знаят как да дозапълнят нишата.

Става въпрос за болници, които са затворени поради липса на персонал най-вече, и липсва всякакво лекарско съсловие, освен евентуално някой личен лекар в надпенсионна възраст. Има доста населени места, където болниците са затворили.

# 643
Точно защото неквалифициран персонал работи в нелегалните домове, пардон - частни квартири, за които единственото условие за наемане на работа сигурно е да може да маже филия Добруджа с маргарин, възрастните хора са докарани до там, докъдето видяхме от гордо размахваните от властите снимки.

# 644
Както казах, свекърът ми е настанен в хоспис към действаща болница, в малък град. Хосписът е създаден за да не затварят и освобождават персонал от и без това минимума, с който разполагат. Та може да съществуват заедно в една сграда. Без да са ощетени населението, лечебното заведение, персонала и пациентите.

Казвате, някои, че в България няма качествен персонал?! Абсурдно звучи на призивите на сестрите, ама карай.

Старчески дом, не е автоматично хоспис.
Като последния не е само за старци.

Общи условия

Активация на акаунт