Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 064
  • 672
  •   1
Отговори
# 615
Животът е несправедлив. Никой не заслужава на стари години, а и на млади години, да загуби разсъдъка си и да стане изцяло зависим от другите.

# 616
Наслушах се и днес на бла-бла и глупости от министър Гуцанов. Няма да се реши проблемът, да знаете. Sad

# 617
"От 230 възрастни хора в есента на техния живот, само 38 от тях бяха взети от семействата си. Това са 17%. Вие казахте къде се коренят нещата? Много са причините. Но дали начинът на мислене не е нещото, което силно се е променило през тези 30, 35 години".

"Не може всичко да е пари", добави Гуцанов. Как трябва да се решават въпросите, попита той. И отговори: "Ние имаме 82 държавни домове за близо 5600 човека"

При 2 млн. пенсионери и домове за 5000 души, не мисля, че някои планира сериозни грижи за възрастните.

# 618
При положение, че на възрастните и хората с увреждания се гледа само като на разход, как да се планират грижи?!

На фона на 2 млн. възрастни лица 10000 места в домове е негрижа. Просто нещо минимално, колкото да не е без нищо. Другите са в частни домове. Там е Тъмна Индия.

За да няма изопачаване на инфото, цитирам:
"Успяхме да спасим над 400 млн. по ПВУ, които сме ги вложили в ремонта на тези домове. Държавата разполага с 5600 места в държавните домове за възрастни хора. С малко под 5000 места са за хора с деменции и здравословни проблеми и малко над 5000 са местата от частни домове. Общо сме над 15 000 места, не, не са достатъчни тези домове", коментира още Гуцанов.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 11:45 от DNT177

# 619
  • София /Абсурдистан
За държавен дом никога няма свободни места. Евентуално срещу някакво дарение за дома, може да се уговаря човек, но не е сигурно, места няма. Знам го от разни съседи на родителите ми, които сега са търсили. А За частен дом първо трябва да се намери дом, в който имат места, а такива няма, и второ струва майка си и баща си. За човек на заплата не е много възможно. Да намериш гледач, който да идва в къщи да гледа болния, също е мисия невъзможна. Освен, че пак струва сериозни суми. За София говоря, за друго място не знам как е. В София тази услуга се плаща на час ако е за лежащо болен.

# 620
Много неща са се променили през последните десетилетия, включително продължителността на живота, възрастта на раждане, бройката на децата в едно семейство, възрастта на пенсиониране и прочие. Всичко това влияе върху вероятността хората да могат да полагат грижи. Само преди 25 години възрастта за пенсиониране на жените е била 55 години.
Възрастен човек с 2-3 деца и поотраснали внуци има доста по-големи шансове да получи грижа, отколкото възрастен болен човек с 1 дете в активна възраст, което от своя страна има свое малко дете и никаква помощ. Ама имам чувството, че тези детайли удобно се пропускат.

# 621
Solaris, да животът се промени, но пропускаш, че много двойки стават родители след 40.
Ако и техните родители са ги родили след 30, то тогава имаме 50 годишни с две деца под 10-12, които имат да гледат 2 двойки пенсионери над 70 години.
Това е реалността сега.

# 622
Точно това имам предвид. Така се създава "сандвич поколението". И на свой ред тези деца като станат на 30-40, ще трябва да избират между малките си деца и възрастните си родители, които ще са на 80+. Невъзможен избор.

# 623
Няма решение, което да удовлетвори всички. Но човек не трябва и да допуска просто ей така да остарява и да се разболява, без изобщо да прави нещо от своя страна поне малко да се забави неизбежното, да е в състояние да се обслужва сам възможно най-дълго. Разумният човек не разчита на другите, а преди всичко на себе си, особено докато още има време да вземе мерки. Нито на държава можеш да разчиташ, нито на близки, рядко на добротата на непознати. Светът за жалост не е приказка, и колкото по-рано го осъзнаеш, толкова повече разочарования и огорчение ще си спестиш. Ако трябва, не оставяш нищо на деца и внуци, използваш средствата за себе си. Дори е безумие да си правиш илюзии как непременно ще им пука за теб, когато остарееш, и само с теб ще се занимават. Няма такъв филм, особено в днешното забързано време. А обвиненията към близките, какво били направили или не били направили, само разкриват баналният факт, че децата в повечето случаи се създават от
чист егоизъм, да имаш безплатен роб, който ще се чувства длъжен да те обслужва. Е, сори, против съм насилието срещу стари хора, но също така против техния собствен егоизъм. Повечето стават непоносими, и невинаги заради деменция, просто на младини са били кофти хора и старостта само ги е направила още по-кофти.
Нали казват, никой не ти е длъжен с нищо, ами, така е, до голяма степен, с малки изключения. Всеки се оправя сам. Добри, лоши, всички остават сами в един момент.

# 624
Yurika, аз ти разбирам идеята и самата аз я изповядвам за себе си. Но не бих могла така категорично да кажа за някой друг, че сам се е докарал до там. Това, което правя, е да се грижа за себе си и да натяквам на мъжа ми да се грижи за себе си, за да не обричаме децата си на грижи и тежки избори. И пак няма гаранция!
Държавата затова е държава, за да осигурява. Както аз в момента осигурявам държавата, така тя да се погрижи за мен, когато имам нужда. Или ако не стигна до нужда, средствата да се изразходват за когото е нужно, а не да се наливат от пусто в празно. Спасили били 400 милиона лева. Че то това е срамно да го изтърсиш в ефир! От къде сте ги спасили, от кого?! Защо изобщо допускате да има неправомерно разпределение на пари?!
И с каква тъга докладва, че само 38 души били прибрани от семействата си! Ми ти какво очакваше, бе?! Хората са предадени на професионални грижи (или поне с очаквания за професионализъм), защото не могат сами да се справят, какво толкова осъдително има тук?!
Направо съм изумена от власт имащите, честно!

# 625
  • София /Абсурдистан
Колкото и да се грижиш сам за себе си, има неща и болести разни, за които не можеш да се погрижиш. Рак например. Това от личен опит.

# 626
Не е само ракът. Много неща могат да ти се стоварят на главата въпреки добрите грижи за себе си. И не е лошо да разчиташ на някого, когато имаш нужда. В идеалния случай това би трябвало да е държавата.

# 627
Постоянно се правят проучвания за това кои народи са щастливи и кои не. Скандинавските народи доскоро бяха най- щастливи, сега не съм търсила инфо, може и пак те да са щастливците. И посочваха критериите за щастие. Единият критерий беше сигурност за старини. И тези хора живееха с чувство за спокойствие и сигурност за старините си, защото вярвали в държавата и институциите. Не вяра в децата. Старостта и сигурността за бъдещите години са критерий за щастлив народ. Колко напред са с материала тези хора, за да заложат такъв критерий!!!
Някой ще каже, че и там се случват неща като в с. Ягода, какви са данъците там и пр. уж аргументи за оборване на тезата. Обаче вярата в държавата и институциите са я изградили.

# 628
Все пак ние си избираме управниците.
Едни и същи са.
А и който иска може да емигрира в Европа и държавата там да го гледа на старини.
Аз вярвам, че си заслужаваме управниците е състоянието.
Не видях тълпи от недоволни хора след като излезе новината за тези "домове".
За седмица всимко утихна.

# 629
Каквото  и да се случи - утихва до седмица Grinning

Общи условия

Активация на акаунт