Галено име за момче?

• 1 194
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Както и родителите да си наричат децата на галено, отидат ли на детска градина и на училище Алекс става Сашо, Симеон става Симо (не Мони), Михаил става Мишо (не Мики), Момчил става Момчи (не Момо)  и т.н. Според мен и двете имена са хубави и това не трябва да ви отказва.
При нас е точно обратното. Симеончо стана Мони в градината. 😂

# 16
  • SF
Имаме приятел Момчил и го наричат Момчи или Монка.
Галените имена си идват естествено и всеки казв, както му идва отвътре.
Вие можете да му казвате, както на вас ви идва, но в училище после може да се обръщат към него съвсем различно. И няма нищо лошо. Голяма работа.

А пък особено, ако се съберат в един клас, в един колектив, отбор, компания и т.н. двама Момчиловци. Единият ще бъде Дългия, другият Енчев или нещо такова.
В нашия клас имаше трима Николай и една Николета. Тя стана Николетич, Николче, а момчетата бяха Илиев, Цонев и Драгоев, който в последствие стана Доротеев, защото беше гадже на Доротея. Simple Smile И до ден днешен Цонев си е Цонев, Илиев - Илиев. Бас държа, че имам съученици, които вече, а и доста отдавна са забравили истинските им имена.
Наскоро се случи и с моя приятелка. Видяхме нейн съученик Величков, с кратко име Вичи. Поприказваха си с Вичката, и после тя ми каза "убий ме, не помня как се казваше. Все Вичи, Вичко, Вичка му казвахме, но съкратено от фамилията."

# 17
Моя колежка наскоро се оплакваше, че в детската градина нейният син, който е Александър и тя държи да му викат Алекс, станал Саши, че и сам започнал да си казва, че е Саши.
Като цяло смятам, че имената, които имат общоприето галено трудно въвеждат друго. В случая Михаил за всички, ще е Мишо, на никой няма да му дойде на ум нещо друго. С Момчил е по-различно, защото няма точно определено галено. Познавам само един и му викат Момо. То може и Чочо, Чочи на галено като е малък.
Имах съученици близнаци, който си бяха измислили сами галените имена един на друг като малко, защото не можели да кажат цялото. Неделина и Стоян бяха Ника и Чочо.

# 18
  • Варна
На Момчил в някои области навремето се е казвало на кратко Чило, въпреки че Чило го е имало и като самостоятелно име. Предполагам, че днес не би се харесало. Момчил е едно чудесно име, но и по мое мнение е сложно с галеното.
Въпреки, че например моите деца имат галени, които се подразбират, аз реално май все ги наричам с цялото им име, така ми идва отвътре...
За Михаил, преди да навлезе Мишо е било Михо /оттам е производно Мишо/. Но на мен Мишо лично повече ми допада.

По повод Симеон, ще споделя, че сигурно съм една от малкото, която смята, че Симо е много по-хубаво, а и мъжествено от Мони. Между другото познаваме 3ма Симеоновци в тийн възраст - съответно двама са Симо между децата, едния е Моньо. От обкръжението на дъщеря ми са. Моите връстници са си Симовци все.

# 19
  • София/Севлиево
Всички Михаиловци около нас на Мишо.Познавам само един Момчил и му казваха Мони.

# 20
В градината може и да успее човек да накара госпожите да спрягат желаното умалително, но в живота не е така. И аз си имам предпочитано галено, но всеки ми казва, както завари. И двете имена са много хубави, но изговаряни целите без умалителни. Ако държите на тях, научете детето да се отзовава по пълно име.

# 21
Когато едно име има две или повече галени винаги питам и се съобразявам с предпочитанията на детето или възрастния. За мен е неуважение да налагаш твоето си на друг човек. Аз имам име, което се среща в два варианта, моят е непопулярният. Изключително неприятно ми е, че често пробват да ме наричат с другия вариант.

# 22
Съгласна съм. Моето пък има хиляда разновидности. Но не можеш да принудиш някого да си "обърне" езика. Само ти става неприятно. Аз се изморих отдавна да поправям, но пък до някаква степен си избирам хората, с които да общувам по това доколко си правят труда да ми запомнят правилно името и да ползват обръщението, което съм назовала за предпочитано. За останалите ми е все едно.

# 23
  • Най-красивата страна
Михаил си е Мишо.
Момчил-съученик на дъщеря ми за всички е Мони.На мен ми харесва .

# 24
  • София
Моето име няма "официално" кратко название и съм чувала какви ли не импровизации. До определено време, да речем до началото на първата ми работа, поправях хората и натъртвах как искам да ми казват. После полека-лека взе да ми писва - светът няма да свърши.
Затова и ми е странно това - аз ще кръстя детето така, а пък ще му казват онака. Истината е, че всеки ще му казва както си реши, особено след една възраст.

# 25
Това ме подсети за един лекар, който заместваше личната на детето. Пита ни за имената и как му казваме галено, след което каза: "Аз пък се казвам Владислав. Но бях свикнал да се обръщат към мен с "Владко" и много настоявах да продължи така и в училище и се сърдех и поправях, като не се спазва. Като поотраснахме съучениците ми ме взеха на подбив и ми казваха "Владко с мозъчето гладко"
Тъй че хората, пък особено децата могат да бъдат доста изобретателни с имената.

# 26
Познавам само едно дете Момчил - всички му казват Момо.А голям човек - също само един, но всички му казват МОмчи.
Михаил - все с Мишо ги свързвам. Само едно познато дете с това име се представя от както проговори като Миши.

Общи условия

Активация на акаунт