Отговори
# 1 245
Ох ами толкова съм се шашнала, толкова съм се объркала и от толкова много лекари... че вече и аз не разбрах. ПИше, че имам диспазия I-II степен.

Проблемът е в мен, не мога да се доверя на лекарите. Имам чувството, че или ме мамят или са несериозни. Просто много съм си патила от лекари в България.
Сега ще си видя и новите резултати в понеделник с решението за лечение от друг лекар(др Начевя от ВМА) и да видим какво ще каже. Иначе тя и на мен ми каза, че това със скалпела е за много по-напреднала фаза.

Ами всъщност лекарят ми каза, че иска да ми изтърже раничката със скалпел...
По принцип моята гинеколожка винаги е била внимателна, правила ми е всички нужни изследвания и съм много доволна от нея, но ми изписа лечение със специални свещички, които се приготвят в аптеката и обгарят раничката.Слагат се 20 дни. И понеже никъде другаде не съм чувала за такъв метод и вече и аз не знам дали да вярвам в тези свещички.Не знам какво да правя.Не съм си ги поръчала..
Проблемът е, че всеки лекат казва различно.До сега на две сходни мнения не съм попаднала!

Мерси за вниманието  Rolling Eyes
Lil4о, сигурна ли си, че става дума за конизация със скалпел? Има различни хирургични техники (скалпел, лазер, електрическа примка), с помощта на които да се извърши конизация. В днешно време се предпочита електрическа примка (LLETZ = Large Loop Excision of the Transformation Zone или LEEP = Loop Electrical Excision Procedure), защото така се отстранява по-малко тъкан, отколкото при класическа операция със скалпел.

Проблемът с доверието в лекаря за мен е един от основните фактори за оздравителния процес. Всичко е на подсъзнателно ниво и дори и да си мислим, че няма значение - не е така. Намери си лекар, който ти вдъхва доверие. Това понякога е трудно, изпитвала съм го на гърба си. Но ако имаш чувството, че вниманието на лекаря е някъде другаде и не е заинтересован - бягай от него.

# 1 246
Ами всъщност лекарят ми каза, че иска да ми изтърже раничката със скалпел...
По принцип моята гинеколожка винаги е била внимателна, правила ми е всички нужни изследвания и съм много доволна от нея, но ми изписа лечение със специални свещички, които се приготвят в аптеката и обгарят раничката.Слагат се 20 дни. И понеже никъде другаде не съм чувала за такъв метод и вече и аз не знам дали да вярвам в тези свещички.Не знам какво да правя.Не съм си ги поръчала..
Проблемът е, че всеки лекат казва различно.До сега на две сходни мнения не съм попаднала!

Мерси за вниманието  Rolling Eyes

Lil4o, ако дисплазията ти е в лека форма, нормално е да се опита първо неинвазивен метод на лечение и после да се преминава към оперативен, ако се наложи.
При лека дисплазия се препоръчва първо да се направи колпоскопия и биопсия. При умерената често се прави ендоцервикален кюретаж (изтъргване на раничката със скалпел или остра шпатулка). Може би двамата лекари, с които си се консултирала, преценяват дисплазията, която имаш, в две различни групи. Това не е необичайно - всеки лекар изхожда от опита си и съобразно индивидуалния случай се опитва да предложи най-доброто според него.

Предполагам, че си чела вече доста по този въпрос, но ако искаш да погледнеш още, можеш да кликнеш тук - събрала съм различна информация и съм я превела на български.

А иначе - и лекарите са хора - с колкото повече говориш, толкова повече мнения ще получиш.

# 1 247
Сега си погледнах резултатите и пише дисплазия I-II степен. Вече и аз не знам какво да правя, но както казах ще си видя и утре резултатите и препоръките от другият лекар. Неприятното е, че идва лятото(смятам да ходя на море) и ако си правя интервенция трябва да е сега. Въобще решение трябва да взема в най-кратък срок.

Страницата е супер, много благодаря   bouquet

# 1 248
cubbit, пиши нещо повече за НРV-теста, който си направила
Какъв е, тук в Бг има много малко възможности за това изследване

# 1 249
cubbit, пиши нещо повече за НРV-теста, който си направила
Какъв е, тук в Бг има много малко възможности за това изследване

dimata, проба за теста се взима заедно с цитонамазката. Както може би знаеш, ЧПВ инфектира най-горния слой (епитела) на кожата, съответно на лигавицата. Така че остъргването на епителни келтки от шийката на матката е както проба за цитологичното изследване (ПАП тест), така и за ЧПВ тест.
Доказването на наличие на ЧПВ в организма е сравнително лесна и междувременно добре стандартизирана процедура. Доказването на наличието на отделни подтипове (щамове) се нарича типизация. Има 2 типа щамове.
Високо рисковите типове (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 и 82) и особено тип 16 и 18 са обикновено причина за поява на цервикални интраепителни неоплазии (ЦИН) и карцином (рак) на шийката на матката. Най-важните нискорискови типове 6 и 11 са главната причина за появата на кондиломи.

dimata, ако те интересува повече, може да погледнеш статията за ЧПВ тук. Още не съм го завършила, но има доста информация.

# 1 250
  • София
С риск да се повторя, за което се извинявам!
Имам биопсия със следния резултат: "Койлоцитни промени, белези на HPV инфекция, същинско ерозио, огнища на дисплазия II степен"
Лекарят ми каза, че ще ми правят конизация, колкото и да не искам.

Правих си типизация на високорисковите типове и са отрицателни, което беше едно от малкото неща зарадвали ме в последно време.
От няколко дни се чудя от какво се е появила тогава тази дисплазия или тя няма нищо общо с вируса?

# 1 251
Привет
Аз съм гостенка тук и се включвам за първи пъти вероятно ще се регистрирам по-късно, сега нямам време
Cubbit поздравления за сайта, много е интересен. Живея в Пловдив и преди време ми направиха тест за НРV, подобен на този, който описваш или същия – най някаква компания Дайжин или нещо от този сорт
Той беше отрицателен за високорисковите типове
После попаднах на някакъв друго доктор, който ми каза, че въпреки, че теста е отрицателен, трябва да се направи типизация, защото имало риск този тест да не „хваща” ниски концентрации НРV
След много митарства разбрах, че това не е необходимо
Виждам, че ти живееи в Америка
Пиши ми моля е каква е разликата между типизирането и този тест, ако е същия, който са ти правили на теб.
Ще поясниш истини за много жени тук, които се лутат
Благодаря ти предварително

# 1 252
Здравейте и от мен с малко размишления по темата.
Три години и половина след конизация по метода на Щурмдорф от скалпела няма и следа, шийката не е "наръфана" и изглежда супер. НО... ПАП теста пак е III група, този път А, за пореден път.
Реших да направя толкова модерното ДНК типизиране на ХПВ и резултата е положителен за тип 16. До тук добре, и сега идва въпроса - какво ми донесе знанието за поредната гадина заселена в организма ми, след като нищо не мога да направя по въпроса за заличаването й?
Ниска концентрация, висока концентрация - на кой му пука, след като знанието поражда само безпокойство и още въпроси, без никакви отговори от медицината.
И сега накъде?
Ако някой има отговор по тези въпроси, моля да сподели опит.

# 1 253
някаква компания Дайжин или нещо от този сорт

Привет, юле!
Не съм чувала или чела никога тестовете за ЧПВ да са на компании. Имам предвид, че това не е нещо подобно на овулационен или тест за бременност. Но ще проверя пак за всеки случай. Даже след малко отивам при моч доктор и ще го питам.
Както вече съм написала, пробата за тест се взима от цервикса и се поставя върху предметно стъкло (точно както и за ПАП тест). След това в лаборатория се изследва (честно казано това не знам точно как става, но днес ще питам).

# 1 254
  • София
Здравейте и от мен с малко размишления по темата.
Три години и половина след конизация по метода на Щурмдорф от скалпела няма и следа, шийката не е "наръфана" и изглежда супер. НО... ПАП теста пак е III група, този път А, за пореден път.
Реших да направя толкова модерното ДНК типизиране на ХПВ и резултата е положителен за тип 16. До тук добре, и сега идва въпроса - какво ми донесе знанието за поредната гадина заселена в организма ми, след като нищо не мога да направя по въпроса за заличаването й?
Ниска концентрация, висока концентрация - на кой му пука, след като знанието поражда само безпокойство и още въпроси, без никакви отговори от медицината.
И сега накъде?
Ако някой има отговор по тези въпроси, моля да сподели опит.

И аз си размишлявам точно както го е написала ланфиър!

# 1 255
Помощщщ! Ще се побъркам ! Да се радвам ли?Да плача ли?
Днес си взех резултатите от цитонамазката. За тези, които не помнят имам ПАП 1-2 Д от цитонамазка взета през февруари при моята лекарка. За всеки случай отидох и при друга и днес резултатите показаха ПАП 2 !Само ПАП 2. Тя каза, че е в нормата и не е нужно от лечение, а да си направя пак цито след 3 месеца и да си карам спокойно лятото.
Проблемът е, че при предишната това "Д" именно е кофти и означавало наличие на раничка. Лекарката от днес каза, че може да е такъв резултата, защото имунната система го е преборила. Но не ми се вярва... не знам ! Не знам на кого да вярвам ! Миналия път тя спомена за колпоскопия и този път каза, че няма нужда да се прави. Раздвоена съм.
Моля ви за съвет  Embarassed

# 1 256
иди при читав лекар, не питай тук
ние сме аматьорки

# 1 257
Помощщщ! Ще се побъркам ! Да се радвам ли?Да плача ли?
Днес си взех резултатите от цитонамазката. За тези, които не помнят имам ПАП 1-2 Д от цитонамазка взета през февруари при моята лекарка. За всеки случай отидох и при друга и днес резултатите показаха ПАП 2 !Само ПАП 2. Тя каза, че е в нормата и не е нужно от лечение, а да си направя пак цито след 3 месеца и да си карам спокойно лятото.
Проблемът е, че при предишната това "Д" именно е кофти и означавало наличие на раничка. Лекарката от днес каза, че може да е такъв резултата, защото имунната система го е преборила. Но не ми се вярва... не знам ! Не знам на кого да вярвам ! Миналия път тя спомена за колпоскопия и този път каза, че няма нужда да се прави. Раздвоена съм.
Моля ви за съвет  Embarassed
Аз мисля, че трябва да отидеш например в онкологията и да си направиш една колпоскопия при читав доктор и докато прави колпоскопията ти взима цитонамазка от място, което го притеснява,резултата е готов за половин час пак там където само с това се занимават и после си караш наистина едно спокойно лято.
Желая ти успех каквото и да решиш Hug

# 1 258
може да е такъв резултата, защото имунната система го е преборила. Но не ми се вярва... не знам !

Имай предвид, че това не е невъзможно - имунната система да го е преборила. Не е често, но се случва, особено при нискък ПАП. Имаче ПАП 2 е нормален резултат.

Ако имаш съмнения, което очевидно е така, отивай в онкологията или където предпочетеш / те посъветват. Не забравяй, че твоето психично състояние може да повлия на резултата. Успокой се, има къде по-лоши неща...
Ако решиш нищо да не правиш сега, отиди след 3 месеца непременно за контролна цитонамазка.

Стискам ти палци!

# 1 259
Разбира се, че може имунната ти система да е преборила инфекцията
Според данни от разни сайтове, до 98% от жените, инфектирани с НРV се самоочистват за справка www.hpv-bg.com

Общи условия

Активация на акаунт