Отговори
# 1 725
  • София
Аз съм имала ДВА РЕЗУЛТАТА. Един - от цервикалния канал и втори от порциото. Въпреки че не знам какво е порцио.  newsm78 Единият резултат беше 1-ва гр., а другият - 2-ра.

# 1 726
Аз съм имала ДВА РЕЗУЛТАТА. Един - от цервикалния канал и втори от порциото. Въпреки че не знам какво е порцио.  newsm78 Единият резултат беше 1-ва гр., а другият - 2-ра.
Моля те, кажи кой доктор ти взе цитонамазката?

# 1 727
  • София
Моля те, кажи кой доктор ти взе цитонамазката?
Д-р Тюфекчиева. Резултатът е 2 месеца след лазерно изгаряне на шийката заради дисплазия 1-2 степен.
Това беше преди 2 години.

# 1 728
Между другото, натривка не се взима само от две места, а от толкова колкото е сметнал гинекологът за необходимо.
След колпоскопията, която ми направи моята лекарка, взе 4 натривки, защото имаше, според нея, 4 съмнителни места при мен.

Може да имате 2 проби или една. Ако са ви взели една, не означава, че лекарят е некадърен. Ако всичко изглежда добре, няма нужда да ви стърже 2 пъти за цито.

Може да имате и 3 проби, и всичките 3 да са от различни места на цервикса (шийката на матката). Или от цервикса и вагината. Или от входа на цервикса и самия канал. Или някъде от цервикса и от матката. (Честно казано проба от матката се взима много, ама много рядко.)

Може да срещнете следните съкращения по листовете с резултатите си:
cc - означава цервикс, pv - порцио вагиналис, т.е. канала преди цервикса, вагината.

# 1 729
Аз скоро си правих в Бургас.Доктора уви в листчето 2 стъкълца.Аз по пътя за лабораторията въобще не го развих да видя на кое стъкълце какво е написано  ooooh!.Но не знам дали това са въпросните 2 проби.И резултата как трябва да е двоен не знам ooooh!
Щом стъкалцата са две и пробите са две, но резултата е един Peace

Резултата може да е двоен, ако показва различна степен на дисплазия или атипия на клетки. Ако и двата резултата са в една група, ще се отбележи един път, но 100% ако си погледнате резултата, ще видите, че е отбелязано, че е за 2 проби. Дори и да не разбирате съкращенията, е посочено.

# 1 730
Ето така трябва да ви изглежда фиша.
Копирам го от зачатие.орг Там го е пуснала Мели (Д-р Мариела Даскалова, Медицински консултант Сдружение Зачатие)

Цитат
ФИШ ЗА ЦИТОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ РЕЗУЛТАТ № ............

Пациентка ............................................................................. год.......... ..............
цитологично изследване на материал от порцио № ....... церв. канал № .......
Адрес ................................................................................ на пациентка ................................... год. ....... Изпратена от кабинет/клиника/болница: ...................................................................
Амбулаторен № ................ Порцио № ............... Церв. канал № ................................
ГРУПА ПО ПАПАНИКОЛАУ: I         II        IIIА        IIIБ       IV         V
ПРМ: .......... Бременност (срок): .......... Менопауза от (срок): .......................................

Клинични симптоми: ..............................................................................................   
БЕТЕЗДА ТЕРМИНОЛОГИЧНА СИСТЕМА:
Досегашни резултати от цитонамазка №: ........................................................
Досегашни резултати от хистология №: ............................................................

АДЕКВАТНОСТ НА ЦИТОНАМАЗКАТА:
А. Задоволителна ...................
Б. Задоволителна, но ограничена от: ... кръв микроорганизми левкоцити
В. Незадоволителна поради:...... лоша фиксация липса на плоски клетки;
липса на ендоцервикални елементи:
цилиндрични клетки, слуз
метапластични клетки

Колпоскопия –– Диагноза ........................... ..............

КАТЕГОРИИ: A. Клетки в норма

Б. Клетъчни промени, свързани със:
трихомони кандида “clue cels” коки бактерии HVS CMV
атрофия радиация маточни песари
други ...........................................

Хормонотерапия да не вид ............... курсове ........................

В. Плоскоклетъчни интраепителни лезии (ПИЛ):
Лъчетерапия да не вид ............... курсове ........................
Атипични с неясна степен
Нискостепенни: с HPV без HPV
Високостепенни ПИЛ
Плоскоклетъчен карцином
Вътрематочен песар: да не

Г. Клетъчни промени в жлезните клетки:
Терапия на маточната шийка: да не
Ендометриални при жени в менопауза
Атипични, с неясна степен

Аденокарцином— ендоцервикален ендометриален извънматочен
с неясен произход

Електро Термо Крио Лазер колко пъти: .................... кога: ............................

Д. Други малигнени тумори
Конизация на м. шийка (кога) ......................
Хист. диагноза № ..........................
Допълнително описание .............................................................................................

Препоръки: колпоскопия биопсия цервикално абразио сепарирано абразио

Следваща намазка:  след 1 м.  3 м.  6 м.  12 м. друг срок:

Дата ..................... Лекуващ лекар: ..........................................
Дата .............. 200... г. Цитолог: ... (име, подпис)

# 1 731
Точно така трябва да изглежда ама почти никъде не е!
За съжаление  Sad

# 1 732
  • София
Показвам ви как изглеждаше цитонамазката, с която стигнах до конизация първата е от кварталната поликлиника
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=6880800 .....

А това е следвашата от Майчин дом
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=6880803 ........

Опитах се да покажа снимки но не знам как става  Embarassed

Последна редакция: пн, 11 авг 2008, 20:05 от Смехорана

# 1 733
Смехорана,  Hug

Тази от Майчин дом, изглежда много добре. Точно като листа на Мели.  Peace

# 1 734
pav69, цитонамазката може да е хубава, но ако не са целнали точно проблемното място кел файда, както се казва.  Confused

Най-добре е да ти вземе проба от мястото между 12 и 1.
Peace Нека вземе биопсия от петната,на мен така ми откриха умерената дисплазия.Моята цитонамазка  е от Онкологията и също изглежда така.

Последна редакция: вт, 12 авг 2008, 10:41 от ДесиХ2

# 1 735
Аз скоро си правих в Бургас.Доктора уви в листчето 2 стъкълца.Аз по пътя за лабораторията въобще не го развих да видя на кое стъкълце какво е написано  ooooh!.Но не знам дали това са въпросните 2 проби.И резултата как трябва да е двоен не знам ooooh!
Щом стъкалцата са две и пробите са две, но резултата е един Peace

Резултата може да е двоен, ако показва различна степен на дисплазия или атипия на клетки. Ако и двата резултата са в една група, ще се отбележи един път, но 100% ако си погледнате резултата, ще видите, че е отбелязано, че е за 2 проби. Дори и да не разбирате съкращенията, е посочено.

То по моя лист няма кой знае колко писано.
От едната страна пише :Материалът е взет от PVCU ,чрез цитонамазка.
Отзад-резултата : с химикал II група по Pap
                              с печат: Eндо - и екзоцервикален епител-б.о.
Това е.

# 1 736
момичета здравейте , имам един въпрос: От конизацията ми минаха два месеца , но след нея цикълът ми не е същия както преди.Два дни е нещо розово и чак след това се "отприщва" , докато преди конизацията си идваше веднага.Според вас нормално ли е ?Другата седмица съм на контролен преглед , но искам да разбера дали и при вас е така ? Извинявам се за "цветущото" описание , но не мога да се изразя  по - диксретно. 

# 1 737
Нормално е. Обсъждали сме го назад в темата.
При мен също се промени цикъла. Имам 2-3-4 дни зацапване винаги преди менструацията. И други момичета са писали, че имат промени.

# 1 738
     И аз пак да си кажа, че също съм така. Цапа ми по няколко дни преди да тръгне. Обсъждали сме го неведнъж и пак се шашкам всеки месец и влизам да си припомня, че и при други е така  Laughing

# 1 739
Здравейте мили хора,
Отдавна следя темата, но чак сега се престраших да пиша.И аз като вас преминах през целия ужас, през януари ми направиха конизацията, и онзи ден ходих на контролна цито 6 м. след конизацията, а сега чакам резултатите.  PraynigТова обаче което пак ме притесни е че при прегледа с колпоскоп доктора ми каза че виждал малък съмнителен участък от които ми каза да отида след два дни за биопсия. Shocked В този момент направо щях да припадна и сега така съм се шашардисала, че незнам къде се намирам от страх. CryТа как е възможно само 6м. след конизацията която беше напълно успешна / свободни резекционни линии/ да се вижда нещо притеснително. SadНаистина доктора каза че може и да е нещо от конците, които са минавали от там, но за всеки случай щал да направи биопсия.  TiredИсках да се обърна към Вас, ако някоя се е сблъсквала с подобно нещо да каже или да дъде съвет, защото отново съм адски уплашена.
Благодаря предварително! Praynig

Общи условия

Активация на акаунт