Работливи ли са българите?

• 9 659
  • 291
  •   1
Отговори
# 210
Аз не мисля, че който не работи е по- здрав. Но истината е, че баланс трябва да има и всички крайности не са добро нещо. Приоритетите трябва да си избира човек, но за някои работата е над всичко и съответно неизбежно е някога да се чувстват разочаровани и погрешно живели.

# 211
Да и това, но аз имах в предвид болни хора.

# 212
Fever Ray,племенникът ти от България или от Германия работи за тази немска фирма?Не съм чела всичките коментари,че гледам нещо спорите Grin

# 213
  • София
Не спорим, коментираме.
И племенникът ми, и братовчед ми работят от България.

# 214
По темата - българинът може да бъде работлив, когато е мотивиран. Когато му се плаща достатъчно, не го карат да работи на празници без заплащане, когато не го държат след работно време без сериозна причина и без да му дадат и една стотинка. Когато получава човешко отношение, а не крясъци и грубост и подмятания, че не е незаменим. Е, тогава може и да се работи добре. Проблемът е, че в повечето фирми ги няма гореизброените условия и затова на служителите не им дреме.
Аз отдавна минах времето, когато се раздавах на работа, до степен за колегите ми да се подразбира, че аз ще остана след работно време, аз няма да обядвам, аз няма да имам отпуска и ще получавам мизерна заплата.Цената от жестокия стрес си я плащам в момента. Затова вече карам по-кротко и хич не ми дреме, че съм закъсняла, че ми се налага да изляза малко по-рано от офиса и тн. Имам предостатъчно знания и умения, за да знам, че съм ценна.

# 215
Темата я огледах доста подробно, и само идвам да кажа- българинът е точно толкова работлив, колкото и всеки друг по тази земя, в равни други условия.

С някои от последните постове, съм най-съгласна. След 23 години работа, около 10от тях паралелно и за моя си фирма, и за работодател, мога да кажа, че вече карам по-кротко и хич не ми дреме.
Ако не си си надвил на масрафа, до определен момент- 40-45 годишна възраст, едва ли ще му надвиеш повече, а  е по-добре да забавиш темпото, че тялото е тленно.

# 216
  • Out of the Mix
Точно така, Ози, грам не ми дреме и на мен. Wink

Аз между 25 и 35 блъсках, сега съм млад пенсионер.
Не казвам, че не се занимавам с нищо, но съм автоматизирал, накратко.

За в бъдеще, каквото дойде, добре дошло, разширяване нещо, нови начинания, някаква идея, нов income stream, партньорство, остава се отворен, но само, ако ти изнася и има смисъл, и след много добро обмисляне.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 14:50 от Revoker

# 217
Само на стопаните на череши не може да не им дреме. Цените а черешите не може да не са ниски ?
И като си помисля и хирурзите като кажат , че не им дреме ... И електрото и ВиК то ... и цял народ на една дрога ... Simple Smile

# 218
  • Out of the Mix
Бъркаш професиите с бизнес, или начинания, от които можеш да изкараш достатъчно пари, за да постигнеш "независимост" от системата и работата на заплата за някое шефче, или корпорация.

# 219
Нещо като да идеш на пазара и да си платиш да гледаш снимки на череши? Нещо като бизнес на пазара без материал ?

# 220
  • Out of the Mix
Наливам от пусто в празно, мани ме мен, няма да разбереш и да обясня.

А череши току-що стоварени взех одеве кило и половина, перфектни, наши си, хрупкави и много вкусни за 12 лв., или по 8 лв за кг. (4.09 EUR, че скоро иде). Joy

# 221
А то трябвало да си малко търпелив и когато му дойде времето да ядеш череши. Да ... и този аспект го има.

# 222
Днес имах повод да се сетя за тази тема. Отидох сутринта до лаборатория Бодимед и установих, че вместо обичайните две служителки - едната, при която се заявяват изследванията и се плаща и втората, която взима кръв, на работа е само една жена, която непрекъснато снове от рецепцията до лабораторията. Отпускарски сезон било. Ето заради такива примери българите вече не сме работливи, защото шефът вместо да наеме достатъчно служители и да може да запълва "дупки" от болнични и отпуски, той наема минимума и експлоатира до дупка.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 12:13 от Acid_Burn

# 223
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Да, интересно е как, незаменими хора няма, а като някои е отпуск, колегите му се гърбят да запълват "дупката".
И как хем имало опашка за дадена позиция, и все няма човек за нея...

# 224
  • София
Е, има дейности, при които за 20-25 дни в годината заместване е напълно безсмислено да се плаща целогодишно на още един човек.
Надали същите лаборантки ще са доволни да им намалят заплатата, за да се плаща на още една, вместо да си поемат за кратко една на друга работата

Общи условия

Активация на акаунт