Отговори
# 60
Здравейте,
От миналия месец след гастроскопия съм с диагноза гастрит,хиатална херния ,а накрая излезна и хеликобактер. На 3 ден от приема на двата антибиотика за бактерията  получих разстройство,постоянно гадене,замаяност и ги спрях.Вече цяла седмица ми е зле. Има ли лечение без антибиотици,или поне да е с един,а не два или три едновременно?

Здравейте!
Бих Ви посъветвала да се обърнете към гастроентеролога, който е направил изследванията и е назанчил лечението. Той/тя може да корегира терапията на база на резултатите от вашите изследвания и естествено поносимостта Ви към изписаното лечение.

# 61
Здравейте д-р Симонова. Може ли да споделите повече за функционалната диспепсия и по-точно как се диагностицира. Това е диагнози по изключване, т.е. трябва трябва да се направят тестове за изключване на заболявания. Въпросът е какви тестове препоръчвате да се направят, и ако те са негативни, да се постави диагноза ФД?
Започва се с гастроскопия, проверка и лечение на Хеликобактер, проверка дали е сполучливо лечението. Дотук добре, но после какво прави пациентът, когато гастроскопията е чиста, няма бактерия, но симптомите продължават. Тук поставяте ли диагноза ФД, или са необходими още тестове?

Здравейте!
Провилно пишете, че функционалната диспепсия е диагноза на изключването, но това не включва само изследване на стомаха. Трява да се направи по-подробно излесване на гастро-инестиналния тракт. Това се знае от гастроентеролозите. Добре е отново да обсъдите симптомите си с гастроентеролог за да се довърши диагностичният процес.

# 62
Здравейте, д-р Симонова. Какво бихте постъпили, ако имате пациент с оплакване от подуване и разтягане в областта между пъпа и слънчевия сплит, безболезнени спазми, слабо гадене. Гастроскопия показва повърхностен гастрит и дуоденит. Ехографията е без особености. Няма типични гастритни симптоми, няма и не е имало болка. Няма реакция към дразнещи храни. Храносмилането и емилинацията са почти перфектни (но е имало леко разхлабване след последните антибиотици).Лекарствата за гастрит не влияят и не лекуват, антиацидните средства също. Единствено помагат ментова тинктура и Кока-Кола.
Проблемите започват след пиене на антибиотик няколко години преди това и се влошават значително след терапията за Хеликобактер (малко количество, успешна ерадикирация, проба  фецес и биопсия). Въпреки вероятната дисбиоза, е имало само редки случаи на проблеми с дебелото черво (разхлабеност, газове и слаба болка, често след ядене на бобови), но те не засягат проблемното място. Елиминационна диета не показва непоносимост към млечни и глутен. Може би чувствителност към бобови, но не всеки път, изключени са.
Какво бихте посъветвали този пациент, д-р Симонова?

Здравейте!
Трудно е да се даде съвет без преглед, но най-общо желателана е и колоноскопия за изключване на болест на дебелото черво, вероятно тест за непоносимост към храни, функционален статус на панкреас, да се оценят  и други съспътвстващи болести и терапия. Трябва преглед при гастроентеролог за да се избере най-правилното лечение и поведение. Психологичното Ви състояние и реакция на симптомите също са важни, а това се вижда в личен контакт при преглед.

# 63
Здравейте д-р Симеонова! Имах болки в корема и си направих колони и гастро скопии. Открити са: Холикобактер пилоти, който лекувам в момента с антибиотици и д-р.лекарства. Пробиотик а колко време след изпиване на антибиотик да пия?
И още 1 въпрос - откриха ми хеатална херния, която ми казаха, че е голяма. Да събера мнения за операция. Насочете ме към  коремен хирург?  И трябва ли непременно да се оперира ?

Здравейте!
Пробиотик се приема по време на цялото антибиотично лечение. Може да продължите още 2 седмици след това. Няма конкреатни препоръки т.к няма и големи проучвания по въпроса. Но няма да навреди.
За хиаталната херния - ми пишете на лично съобщение или си запишете час при мен в Супердок, нека видя изследванията и ще Ви насоча към опитен колега. Голямата хиатална херния се оперира, но това не е операция за всеки коремен хирург.

# 64
Здравейте и от мен! В края на миналата година майка ми беше диагностицирана с рак на правото черво ( диагноза СА 20). Гастроентерологът, който посетихме тогава ми каза, че това е наследствен вид рак и ме посъветва като нейна дъщеря ( 33 г.) да обърна внимание на това. Въпросът ми към Вас е кога трябва да започна с профилактичните прегледи и какви са те- ехограф, колоноскопия, туморни маркери... Всякаква информация ще ми бъде от полза. Благоевград предварително!

Здравейте, трябва да направите колоноскопия. Това е основното изследване. То  е важно, не само да отхврърли туморен процес, но ако има полипи на дебелото черво да бъдат отстранени и да се минимализира риска за разитие на тумор. Както и да се опредили периода за последващи колоноскопии ако има нужда.
А на каква възраст трябва да е първата колоноскопия?

Здравейте!
Скрининговата колоноскопия при родственици на пациент с колоректален карцином трябва да е поне 10 години преди възрастта, на коята при вашата майка е поставена диагнозата и започвайки от 40 годишна възраст

# 65
Получих прокапа на дебелото черво. Бях в спешното и често пъти се налага да прибирам червото си посредством ръкавици. Как може да се избегне пролапсът.

# 66
Здравейте, доц. д-р Мариета Симонова!
На 13 юни 2025 г. ми беше извършена колоно- и гастроскопия.
В резултат на изследването беше установен еритематозен гастрит и дуоденогастрален (жлъчен) рефлукс. В стомаха беше наблюдавано обилно количество жлъчен сок.

Хеликобактер пилори не беше открит, биопсията на стомашната лигавица не показа патологични изменения, а зонулинът е в референтни граници.

Според описанието от гастроскопията:
– Стомашната лигавица в областта на корпуса и антралума е зачервена и хиперемирана;
– Кардията и фундусът са с нормален вид;
– Дуоденумът и постбулбарната област са без отклонения;
– Тонусът и перисталтиката на стомаха са запазени.
– В стомашната кухина се наблюдава значително количество жлъчен секрет, което съответства на жлъчен рефлукс.

Към момента приемам Сукралфат сироп, но въпреки това продължавам да имам изразени оплаквания:
– тежест и парене в епигастриума,
– силно подуване след всяко хранене,
– газове, куркане и напрежение,
– още след обяд коремът ми се подува значително, а до вечерта изглежда като в осмия месец от бременността, въпреки че съм слаба.

Препоръчано ми беше да включа Мотилиум, но го спрях поради странични ефекти – още по-силно подуване и сърцебиене.

Бих искала да попитам:
– Жлъчният рефлукс подлежи ли изобщо на медикаментозно лечение и има ли реална възможност за трайно облекчение?
– Уместно ли е да включа храносмилателни ензими или пробиотици, за да се намали подуването и дискомфортът, или това би могло да влоши състоянието ми?
– Възможно ли е червата да реагират така бурно, въпреки че колоноскопията не показа патологични изменения?
– Има ли смисъл от допълнителна образна диагностика като ехография на коремни органи?

Ще съм много благодарна за Вашето мнение и насоки – какво е най-подходящото за мен като подход и лечение. Храня се внимателно, но ефектът е временен.

Благодаря Ви предварително за отделеното внимание!

# 67
Получих прокапа на дебелото черво. Бях в спешното и често пъти се налага да прибирам червото си посредством ръкавици. Как може да се избегне пролапсът.

Здравейте!
Трябва да се консултирате с хирург. Пролъпсът е хирургичен проблем. Трябва точна диагноза и лечение според степента на пролапс

# 68
Здравейте, доц. д-р Мариета Симонова!
На 13 юни 2025 г. ми беше извършена колоно- и гастроскопия.
В резултат на изследването беше установен еритематозен гастрит и дуоденогастрален (жлъчен) рефлукс. В стомаха беше наблюдавано обилно количество жлъчен сок.

Хеликобактер пилори не беше открит, биопсията на стомашната лигавица не показа патологични изменения, а зонулинът е в референтни граници.

Според описанието от гастроскопията:
– Стомашната лигавица в областта на корпуса и антралума е зачервена и хиперемирана;
– Кардията и фундусът са с нормален вид;
– Дуоденумът и постбулбарната област са без отклонения;
– Тонусът и перисталтиката на стомаха са запазени.
– В стомашната кухина се наблюдава значително количество жлъчен секрет, което съответства на жлъчен рефлукс.

Към момента приемам Сукралфат сироп, но въпреки това продължавам да имам изразени оплаквания:
– тежест и парене в епигастриума,
– силно подуване след всяко хранене,
– газове, куркане и напрежение,
– още след обяд коремът ми се подува значително, а до вечерта изглежда като в осмия месец от бременността, въпреки че съм слаба.

Препоръчано ми беше да включа Мотилиум, но го спрях поради странични ефекти – още по-силно подуване и сърцебиене.

Бих искала да попитам:
– Жлъчният рефлукс подлежи ли изобщо на медикаментозно лечение и има ли реална възможност за трайно облекчение?
– Уместно ли е да включа храносмилателни ензими или пробиотици, за да се намали подуването и дискомфортът, или това би могло да влоши състоянието ми?
– Възможно ли е червата да реагират така бурно, въпреки че колоноскопията не показа патологични изменения?
– Има ли смисъл от допълнителна образна диагностика като ехография на коремни органи?

Ще съм много благодарна за Вашето мнение и насоки – какво е най-подходящото за мен като подход и лечение. Храня се внимателно, но ефектът е временен.

Благодаря Ви предварително за отделеното внимание!

Здравейте!
Много въпроси, всичките са резонни и на всичките може да Ви отговори гастроенетрологът извършил гастроскопията и колоноскопията. Не бива да си тръгвате от кабинета му или клиниката, където са извършени изследванията без отговори на въпросите, които са Ви накарали да го потърсите и заради, които са извършени изследванията. Гастроскопията и колоноскопията  в България се извършват от гастроентеролози, не от технически лаборанти и целта на изследванията е поставяне на диагноза и назначаване на лечение.

# 69
Не бива да си тръгвате от кабинета му или клиниката, където са извършени изследванията без отговори на въпросите, които са Ви накарали да го потърсите и заради, които са извършени изследванията. Гастроскопията и колоноскопията  в България се извършват от гастроентеролози, не от технически лаборанти и целта на изследванията е поставяне на диагноза и назначаване на лечение.

При нито едно изследване след излизане от упойка не съм имала тази възможност. Дава се разчитането и оставаш насаме с интернет да разгадаваш. Затова подобни теми с участие на специалист са безценни!

# 70
Не бива да си тръгвате от кабинета му или клиниката, където са извършени изследванията без отговори на въпросите, които са Ви накарали да го потърсите и заради, които са извършени изследванията. Гастроскопията и колоноскопията  в България се извършват от гастроентеролози, не от технически лаборанти и целта на изследванията е поставяне на диагноза и назначаване на лечение.

При нито едно изследване след излизане от упойка не съм имала тази възможност. Дава се разчитането и оставаш насаме с интернет да разгадаваш. Затова подобни теми с участие на специалист са безценни!

Здравейте пак! Върнете се, ще ви обяснят. Това е задължително, иначе какъв е смисълът от направените изследвания и от прегледа.

# 71
  • Варна
Здравейте доц. Симонова,
Не знам дали въпросът ми е за тази тема, но ако имате отговор....
Съществува ли изследване за тежки метали при човек....?
Причината консумация на риба, повече от нормалното...
Какво трябва да се изследва за да установи човек дали си е навредил..
Риба тон и сьомга не са измежду консумиране риби....., нали по рисковите в това отношение.....

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 20:10 от VassiLea

# 72
  • Пловдив
Здравейте доц. Симонова,

След направена гастроскопия, заради болки в гърлото и понякога в стомаха, се установи гастрит, спокоен хранопровод, липса на бактерии. От деня след гастроскопията възникна проблем, който никога не съм имала преди това и го свързвам с направената гастроскопия. Болки при преглъщане и чувство за буца в гърлото, и болки в хранопровода на едно определено място.
Лекарят направил гастроскопията едва ли не ми каза, че си измислям и хранопровода не боли. Изписа ми гастротус и нексиум. От гастротуса болките с гърлото почти отшумяха, но другата болка се влоши. Трансформира се в болка в гърдите (при преглъщане и при издишване), дразнеща, тъпа, постоянна, ерадираща в целия гръден кош и отиваща към гърба. Има моменти, в които не мога да стоя права.
Посетих друг гастроентеролог, който добави към лечението Зирид. Болките в гърдите се поуспокоиха, но не са изчезнали. Ако забравя да взема хапче, веднага се влошавам.
Това продължава вече месец и половина.
Много съм притеснена. Какво ми направиха? Някакво усложнение от гастроскопията ли е това? Не знам накъде да се насоча. Гастроентеролозите вдигат рамене, а аз страдам.
Моле посъветвайте ме!

# 73
Здравейте доц. Симонова,
Не знам дали въпросът ми е за тази тема, но ако имате отговор....
Съществува ли изследване за тежки метали при човек....?
Причината консумация на риба, повече от нормалното...
Какво трябва да се изследва за да установи човек дали си е навредил..
Риба тон и сьомга не са измежду консумиране риби....., нали по рисковите в това отношение.....

Здравейте, за съжаление не мога да Ви отговоря напълно, но единствената лаборатория, която знам за изследване на тежки метали е в МБАЛ Иван Рилски в София.
https://www.rilski.com/https/resultrilskicom/metali

# 74
Здравейте доц. Симонова,

След направена гастроскопия, заради болки в гърлото и понякога в стомаха, се установи гастрит, спокоен хранопровод, липса на бактерии. От деня след гастроскопията възникна проблем, който никога не съм имала преди това и го свързвам с направената гастроскопия. Болки при преглъщане и чувство за буца в гърлото, и болки в хранопровода на едно определено място.
Лекарят направил гастроскопията едва ли не ми каза, че си измислям и хранопровода не боли. Изписа ми гастротус и нексиум. От гастротуса болките с гърлото почти отшумяха, но другата болка се влоши. Трансформира се в болка в гърдите (при преглъщане и при издишване), дразнеща, тъпа, постоянна, ерадираща в целия гръден кош и отиваща към гърба. Има моменти, в които не мога да стоя права.
Посетих друг гастроентеролог, който добави към лечението Зирид. Болките в гърдите се поуспокоиха, но не са изчезнали. Ако забравя да взема хапче, веднага се влошавам.
Това продължава вече месец и половина.
Много съм притеснена. Какво ми направиха? Някакво усложнение от гастроскопията ли е това? Не знам накъде да се насоча. Гастроентеролозите вдигат рамене, а аз страдам.
Моле посъветвайте ме!

Здравейте! Само гастроентерлогът направил изследването може да Ви даде отговора - какво се е случило. Най-лесното би било да се направи повторна гастроскопия пак и да се види как е хранопровода т.к това е обективно изследване, доказва или отхвърля проблем. Но пак отново - първо говорете с лекарят, направил изследването

Общи условия

Активация на акаунт