Февруарски бебчета 2026г

• 27 941
  • 800
  •   2
Отговори
# 705
  • София
Rising_Star, миналата седмица бях на море, сега малко на планина и има басейн. Много обичам да плувам, но явно наистина бебка нещо не й хареса днес. Питала съм АГ-то може ли, тя каза - изчакай края на първия триместър и тогава. По принцип плуването е препоръчителен спорт за бременни, аз сменям банския веднага щом изляза от водата.

# 706
Дами , как стои въпроса с болничните и пътуването в чужбина? Много ми се искаше да отидем за няколко дни до Гърция, но сега се сетих, че май е забранено и може да стане проблем

# 707
  • София
По принцип в болнични не може да се пътува в чужбина, работодателят може да жали болничния и ще спечели. От друга страна в Шенген никой не разбира, че си минала границата. Аз не бих рискувала, но шансът да те хванат е сравнително малък

# 708
Благодаря! Пожелавам го от все сърце на всички.

Ясно, при теб си има причина да се пазиш. Стискам палци всичко да е наред и да си износиш съкровището до край!
Rising_Star Защото имам два спонтанни аборта, а и плацентата е още ниско разположена.
Иначе за казването, родителите ми разбраха последни и то след първата фетална. Първи разбраха на работата ми, защото излезнах болничен от рано.

# 709
  • София
Lallova, стискам палци всичко да е наред и бебчо да си седи мирно и технологии в корема на мама.

Някой беше питал за позата за сън. Имам едно приложение, в което всеки ден пишат по нещо интересно за бебето и майката. Днес (аз съм точно 15 седмица) пишат за позшти за сън. Не мога да копирам, защото я пускам като снимка.

Ето още нещо интересно

# 710
Здравейте, може ли да ми кажете какво означава предна плацента , ниско разположена? Това за притеснение ли е? Понеже се записах по каса при АГ и след като обобщи “ Предна плацента, ниско разположена” , веднага попита имала ли съм кървене.

За този период е нормално. Не се притеснявайте. Ще се вдигне.

# 711
Аз също вървя много, но имам дете на 2 и половина и то е неизбежно.. Grinning

Иначе относно море и басейн - според моя лекар няма проблем да се влиза, но е важно веднага след като излезем от морето/басейна да сменим мокрия бански със сух, защото бактериите се развиват във влажна среда. Аз си влизам в море, в басейн все пак не (нещо много мръсно си ми звучи и се притеснявам), но се преобличам след всяко излизане от водата със сух бански...

# 712
  • 🌊
Вие имате ли разлика в различните стойности като Ac, HC, FL? Про някои си е в термин, при други е няколко дни напред или няколко дни назад.
Симетричен човек няма, но кога разликата почва да е притеснителна?

# 713
И при мен има разлики.. едно върви 3-4 дни напред, друго 2 дни назад, трето си е в периода.. и мен това ме притесняват, но явно разминаванията са в нормата, щом никой от докторите не казва нищо.
Вие имате ли разлика в различните стойности като Ac, HC, FL? Про някои си е в термин, при други е няколко дни напред или няколко дни назад.

# 714
CRL (Crown–Rump Length)  Дължината от Темето до седалището  (измерва се до 13+6 г.с.)
   BPD (Biparietal Diameter)  Разстоянието между двете темпорални кости на главата
   HC (Head Circumference) Обиколка на главата
   AC (Abdominal Circumference) Обиколка на корема
   FL (Femur Length) Дължина на бедрената кост

Биометрията има утвърдени референтни криви (Hadlock, INTERGROWTH-21st и др.), по които се определя дали растежът е в норма. 14 дни разлика с термина по цикъл се приема като патологично изоставане.

# 715
Дами, днес бях на фетална + БХС (16г.с.). Всичко изглежда наред, чакам резултатите от кръвните изследвания. Единственото, което ме шашна е, че доктора обяви, че имам септум в матката (преграда). Flushed Слава богу, с малки размери е - 2.8мм. Доктора не беше особено разговорлив и по време на прегледа не ми обясни какво означава и че крие рискове. Вкъщи като седнах да чета какво е това чудо, се притесних. Пише, че има риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Освен това било вродено, нямало как да бъде придобито, което най-много ме изненада. При първата бременност през 2013г никой не е видял такова нещо, при следващите две също (едната приключи в 11 г.с., другата в 6 г.с.) и при проследяването на сегашната дотук не е имало коментар, че я има тази преграда. Освен това, през годините назад, при профилактични прегледи също никой никога не е констатирал наличието на септум...
Аз на 27 август съм на преглед при моята АГ, за да коментираме резултатите от изследванията. Тогава ще я попитам как така изведнъж се оказвам с вродена преграда и какви рискове носи това за сегашната бременност.
Но и да ви питам, има ли някоя от вас с подобна ситуация?

Отделно установи контракции в предната стена на матката и ми изписа да пия Магнерот 500.

P.S. с голяма вероятност вече знаем пола. Бебока много шаваше и затова доктора ни даде 90% вероятност, че ще е момче Relaxed вкъщи май само аз се радвам Grin каката искаше сестричка и чак се разплака като й казах, че ще е момче. Таткото по принцип се беше обзаложил, че ще е момче, но последните дни все говори за момиче Satisfied

Вродените септуми на матката не изглеждат така на ултразвук. Това ми прилича на особеност в самия гестационен сак - имам предположение какво може да е и ако е това - безобидно е Simple Smile Не четете и си дочакайте спокойно второто мнение.
Имате ли по-ранни ехографски снимки и знаете ли дали бременността поначало е била едноплодна? Simple Smile

Имам доста снимки от по-рано, започвайки от 6 г.с., от 7г.с., 9г.с., 11г.с. 14г.с. и сега в 16г.с.
Първите прегледи са много наблизо едни след други, защото имаше кървене на два пъти, но и в двата случая казаха че било от шийката (имам "раничка"), която била по-чувствителна заради хормоните. Това беше в 7г.с. и в 9г.с. Тези два прегледа са правени в спешния кабинет на Първа АГ в София. Огледаха много старателно матката и двата пъти и не установиха да има кървене в нея.
Останалите прегледи са от проследяващата АГ.
И последния сега в 16 г.с. е направен от специалист по фетална анатомия.

Досега никой никога не ми е казвал, че имам септум. На всеки преглед говорим за едноплодна бременност и затова така се изненадах. Ще чакам 27.08 да се видя с моята АГ и ще я разпитам хубаво да каже какво и как е станало и какво да очаквам. Не мисля, че с толкова много прегледи, ако е имало втори плод, ще е успял да се скрие, но кой знае, животът е непредсказуем. Само да ни е здраво хлапето, пък с останалото ще се справим Relaxed

Най-вероятно ще каже, че е амниотичен банд -  безобидна находка Simple Smile Споделете после 🙃

AllegraA, пак благодаря за успокоението. Blush Днес бях на преглед и АГ ме успокои, че всичко е наред. Амниотичен банд е, но според нея до края на бременността може даже да изчезне. Често се случвало. Изобщо не пречи на бебока да расте.

# 716
Здравейте! Следях си Bremennost.bg ден по ден с различните калкулатори, обаче от няколко дена сайта никакъв го няма..
Препоръчайте ми, ако знаете друг подобен или ап, който е окей и без да плащам абонамент.

# 717
  • 🌊
Аз си следя нещата в Pregnancy+ и MeetYou.

Иначе проучих подробно написаното - глава и тяло се движат напред със седмицс, бедрената кост си е точно за гс, но попада в 38%. От това, което разбрах всичко е наред просто е по-късокрако за момента

# 718
Имам въпрос 😁 Четох, че при устно уведомление на работодателя за бременност той има право да те уволни, дори бременността да е установена от лекар и да си регистрирана за ЖК. Правилно ли съм разбрала? Вие споделихте ли тази новина? Отпуската ми свършва и трябва да осведомя шефа, а никак няма да му се хареса тази бременност. Нагърбила съм се с няколко проектни дейности и забременях точно когато ги стартирахме. Бях се вглъбила в работата с идеята да се отърся от мислите за предстоящото инвитро. Очаквам всякаква форма на реакция, защото отстрани изглежда сякаш съм го подвела, ама поне законово искам да се предпазя 😳

# 719
  • 🌊
Устното е просто вятър пред закона, особено за наежен работодател.
Аз споделих доста рано с ТЛ и скръм мастър, но те са страшно разбрани, неформално беше. Напечатах си декларацията и амбулаторния лист за ЧР, но ще ги дам към края на септември.

Общи условия

Активация на акаунт