Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 884
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
  • София
На мен ми стана интересно, че тезата, която се е паднала е на "Серафим", който се учи в 6 клас - "Какво съм направил, никому нищо не съм направил". На моят десетокласник му се падна произведение на Ботев, учено в 9 клас. Явно има някаква тенденция тази година. Laughing

# 241
Имам чувството, че най-големите истерии са в София. Още на матурите ми направи впечатление, репортажи на дванайсетокласниците. От страната спокойни, усмихнати, една група приятели, говорят си и чакат да ги пуснат в училище. В София самотни, изпратени в незнайно училище с цел да не препишат или някой да не им подскаже, изнервени. Кому е нужно не знам. Разбирам да се вземат мерки, ама да караш всеки да се чувства като престъпник е абсурдно. Сега пак стресират се децата до краен предел. Защо? Та нали ако някое препише, то в един момент ще си проличи, че тестовите резултати не отговарят на знанията. Борба за десет училище. Ами по-добре да се вложат средства за покачване нивото и на други училища и тогава децата и най-вече родителите ще се успокоят и ще са наясно, че ако не влезе в едното в другото ще получи също високо ниво на подготовка. Нещо май че объркано се обясних, но наистина е безумие.

# 242
На набор 2011 им върви да им се "пада" нещо по-различно. Помня, че на НВО след 4 клас имаха въпрос "какво е пожарникар", който дълго време се коментираше.
Аз си мислех, че може да се падне Смирненски.
Пожелах късмет и успех на седмокласнасниците в тяхната тема, пожелавам им и оттук! 🍀

# 243
  • София
Гиги, ами натам са тръгнали нещата може би. Докладът на ОИСР за готовност на образователната система, представен вчера, препоръчва изравняване на неравенствата и развитие на училищата на географски принцип. Не съм сигурна правилно ли тълкувам, но с намисленото за езиковото обучение, то може би се върви към създаване на масови общообразователни и няколко специализирани (извън професионалните). Отделно ни препоръчват професионалното образование да стане първи избор сред децата, а не втори. За всичко това обаче са нужни гооодини и еднакво добри преподаватели навсякъде. Колкото до професионалното, щях да падна от смях като видях проект за придобиване на професионална квалификация Боуен техника 😆 Ми, сори, може да съм само аз, ама Боуен техника, ароматерапия и таро карти не биха ме накарали да насърчавам детето за професионална паралелка.

# 244
Ами професионалните паралелки, са старите техникуми. Имаше много добри и те наистина навремето работеха с предприятията. После промениха модела и изведнъж ставаме модерни – дуално обучение.
Бийпс, дано си права и да се вземат мерки, но съм скептична. В последните години се прелива от пусто в празно и вместо да се вдига качеството се занижават критерии, и така има успеваемост. На много места, включване министерства, се избират не добрите експерти, а тези, които могат да се само представят добре и също толкова добре да се самопредлижат за всичко, което се поиска от тях. Днес съм на вълна скептик и ми се струва, че не просто копаем дъното на дъното, а и се самозариваме,

# 245
  • София
Гиги, само си размишлявам аз и нито имам някакво знание в повече, нито вземане-даване с образователни институции и просто чопля виртуални семки. Освен всичко е нужна и много стабилна политическа и обществена рамка за такива промени, тъй че аз съм още по-голям скептик от тебе 😜
Много актуални текстове за четене с разбиране последните две години. Сигурно на това му казват “оценяване на умения”.

# 246
  • Пловдив
Аз преди 3 години  минах веднъж с голямата през НВО,ужасен стрес беше  за децата .Преди НВО БЕЛ се тресеше  от нерви,рев и не можех да я успокоя и да поспи.
За догодина  не знам как ще се развият  нещата ,дано не мина отново през кошмара  по този начин, то си е опасно за здравето на децата буквално.

За съжаление  децата  в 7 клас не  са изобщо  ориентирани  накъде,та за мен е важна средата най вече, в която ще попадне.
За съжаление  от  избора зависи и приема в някои чуждестранни  университети,които имат изискване  за определен хорариум  от часове  в 11 кл.и 12 кл. ,та  и това трябва да се гледа при кандидатстване.Това,ако има  амбиции за университет  извън БГ.

# 247
Ние с набора погледнахме днешното НВО, дори направи тестовата част. Моето впечатление е, че е силно застъпен материал от 6 клас, не само при тезата. И няма хъшове, няма Илийци, за разлика от минали години. Ако изключим прословутия 16 въпрос, всичко друго е много лесно.
Погледнах в седмокласната тема какво е мъчило децата на 16 въпрос и аз да дам моите 5 ст. по въпроса, тъй като е такъв за разбиране, не е свързан с училищен материал, който нашите деца още не са учили. Разбрал той, че се пита за документи, но първоначално тръгна да търси правила в документи и това е щял и да отговори ("без телефони в училище"), но се запъна за второ "правило", не можа да намери такова. След това каза "Закон за предучилищното и училищното образование" и "Правилник на училището за забрана на телефони" 😂 И сега се чудя, ако някое хлапе съвсем наивно си реши, че може да съществува такъв нарочен правилник, това би ли му коствало заветната точка за верен отговор или не.

# 248
  • София
Едва ли. Щом е посочило привилник /на училището/ допълненията не би трябвало да имат значение. Не са толкова коне с капаци проверяващите.

# 249
Някой знае ли е каква е идеята на пожелателното НВО по чужд език? Служи ли за нещо тази оценка при кандидатстване?

# 250
  • София
Не служи.  Просто може да си тестват нивото на езика или нивото на търпимост към явяване на НВО. Joy

# 251
  • Бургас
Какво е това пожелателно НВО по чужд език? Знам ,че освен по БЕЛ и математика има по рисуване,музика и спорт ,но са го кръстили провека на способностите?

# 252
“ Изпитът по чужд език по желание е с продължителност от 60 минути и се състои в три части – слушане, четене и писане.”
https://danybon.com/obrazovanie/nvo-7-cl-25/

Но не знаех каква му е целта.

# 253
  • София
Няколко колежки в работа днес дискутират този 16-ти въпрос. Недоволстват жените, децата им отговорили правилно, пък имало брожения, че не бил коректно зададен въпроса и други родители искали да го касират... Не знам кой крив, кой прав. Отворих да го прочета- ми то друга дума, която може да означава документ просто няма. Кое да е друго- "майка на петокласник" или "домакинска работа", може би "книги" Rolling Eyes? Съвсем отделно преди "правилник" в текста дословно са повторени думи от 16-ти въпрос- да въведе и ограничения.. Ай ще видим другата година, ако вкарат природните какъв смут ще настане дали било пАра или може би е парА Joy

# 254
Ами така си е, нищо му няма на въпроса. Нали искат разслоение?

Общи условия

Активация на акаунт