Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 856
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Аз друго се чудя....
2025/2026 г. ще са 7 клас и юни 2026г.ще са приети по учебните  планове  на училищата.
Вълчев предвижда  и там промяна(намалява  езици за сметка  на математика и природни  науки).Ама доколкото може  да му се разбере щяло да е от учебната 2026/2027г.    Нашите ще са приети през  юни 2026 г по старите учебни  планове или ще ги хване промяната? 🙄

# 511
  • На морето!
Ако промяната влезе в сила есента на 25та или пролетта на 26та, то нашите деца ще са по новите учебни планове и паралелки с по-малко езици, повече математика и същевременно почти нулев прием на външни деца в ПМГ-тата + евентуално задължително ДЗИ по математика за разкош.

Вместо да изключат частните уроци от уравнението, МОН просто вкарават повече учители и повече класове в играта.

# 512
  • Пловдив
Уф,значи ще се готвят цяла година децата,но чак напролет  ще сме наясно за какви паралелки ще се кандидатства.Ами то ако извън езиковите отпаднат  тези с интензивен  език още за нашите  май и ще има и големи  размествания  в баловете,все пак  те се определят  и от желанията  на учениците.

# 513
  • у дома
Във всеки случай не мисля, че е коректно непосредствено преди началото на учебната година да се разбира какво ще се случва.
Винаги е било така - моделите на нво за съответната учебна година се публикуват на сайта на мон в началото на септември.
Да, но досега форматът на НВО е бил винаги един и същи или греша?
Сега се говори за съвсем нов формат първо и второ все още не е ясно дали ще влезе в сила от тази учебна година или не. Мисля, че беше коректно да се знае досега. Ама политици и коректност...
Това е, доколкото разбирам, притеснението на Мишленце, а и моето.
Не,не е бил един и същ...
Първоначално беше 25 зад за 60 мин и 5 зад за 90 мин. После беше  20+4,след това само една година /2019 от която намалиха и трудността/ 20+5 и от 2020г е сегашния формат 20+3,лато от миналата година е увеличено времето за първата част от 60 на 75 мин.Винаги се е разбирало септември за промените...

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 05:30 от svetlaem

# 514
Ами пак има противоречие между заявените и реализираните цели. Уж с промените обявяват, че ще се борят с частните уроци и школите, а форматът ще обявят чак през септември, когато вече всички места при частните учители и в школите са запълнени... Кой ще седи да ги чака до последния момент да види ще му трябват или не частни уроци...

# 515
Ако детето е прието в 5 клас в МГ ще продължава ли в 7 клас в МГ или ще кандидатства на ново. Не мога да се ориентирам по изказванията на министъра, той се върти по слънцето. А иначе за уроците ще си ходи моя, няма да са му излишни като гледам колко е зле 😆

# 516
  • София
Ако приемат законопроекта в този му вид, ще продължават автоматично.

# 517
  • Варна
Няма как да се бори с частните уроци като не пипва формата по БЕЛ и добавя няколко интегрални задачи по математика. То е повече от ясно. Изобщо тотално неадекватно поведение и аргументиране.

# 518
  • София
Внимавайте какво си пожелавате, че да не реши да ги пипа много. Joy

# 519
Месечинка виторога, уж слушах много внимателно изявите на министъра, но не разбрах, че няма да се променя форматът на теста по БЕЛ, а просто, че ще се обсъжда на отделен форум, а не на този по математика и природни науки. Съобщавали ли са, че остава същият?

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 21:09 от silan

# 520
  • Варна
Аз не съм го слушала изобщо, с такова впечатление останах от прочетено тук-там. Може и тепърва да се обсъжда.

# 521
Току-що изслушах записа на вчерашното заседание на комисията по образование. За НВО БЕЛ каза точно нищо. Хуманитарните науки били важни - тУЙ то. Децата не учели природни науки в 7 клас, защото не им трябвали за вход в гимназиите, а в 8 - защото учели интензивно чужд език. И познатата песен - с въвеждането на задачи по природни науки щяло да се стимулира мисленето, ученето, а не наизустяването... Ето тук обаче госпожа депутатката, която зададе очевидно подготвен въпрос, можеше да пита как ще се отървем от зубренето, като нито дума не обели за БЕЛ! Математиката ли се наизустява?!?
Още нещо ми направи изключително лошо впечатление (предавам по спомен) - частните уроци ще продължи да ги има, защото, видите ли, някои родители искали децата им да имат предимство пред останалите. Трябва да има отсяване, подбор, затова и нямало как да се преустанови практиката с частните уроци. Звучи като признание - училището не подготвя добре децата, затова който иска повече, знае как - уроци. Щели да бъдат по-малко рентабилни след въвеждането на природните науки?! 🤔
За съжаление, поне на това заседание, не каза нищо в посока БЕЛ.
За МГ-тата няма промяна в нагласата за отпадане на НВО за тях. Личното ми мнение е, че последното няма да бъде прието.

# 522
  • shumen
Аз сега го слушах и наистина за БЕЛ нищо не каза.Само за Хуманитарните науки,че били важни.
А за частните уроци ще си ги има и още как.

# 523
  • София
Надявам се аз не съм подвела- единствено казах, че изпитът по БЕЛ ще остане като такъв, защото и въпросът беше така зададен- какво ще е това животно интегриран тест, един ли ще е, два ли, как ще са включени природните науки и акцентът беше върху тях.. а не какво би включвал БЕЛ. Как да е, самият факт, че се налага да тълкуваме какво иска да каже, говори достатъчно. Хидратиращ ден 😃

# 524
Министърът като толкова много се притеснява за природните науки, да ги въведе като отделни предмети в прогимназиален етап. По един час седмично да ги имат като отделни предмети е по-добре, отколкото това измислено ЧП. Проблемът е с липсата на учители явно и стоварват проблемите върху децата.

Общи условия

Активация на акаунт