Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 852
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
И аз си пуснах записа.Ясно ,че нашите ще са първите опитни зайчета.Въпроса е колко плавно ще се въвеждат  промените. За следващите  випуски  или ще добавят повече въпроси от други предмети или ще отменят експеримента.

Голямата ми дъщеря приключва с МОН след 2 години и категорично  не иска  да продължи  образованието  си в БГ.Има приятели връстници в Англия и Нидерландия  и сравнява как е при тях и при нас.Да са живи и здрави,но не очаквам нещо по различно  и с малката.Просто е отчаяващо  положението на моменти.

# 526
  • София, Младост
Къде слушате записа? В сайта на НС ли го има?

# 527
В Англия е 9К паунда годишно само таксата, откакто не са в ЕС, има и по-скъпи специалности, и няма вече студентски заеми за чужденци. Не знам кой може да си го позволи и който има 50 хиляди паунда за образование и още толкова за издръжка там, за какво му е въобще да учи🤣
В Нидерландия проблемът с квартирите е ужасен, цените са високи, децата живеят много скромно и е под въпрос реализацията им после. Зависи къде са завършили, разбира се, но в много случаи никога не могат да си избият разходите от следването.
Въпрос на вкус. И разбира се има много време до университет, но все повече съм склонен детето да си остане тук, където ще си има всичко и ще мога да го виждам, а който иска да учи, и тук ще учи.

# 528
Не съм сигурна дали разбирам правилно, но ако приемат това за МГ-тата, то догодина няма да има прием в СМГ (6 паралелки от пети клас ще продължат в 8ми) с изключение на предполагам малък брой деца, които искат да се преместят в ЕГ или АК.
Хипотетично така ли е?

# 529
  • София
Хипотетично е така.

# 530
  • Пловдив
Къде слушате записа? В сайта на НС ли го има?
В сайта на НС ,в раздел Видео,архив
Заседания и комисии.

Татко Мецан,съгласна съм,но при положение, че детето категорично  иска да опита да учи в международна,конкурентна среда с идеята  за по-добра реализация  ,единствено  мога  да я подкрепя  да следва мечтите си .И аз искам да ми е до полата.Имаме няколко апартамента в Пловдив, може да живее  самостоятелно, но просто не иска.Да сме живи и здрави да подкрепяме  децата си,въпреки всичко.
ПС. Засега се е насочила  към  Ротердам, ще видим след 2 години.За квартири вече сме направили регистрация,защото се чака доста да ти дойде реда

# 531
Ако зависи от мен, аз също предпочитам да останат в България. Или поне Европа. Повечето български университети имат програми Еразъм и не е трудно да се иде за срок или година в чужд университет. Ако ме питат някой ден, това ще ги посъветвам. И тайно се надявам за Щатите да не им хрумва въобще.
За всякакви НВО промени съм се настроила да се вълнувам септември. Предполагам, че и това с МГ-тата, ако въобще мине, няма да се даде така без нищо. А че ще има вътрешен изпит, олимпиада, нещо. И евентуално ще оставят директорите да го регулират, според профилите и спецификите на училището, включително брой деца в 7 клас през годината.

# 532

Благодаря!
Ще чакаме и тръпнем до Септември Simple Smile
Интересно ми е за НПМГ децата до седми клас дали ще имат предимство за паралелките, за които се държи допълнителен изпит по физика, химия, биология и география?
Жалко за децата в мат. паралелки извън СМГ и НПМГ Sad остават без варианти.

# 533
И аз съм се насочила за висше към чужбина. Още не съм проучвала подробно, но предстои. На наши познати детето е в Гърция, в някакъв филиал на английски университет. Уж дипломата е еквивалентна, но таксите са доста по-ниски и е на една ръка разстояние.
Тя иска в Южна Корея, аз вече започвам да се замислям и над този въпрос. Все пак живота си е неин, не е мой, че да решавам къде ще живее.

# 534
Рано, рано - още 6 години и завършили. Той ми говори за Холандия, защото почти всички познати с неговите интереси са там. Съвсем егоистично аз пък искам да си остане в БГ - в СУ или ТУ. И друга максима имам - по-добре в един от най-добрите университети у нас, отколкото в посредствен университет навън.

# 535
Ако иска да учи в Сингапур, свят широк, университети много, обаче за стипендийка ще трябва да се бори. Квартирите навсякъде са безобразни. Племеницата ми плаща 1000 паунда месечно в Лондон, което е нечовешко. Мен в Сингапур много ми хареса 😆 виж за щатите хич не съм навита, освен както казва Татко Мецан не ни вземе всички 🙈

# 536
Имам нужда от помощ! Някой има ли сборника на Пенка Рангелова за 6 клас на Коала прес (изд. 2023) и може ли да ми снима страниците с отговорите. Нашият сборник е по наследство и страниците с отговорите са скъсани.
Ако някой има желание и възможност, пишете ми на лично, за да дам телефонен номер и евентуално да ми ги изпратите по Вайбър или ако е по-удобно да дам имейл. Благодаря предварително!!!!!
Това е сборникът: https://www.ozone.bg/product/sbornik-po-matematika-za-6-klas-uch … -2023-koala-pres/

И едно ново интервю на Красимир Вълчев от днес - промените в НВО догодина щели да са миниатюрни: https://bnr.bg/horizont/post/102181166/krasimir-valchev

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 12:44 от Diavenna

# 537
  • София
Имам нужда от помощ! Някой има ли сборника на Пенка Рангелова за 6 клас на Коала прес (изд. 2023) и може ли да ми снима страниците с отговорите. Нашият сборник е по наследство и страниците с отговорите са скъсани.
Ако някой има желание и възможност, пишете ми на лично, за да дам телефонен номер и евентуално да ми ги изпратите по Вайбър или ако е по-удобно да дам имейл. Благодаря предварително!!!!!
Това е сборникът: https://www.ozone.bg/product/sbornik-po-matematika-za-6-klas-uch … -2023-koala-pres/

И едно ново интервю на Красимир Вълчев от днес - промените в НВО догодина щели да са миниатюрни: https://bnr.bg/horizont/post/102181166/krasimir-valchev

Имаме го този сборник и не съм махала страниците. Само трябва да изчакам щерката да се прибере, че в нейната стая е черна дупка и сама нищо не мога да намеря, и ще ги снимам. Но не съм сигурна коя година е изданието.

# 538

Ще ги сканирам след малко и ще дам линк към google drive.

# 539
Благодаря, Дами!!!
Получих ги! 🥰

Общи условия

Активация на акаунт