Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 858
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
Представям си го нещо от типа "открийте 14 грешки" в 24 твърдения от областта на биология, химия и физика, само от материала за 7 клас. По-тревожното е, че няма такива заявки за БЕЛ.
Аз не съм го слушала или чела, само тук каквото се коментира чета, а и вярвам на всяка дума, та ми звучи като да иска от нашия набор да приключи НВО-тата за децата в МГ. Да видим...

# 496
Аз само не разбрах вече сигурно ли е, че за нашия набор ще влезнат в сила промените, или до последно ще ни държат в неизвестност?
На мен не ми пречи каквото и решение да вземат, но не съм съгласна със съобщаване в последния момент.
Мишленце, не знам за кои промени питаш, но ако въпросът ти касае измененията в ЗУПО по отношение на МГ и ПМГ, зависи кога ще се приеме Законът и какво ще предвижда по отношение на влизането в сила.
Проектът, който беше публикуван за обсъждане не предвижда отложено действие, което означава, че влиза в сила в тридневен срок от обнародването му в ДВ.
Ако въпросът ти касае интегрираното НВО, Наредба 11 дава възможност за интегриран тест:
Чл. 51.
(1) Националното външно оценяване по чл. 47, ал. 1, т. 2 се провежда в края на VII клас.
(2) Освен основните цели по чл. 44, ал. 1, т. 1, 2 и 4, националното външно оценяване в края на прогимназиалния етап на основната степен на образование има за цел и измерване на степента на постигане на отделни ключови компетентности в областта на българския език и на математиката, придобити в класовете от етапа.
(3) Изпитите при националното външно оценяване по ал. 1 са по учебните предмети български език и литература и математика и се провеждат под формата на тест.
(4) Извън изпитите по ал. 3 всеки ученик по свое желание може да положи и изпит по учебния предмет чужд език, изучаван в задължителните учебни часове, чрез което се измерва степента на постигане на отделни езикови компетентности в областта на съответния чужд език.
(5) Преди началото на всяка учебна година министърът на образованието и науката със заповед може да определи и други учебни предмети извън посочените в ал. 3 и 4, по които да се проведе национално външно оценяване по ал. 1. В заповедта се определя и форматът на теста., което означава, че преди началото на учебната година има възможност да се публикува заповед с определен формат на НВО.
Изслушах форума, организиран от МОН миналата седмица и днешното участие на министъра в комисията по образование и по-скоро личното ми убеждение е, че нагласата е и двете промени да засегнат нашия набор.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 23:20 от silan

# 497
Реално природни науки учат от 7 клас. В пети и шести беше някакво подобие с този предмет ЧП.
Мисля си, че може и да е някакъв лесен вариант, за да каже министърът после "видяхте ли, че не е страшен интегрирания изпит?" Само не знам какво ще стане в големите градове, ако много ученици имат висок бал.

# 498
silan конкретно промените, свързани с кандидатстването след 7-ми клас визирам. И форматът, и приемът в МГ и ПМГ.
Аз нагласите разбрах, че с такива, но обичам с конкретика да работя Simple Smile Нещо да има черно на бяло написано. Иначе на приказки и по 10 пъти на месец могат да мислят промени в закона. От друга страна пък предвидена възможност нещо да се направи също не означава, че ще бъде направено - може да се направи, може и да не се направи Simple Smile
Във всеки случай не мисля, че е коректно непосредствено преди началото на учебната година да се разбира какво ще се случва.

# 499
silan конкретно промените, свързани с кандидатстването след 7-ми клас визирам. И форматът, и приемът в МГ и ПМГ.
Аз нагласите разбрах, че с такива, но обичам с конкретика да работя Simple Smile Нещо да има черно на бяло написано. Иначе на приказки и по 10 пъти на месец могат да мислят промени в закона. От друга страна пък предвидена възможност нещо да се направи също не означава, че ще бъде направено - може да се направи, може и да не се направи Simple Smile
Във всеки случай не мисля, че е коректно непосредствено преди началото на учебната година да се разбира какво ще се случва.
За конкретен формат на изпита си права, но за да бъдем максимално честни, промените за нашия набор се анонсираха още през 2023 год. (https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/327602-segashnite-petoklasni … t-sled-7-klas/amp),  но модел на интегрирано НВО така и не се появи.
Преди да внесат законопроекта, очаквало се промени в него след общественото обсъждане, но в други части, и да видим окончателно приетите текстове, както и преди да излезе заповедта, касаеща НВО може само да гадаем и да “усещаме” нагласи.

# 500
  • shumen
Princess Leia,и моя така мисли.Ще си уча по БЕЛ и МАТ каза,а по другите предмети нямам намерение да се преучвам.Аз обаче много не му вярвам.
Фортуна,много си права.Природни науки започват да учат в 7 клас,а в 5 и 6 е някакво подобие с това ЧП.То и учител колко имаха нашите и колко смениха не ми се мисли.Важното е,че непредаден урок не остана,а какво научиха никои не знае.

# 501
Вярно, че още 2023 се спомена, че нашият набор ще е (може да е) по нов формат на НВО. Тогавашният министър казва (в посочената статия) , че е много важен изпитът след 7 клас и трябва пренастройване на системата. И как точно я пренастроиха? Учители, ученици, родители знаят ли какъв ще е новия формат и изобщо знаят ли, че ще има такъв? Много важен изпит, а промените ще ги сервират преди началото на учебната година и да се спасяваме.

mama iasi , малък град сме, училището ни е основно, но учителите са сериозни. И като добавим силното ядро, което е в нашата паралелка, нещата се случват. Другата паралелка съвсем не е на същото ниво, там и дисциплината много куца. Важни са учителите, но и насреща трябва да има заинтересовани, обучението е двустранен процес.

# 502
  • ВАРНА
Винаги е било така - моделите на нво за съответната учебна година се публикуват на сайта на мон в началото на септември.

# 503
  • shumen
Фортуна,и при нас е така.Но има и часове,в които часа минава в укротяване на децата,но има и такива,в които слушат във захлас урока.

# 504
Винаги е било така - моделите на нво за съответната учебна година се публикуват на сайта на мон в началото на септември.
Да, но досега форматът на НВО е бил винаги един и същи или греша?
Сега се говори за съвсем нов формат първо и второ все още не е ясно дали ще влезе в сила от тази учебна година или не. Мисля, че беше коректно да се знае досега. Ама политици и коректност...
Това е, доколкото разбирам, притеснението на Мишленце, а и моето.

# 505
  • Варна
Аз лично не знам да е имало разлика в последните години. Да, септември се публикуват моделите, които са същите като миналогодишните.
И може реално природни науки да се учат чак в 7 клас, но точно сбирщайнът досега обърка тотално децата и реално нямат особена база. Което за мен лично е зле, а не добре. И как точно ще интегрират три науки в три въпроса? Ще има по въпросче от наука и малшанс дали точно това нещо от целия материал си разбрал или не. Аз така го виждам. Иначе баловете като цяло не мисля, че ще се променят драстично от 3 въпроса.

# 506
  • ВАРНА
Всяка година от 2022 насам се трепери дали ще има промяна на формата. Към днешна дата поне има някаква информация какво се подготвят мон да включат в нво-то по математика. И няма да изневерят на себе си да пуснат моделите + програмата по-рано от септември. Каквото и да измислят, ще е еднакво за всички.

# 507
  • Варна
Има информация, че това, дето го анонсират толкова години, ще се случи. Но няма информация какво точно ще представлява. За мен това не е полезна информация, а допълнително изнервяне. Полезно щеше да е, ако вълчев беше уточнил какво точно си представя, да каже "ето такъв тип задача ще има, давам пример...", а не да мънка неопределено. Иначе да, еднакво за всички ще е, но това на мен ми е много мижаво успокоение. Писна ми нещата да се подхващат откъм краката. И как точно набутването на подобни задачи в НВО ще повиши интереса към предметите? Интерес към предмет се повишава с промяна на концепцията, програмата, начина на преподаване, а не с въвеждане на изпити по него. Както и да е, квото - такова.

# 508
  • София, Младост
Абсолютно мнението ми се припокрива с това на Месечинка... само едно непределно мънкане-нищо особено, вмъкване на природните науки и никакъв пример. Ще има ли конкретика, какво ще обхваща, как ще материалът по биология ще бъде интегриран в задачи по математика? Дано поне в модела на НВО да има някакви подобни задачи, но според мен и министърът не е наясно още с идеята си.

# 509
Предполагам, че самият Вълчев не е наясно, а чака експертите да направят примерен модел. От отговора на въпрос на академик Денков стана ясно, че върху настоящите промени се работи в работна група към МОН още от 2023 год. Спомена още, че колкото и дълго време да се даде на обществото да свикне с промените, никога няма да е достатъчно. За последното мисля, че е прав, а и винаги трябва да има някой първи. За добро или зло това е нашият набор, но настоящото НВО трябва да се промени, при това радикално.
Но…едва ли ще имат смелост за сериозна промяна, по-скоро ще е козметична и ще включат няколко практически въпроса, които да обхващат различни учебни предмети, но не очаквам сериозна трудност.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 17:18 от silan

Общи условия

Активация на акаунт