Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 860
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • у дома
Имате ли идея кои сборници за НВО са най-полезни на децата? Още съм в чуденка какво да поръчам ...
В какъв смисъл- за мен най-добър и полезен е изрешения сборник-иначе има за текуща подготовка,за ПИ...

Нищо няма да пише и решава моята дъщеря през лятото. Програма максимум е да си прочете книгите и разказите и да попълни читателски дневник.
Перфектен план,даже идеален,но за дете без пропуски по математика-има ли,в 7 кл много трудно се наваксват...

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 13:15 от svetlaem

# 481
  • Където морето целува небето...
При нас от училище е традиция да има по един сборник за лятото, който миналата година реши в последния момент. Сега очаквам пак да е същото (добре, че е тъничък). Тази година обаче имат и едни таблици по БЕЛ да попълват, та иска или не трябва да седне над Христоматията. Ако питам него, ще реши три сборника, но няма да прочете Алеко.

# 482
  • София
У нас има една христоматия, чете я уж, особено докато сяда на масата да се храни. Тоя навик го намирам за ужасен, обаче без книга не става.. Каза, че „Една българка“ го впечатлила много, прочел няколко пъти. Френският приключи с изпит и събиране на фуудкорта в мола с обещание от преподавателя за черпня на корем, ако са изкарали над някакви резултати. По един тест на ден няма начин да прави, ако ще и по история да са и ако ще това да му гарантира 150 точки. Чака ме страшно напрегната година с едно придобиване, това евро пък колко работа ми отваря... дано се стегне да се оправя с минимална супервизия. За пощи лично аз нямам ресурс.
Дзън с чаша аперолче и да живее лятото!
Скрит текст:
По професионална линия изкарах седмица с група добре образовани хора, с професии и статус в обществената си група (не знам там по на Данибон разбиранията в коя висока средна класа се падат Joy Joy. Някои от тях и родители на седмокласници. Резултатите разбраха по същото време- палитра от точки, предимно във средно-високия и високобаловия регистър и нищо х100. Да ви кажа нямаше някак треперещи, емоционални, с истерия, проверяващи балове и училища. Питах- не пишат и в бгмама Simple Smile Едното дете изкарало 94 и 92 точки, но иска да рисува и гонят изящни изкуства. Майката не знае какво е това „похабен бал“ и се забавлява с този термин. Та, имайте едно наум, че не всичко е форум и не всички хора реагират по един и същи начин на стрес (или си го причиняват).

# 483
  • Пловдив
mama iasi идея нямам за резултатите за града ни,но за мен проблемите са комплексни.Не е само до нежелание на учителите Прогимназия  е труден период  и откъм възраст.Та понякога вместо да се преподава,часа минава в укротяване  на пубертети,които нямат никакво уважение  към учители.Нямат право да гонят  от час,викат се психолози,педагогически съветници...абе ако остане  време за урок в някои часове е чудо.В 7 клас съвсем  ги удря хормона, та  не ми се мисли....
Та и на учителите  явно им е писнало.

Не съм учител ,да кажа,но се опитвам да им се поставя на мястото.

# 484
Прочете всички произведения, без "Немили-недраги" и "До Чикаго и назад".
Страшно й хареса "Неразделни". Сега е решила да чете "Железният светилник".
Има задачи от класната и от уроците, но ще ги започва август месец.

# 485
  • София
Ох, това с неискането да четат май е повсеместен проблем. Ама то и задължителната литература е толкова скучна, че да ти се отще отвсякъде да четеш. Моята прочете "Една българка" и главите от "Бай Ганьо", които са в христоматията. Уж реши, че Бай Ганьо й е интересен и ще го чете целия, но като я гледам как се мъчи с него, ще отиде половината лято.

Опитвам се да я карам да решава задачи по математика, че има пропуски тук-там и да ги наваксаме, ама не ми се получава много.

# 486
  • София
Наборката все още е на Бай Ганьо - взехме го с голямо въодошевление, та и читателски дневник купихме (не й изискват). Решила е да слуша "До Чикаго и назад". По математика госпожата им е дала сборник и реши няколко теста от него. Сега е на морето с баба си и дядо си, края на месеца е на лагер.

# 487
При нас госпожата по математика качила домашната за лятото - нищо и никакви 30 задачи. Явно ще трябва да давам и аз, че не искам да губи форма. Ще почна да ѝ давам уикендите от сборника на Архимед тестовете. Математиката се затвърждава с много решаване на задачи все пак.

За четенето не мога аз да се оплача - чете доста, ама не ѝ харесват задължителните произведения и това е. То нито темите, нито езика, нито битието и тревогите на героите са близки до тяхното поколение.
Аз навремето също хич не харесах "Бай Ганьо", но по различни причини - не мога да чета книги, в които главният герой ми е противен.

Иначе днес започна лятната школа по английски. Дъщерята каза, че било много скучно, защото било елементарно. Другите деца работели много бавно и тя се чудела какво да прави през останалото време. B1 се води сега нивото, но ги караме наред, решихме да не прескача все пак нива. Учителката била впечатлена от английския ѝ, казала ѝ, че има много хубаво произношение.

Август си идва в България баба ѝ и двете решиха, че ще ходят една седмица на планина. Искаше ми се и една седмица на лагер да я пратя, но не иска без познато дете да ходи.

# 488
  • shumen
Проблема с четенето е при всички деца ми се струва.Моя чете,но все с пазарлъци,а трябва,защото госпожата им БЕЛ им иска читателски дневник и им го проверяват Стихотворенията им ги иска наизуст също и ги изпитва и пише оценки,а остави ли ги за през учебно време ще е голяма мъка,особено с Опълченците.
По Математика господина им е дал 100 задачи и ще не ще решава,но не повече от 2-3 на ден,че да не се преумори.Аз нямам много време да го следя и не знам обаче дали ги решава сам или пак си е изтеглил Chat GPT на телефона или ги решават в групата на класа,но то ще си проличи Септември като тръгнат на училище.
Мама на Мими,при моя предстои Тайван 10 дни от танцовата,после една седмица море и Трявна Август и отсега си прави планове как ще мързелува тогава,но няма да му се получи.Ще го натисна да прави преразкази.

# 489
  • София
Тръгнала съм сутринта да дам кръв за проекта „Геномът на България“ и срещам една съседка, баба-женица на възраст. Пита ме къде отивам, аз обяснявам и тя казва „Епа, добре де,не е ли те страх?“ Blush Викам, е от какво да ме е страх.. „Ми, да ти не откраднат деенкато“ Joy. Внук й учи биология в една природо-математическа гимназия, нямам идея какво си въобразява, че учи и ще работи един ден това момче.. Не знам и с природните науки дали в далечно бъдеще ще запълнят дупките с кадрите или ще си внасяме доктори и специалисти за 500 лева, обаче приветствам всичко, дето са подели, ако има как едно цяло поколение, дето се лекува с цветотерапии, соли на Бах, люспи от лук, урина и предпочита баячки пред ваксини, да бъде изместено от поне малко рацио в мисленето.
Днес Вълчев отговаря в комисията по образованието в НС. Слушах докато бичих екселки.
Скрит текст:
·      Господ да й дава на една женица (май от едното дпс), пита какво всъщност ще представлява интегрирания тест (природните науки дали ще бъдат включени чрез индивидуално изпитване, дали ще бъде един интегриран или два (БЕЛ и МАТ) с елементи. И от кога. Тука тръгна добре познатата логорея колко сме зле и останалите дежурни блабла-та, но Вълчев призна, че основният проблем в липсата на мотивация у децата да учат природни науки и математика, малко желаещи имало. Та от следващата година в частта математика ще бъдат включени природните науки- под формата на измерване на компетенции в няколко задачи чрез някой и друг закон или практическа задача. Изпитът по БЕЛ ще остане като такъв, защото песената с хуманитарната основа..
·      Попитаха и след приключване от консултациите по предложенията в закона кои са най-оспорваните въпроси. Резонно това са Добродетелите и религия, както и по отношение на формата на обучение на децата със СОП. Забелязал бил той таргетирано писане- всички еднакво пишели и еднакви проблеми идентифицирали Joy
·      За МГ-тата имаше въпрос. Отново призна, че проблем има в Сф, Пд и Варна, защото няма сграден капацитет. Призна и че лошото на това предложение е, че приемът ще бъде ограничен след 7 клас, но предпочита да запази талантите. В малките градове проблеми нямало да има с приема след 7 клас; за Сф, Пд и Варна решението е да се строят нови сгради. За Варна и Пловдив е намерен бюджет за разширяване на МГ. СМГ можели да строят в двора например.......
·      Въпрос от Денков за директорски конкурс в Шумен със съмнение за притискане от страна на местен бизнесмен. Обаче тук предаването прекъсна..

# 490
  • София, Младост
Ох, ще берем ядове с този нов формат, и то не защото ще е много трудно, а защото никой няма идея как точно ще ги включат тия природни науки. Нещо ум не ми достига и как точно по този начин ще стимулират децата да ги учат.

# 491
  • София
Те ще публикуват модел на НВО и поне една такава задача ще има в него, за да се види що-годе що за животно е. Но първият набор по нещо ново винаги си е малко прецакан.

# 492
  • Пловдив
Дъщеря ми като разбра  отсече "Да си гледат работата.Нямам намерение да припадам  от учене и по още предмети. "
Абе тегли им една по детски и това е.

Дано имат късмет децата !

# 493
Аз само не разбрах вече сигурно ли е, че за нашия набор ще влезнат в сила промените, или до последно ще ни държат в неизвестност?
На мен не ми пречи каквото и решение да вземат, но не съм съгласна със съобщаване в последния момент.

# 494
  • София
Мишленце, ами неколкократно каза (вкл. и на изслушването днес), че ще е “още от следващата година”. Но щяло да е минимално и плавно.. Днес държеше да се разбере, че всички законови норми го позволяват и нищо не може да го спре 😂😂 И аз нямам против нищо вече, кот искат да правят. Просто ми засилват още повече желанието децата “да идат там.. в Сицилия и да плащат и да учат” компетенции за бъдещето колкото искат. И щастливи хич и да не се прибират.

Общи условия

Активация на акаунт