Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 867
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
СъквЪтирантИтИ каквото и да правим, все е грешно.
Да ги оставим пред мониторите  - грешно, да ги караме да четат - грешно..
Няма рецепта за вярно родителство.
У нас се оказахме не с една, а с две христоматии. И доста сборници, но сред тях ме радва един зелен с Пенка не помня фамилията, досега по него работят, така че спестихме едни 15 лева.

Силан, не знам кой ще поеме пощата.
Аз, признавам, не бих.
Надявам се да е от полза, но с едно наум, че, който е записан на школа и пробни към нея, просто няма да има кога и къде да гледа, решава и попива и други тестове.[video][/video]

# 466
  • Където морето целува небето...
Пенка Рангелова 😀
За домашна по математика има пак един сборник и още някакви задачи за разпечатване, които дори не е погледнал колко са. Нищо не е прочел от христоматията, освен Вятър ечи, Балкан стене 😀.

# 467
Ох и аз в групата с неискащи да четат деца.... Почна Немили - недраги и след това над 1 час ми обяснява колко скучна била тази книга и как можело такива глупости да ги карат да четат Rage Задачи решава за спорта - всеки ден по 15-20 от тестовете на Клет, но четенето .... В неделя бяхме на планина с приятелка филолог и тя също и обяснява колко било важно тези произведения да се прочетат, че дават основа и са част от общата култура и т.н.  Освен това днес се сети, че и някои стихотворения трябвало наизуст да ги учи, но заключи, че нямало смисъл сега, а през учебната година. Прави си и график кои дни по какво ще учи и пише домашни през учебната година.... Приятелката й не се представи отлично на НВОтата, както се очакваше, и сега е допълнително стресирана и амбицирана.

# 468
Вкъщи дъщерята твърди, че госпожата по математика още не им е дала домашното за ваканцията, което мен леко ме съмнява. Уж чакали да я качи в класруум.
Аз пък, от моя страна, реших, че ако ще помагам за математиката, трябва малко да си припомня формулите за съкратено умножение и многочлените, та подхванах един сборник за 7-ми клас и реших 50-на задачки, докато си гледах филмче. Та поне някой вкъщи да решава задачи Grinning

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 00:55 от _Mishlence_

# 469
  • shumen
Моя прочете"Немили-недраги",и "Една Българка",но не му харесаха.От вчера започна "До Чикаго и назад",но и тя май не му харесва много.Учи уж и Опълченците наизуст,но нещо не му се получава.По БЕЛ прави по един тест на седмицата,но без преразказ.Кажа ли за преразказ и рязко му се доспива или му става лошо.По Литература госпожата им иска и читателски дневник и каза,че уж е писал за това,което е чел,но аз не съм го видяла още.По Математика решава по някоя задача от тези,които им е дал господина за лятото.
При него наближава Тайланд  за 10 дни от танцовата и отсега прави сметки как ще мързелуват там.Но като се върне Август сме на море и планина по 1 седмица и тогава ще го натисна да прави преразкази.

# 470
silan, никога не съм правила нови теми и не знам как става. Аз влизам във форума от телефон. Ако ти можеш да се заемеш... Ако пък няма кой, може да се пробвам да се науча.

Нашите имат да решават 100 задачи по математика за лятото. Госпожата ги е пуснала в групата. Няма да правят читателски дневник.
И аз купих показаната по-горе христоматия. От нея прочете стихотворенията, разказите. "Бай Ганьо" и "Немили-недраги" ще ги прочете целите, "До Чикаго и назад" частта от христоматията.
Един тест по математика от сборника, който препоръча svetlaem, го решава 3 дни, да не се преумори 😁. И аз си припомних задачите, казвам колко са интересни, щерката ме гледа с почуда (все едно ми казва "ти добре ли си?! ").

# 471
  • София
С голямото ми дете слушахме “Бай Ганьо” на аудиокнига, докато пътувахме с колата на по-дълги разстояния през лятото. Мисля и дъщеря ми да я слуша на аудиокнига. В момента е на морски лагер, организиран от училището, но се надявам от следващата седмица да започне с литературата. Има да решава и доста задачи, но математиката я е оставила за м. август.
Сборници и христоматии има останали от баткото и мисля да не купувам нови.

# 472
Моята миналата година слуша "Под игото", обаче докато ѝ висях над главата нямаше проблем, но като я оставих сама да слуша започна да се разсейва и , май че така ѝ не в изслуша.
Определено няма да я карам да чете целите произведения, само частите от Христоматията. Няма да ѝ причинявам такава мъка. Тя е четяща и да си чете каквото ѝ харесва. Ако някога, когато порасне има желание да се запознае с българската литература от Възраждането и от първата половина на ХХ в ще го направи.

# 473
Имате ли идея кои сборници за НВО са най-полезни на децата? Още съм в чуденка какво да поръчам ...

# 474
  • там където има винаги вятър
Като ви чета и чак срам ме хваща за внучката. Нищо не е започнала да чете. Има купена христоматия - от нея ще са произведенията, т.е. не целите.
gigi-gagi и за мен са мъка - "Немили-недраги"/ама то по мое време май не се учеше/, "По жътва" - ох, не мога вече да чета тъжни истории Worried Добре че "На браздата" не е в списъка.
fortuna, имат да решават 100 задачи...само мога да кажа - браво на г-жата. По-малък град сте от нашия, но пък с училището сте доооста напред Hands Plus1
......
Един тест по математика от сборника, който препоръча svetlaem, го решава 3 дни, да не се преумори 😁. И аз си припомних задачите, казвам колко са интересни, щерката ме гледа с почуда (все едно ми казва "ти добре ли си?! ").
И на мен са ми интересни и ги решавам, ама на мен само Smile
Скрит текст:
На времето когато аз бях ученичка се държаха много матури в 12 клас ако нямаш средна оценка най-малко 5 от трите години и в 12 кл пък задължително 5. Та по математика г-на, тогава другаря/лека му пръст на човека/, беше решил че не трябва да стигам до матура. Последния месец сигурно беше всеки час - "този и този номер, вземайте по едни лист и ето ви задачи да решавате" а то си беше геометрия. Мъчене всеки част, но пък до матура не стигнах, че тогава май не само задачи са се решавали ами и за правилата е трябвало да пишат, т.е. да се цитират теореми. Както по литература - "Какво е искал да каже поета"?...
Миналата седмица беше на гости в Пловдив - юни си отиде.
От вчера, две седмици ще ходят с бъдещата петокласничка в детския център да се занимават с керамика. Като се приберат се занимават двете - рисуват, песни учат Smile  Към края на месеца сме уж на екскурзия в чужбина и ...юли изтекъл.
Остава един август.
Преди месец поръчах разни помагала пак, но за малката ги взех комбинирани 5, 6 и 7 клас., ламинирани справочни таблици по математика и др...А във фейсбук ми попадна, е купих го де - Уча сам математика в две части, че и отделна книжка има с формулите. Но засега всичко само е разпределено и прибрано, в края на месеца ще ги давам.
Някой с по-голямо дете знае ли какво представляват формулите които им дават на НВО?  Ровейки се ми попадна такъв лист, имам го в къщи. Ако не забравя ще го снимам.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 10:20 от mama iasi

# 475
  • На морето!
Нищо няма да пише и решава моята дъщеря през лятото. Програма максимум е да си прочете книгите и разказите и да попълни читателски дневник.

# 476
  • София, Младост
Привет, да се включа и аз с бъдещ седмокласник. Имат доста задачи за домашно от класния по математика. По-лесни по общообразователната подготовка и труднички по ИУЧ. Госпожата по БЕЛ също има е изпратила тестове да не губят тренинг. Малко зор да седне да пише посред лято, ама го карам поне по един тест по БЕЛ и Математика да прави на ден.
От задължителната литература бях се засилила да го карам да чете целите произведения, но май ще е по-ефективно да прочете задължителните глави от христоматията.

# 477
  • Пловдив
При нас нито тестове по БЕЛ ,нито задачи по математика за лятото.Само списъка  с произведенията.Ами типично за Пловдив с приказката  "Бича айляк".
Със сигурност ще чете  от Христоматията,от каката имаме,както и сборници за подготовка за НВО.
Записах я в школа от септември,като там ще имат входни нива,та дано да поотвори  нещо преди това ,че да не се излага.

# 478
  • Бургас
И при нас няма домашни за лятото. Само списъка с книги,който засега пропуска.

# 479
  • там където има винаги вятър
При нас нито тестове по БЕЛ ,нито задачи по математика за лятото.Само списъка  с произведенията.Ами типично за Пловдив с приказката  "Бича айляк".
Със сигурност ще чете  от Христоматията,от каката имаме,както и сборници за подготовка за НВО.
Записах я в школа от септември,като там ще имат входни нива,та дано да поотвори  нещо преди това ,че да не се излага.
Аха
И той беше качен, след като майка ѝ попита г-жата за него.
А класната им преподава математика Rolling Eyes
Чудя се друго...говорят че нашия град бил с най-ниските точки на НВО и в същото време никаква заинтересованост от учителите. Клас да мине, друг да дойде, ваканции, заплатите им вдигат всяка година - много е важно какво ще се свърши, ти си плащай за частни уроци. Да прощават ако в темата има учители, зная че има много съвестни и отдадени такива, но май не сме попаднали на тях. Още от първи клас двете г-жи не работеха заедно, какво деляха не знам Worried

Общи условия

Активация на акаунт