Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 23 753
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Силан, дори и аз, през призмата на това дете, за което съм в темата, на моменти бих казала, че има перкалено лесни задачи на НВО. Но не всички. Плюс това, говорили сме, НВО не е само лесни или трудни задачи, а определен брой задачи за определено време, разделено на две, въпрос на концентрация, на психическа устойчивост.
Аз затова смятам, за едно от най-лицемерните решения на МОН да дават 30 минути повече на децата със СОП. И като им ги дадете какво - ще решат задачите ли? Ще си спомнят всички детайли на преразказа ли? Или ще изпаднат в още по-голяма криза....

Например, гледахме със сина ми една задача не от тази година - да се намери околната повърхнина на осмоъгълна правилна пирамида, ако лицето на едната й околна стена е 12 кв. см. И имаше чертеж.
Това е малоумно, това е задача за 3 клас. Да умножиш 8 по 12.

А какво ще правят двеста и косур човека с над 100 точки по МАТЕМАТИКА - 125 в СМГ, 50 в ТУЕС, 50 в НПМГ, 20 в АК, 2 в ПЧМГ (дъщеря ми беше дете със сто точки по МАТ и си продължи в ПЧМГ, не е чудо нечувано)
Така че, мен ако питаш, наместих ги.

Моят племеник има тази година под 90 по математика и над 90 по бел, така да го кажа. Горещо се надявам да му стигне за 73то при всички стоточкови резултати.

Но това решение в момента - те са много умни и ЗАТОВА няма да държат НИКАКЪВ изпит е непропорционално, нелогично и нечестно спрямо всички други деца. И не е удволетворявощо дори за част от самите деца в МГ, така мисля аз.

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 16:57 от a blue-eyed girl

# 586
Според мен ще има някакъв вътрешен подбор, квота или друго. Необходим е и механизъм, за да се разпределят децата по профили, особено в природо-математическите гимназии, но и в СМГ, където има математика и информатика/ физика (а може и друг профил да има там, но не ме е интересувало да проверя точно).
Аз все още не мисля, че всички ще продължат. Очаквам като приемат закона, да се обяви и какъв ще е механизмът. Иначе мисля, че 99% обичат училището си и ще искат да се възползват от тази възможност, ако остане в този вид.

# 587
Някой знае ли защо идеята за автоматично продължаване в МГ при желание на децата взе превес пред тази за по-труден вход по мат? С уговорката, че ще бъде гласувана тази промяна, разбира се. С изключение на няколко татковци из фб групи и страници, никъде другаде не съм срещала мнение в полза на предложената промяна, нито пък одобрение.

# 588
  • София
Не е взела превес. И по труден изпит по математика вкарват, но той ще е за новите кандидати след 7-ми клас. Ако изобщо останат места за такива.

# 589
А аз се надявам да не приемат промяната за МГ-тата или да влезе в сила за приетите деца в 5ти клас от следващата учебна година, защото тогава може да се каже, че родителите са взели информирано решение. Защото нека не се лъжем, единици деца са пожелали да отидат в тези училища. За останалите решение са взели родителите.
Познавам повече от едно семейства, чиито деца можеха да влязат, но прецениха, че е рано, логистиката е сложна, кварталното училище също е добро и т.н. Сега не е честно децата им да нямат повече шанс за тези училища.
А и като гледам списъците на ОМ областен кръг първите 208 места за София далеч не са само СМГ и НПМГ, с което тезата за 100% талантливи математици в тези училища издиша. Единственото което ще постигнат е, други наистина талантливи деца да нямат шанс да влязат в МГ-тата.

# 590
  • София
Поздрав за всички деца от МГ-та с един залез и фрагмент от китарна импресия 😂😂 Този път не влагам грам сарказъм и съм съвсем искрена! Ако се чудите защо, признавам, че съм на трета бира с цел да запазя ушите и семейството си 😂😂 Утре ще ми е минало и пак ще храня СМГ 😆 Щастие и хармония всинца ви!
https://streamable.com/6849fl

# 591
Защото, Детелина, идеята не е на учителите от СМГ и МГ, а най вероятно е лобистка. Веднъж го написах и беше изтрито. Лобизъм не е нито забранена дума, нито забранена практика. Да видим това мнение колко ще го бъде.

# 592
Предложението за промяна на статута на МГ и ПМГ определено изглежда да има цели, различни от официално заявените. Самото бързане то да бъде прието от днес за утре също буди съмнение. Изглежда сякаш идеята е назрявала от известно време и сега се цели да бъде прокарана именно при този министър и това правителство, които най-сетне са склонни на такава промяна. Реално ако сега не се приеме и пак се смени властта не се знае друг министър дали би склонил на подобна промяна.
Иначе ако трябва да е максимално коректно би следвало да влезе в сила минимум за сегашните първокласници, защото повечето деца тръгват по школи по състезателна математика от 2-ри клас.

# 593
Мишленце, най ме притеснява, че ще влезе сега, ще има своя ефект следващата година и след 3-4-5 години някой ще осмисли, че не работи и ще го махне.
Проблемът с МГ-тата можеше да се реши с допълнителен изпит за всички. Но както Санака написа, това е предвидено в момента само за външния прием.

# 594
  • shumen
Diavenna,и аз искам да не влиза в сила отсега,но дали ще стане ме съмнява.
Санака,а дали ще има места за нови деца след това въобще не е ясно.
Моето дете е спокойно,но аз колкото по наближава Неделя се притеснявам адски със заминаването му.Днес си прибра багажа окончателно и вече чака Неделя със нетърпение.

# 595
  • Пловдив
Това с МГ е голяма недомислица.
Едно, че затварят врата  за хиляди деца,а и намалява мотивацията  на тези които са вътре."Защо да се готвя за НВО,като няма да кандидатствам?"

# 596
Не знам как я мислят тези от МОН... не ми се влиза в коментари, че няма да е красиво. Всичката сме втасали, че ще драпаме със зъби и нокти да въвеждаме религия и да прокарваме лобистки промени. И без това натискът на силните на деня върху директорите от "модерните" гимназии е огромен. И как пък всички деца, които идват след началото на учебната година, не са случайни... За толкова години все децата оценяват и форматите за тях променят. Не въведоха елементарна атестация на учителите. В нашето училище имаше поне 2ма психически неуравновесени учителя.
Наборката се е стреснала здравата Sad Най-добрата й приятелка се представи зле на НВОтата и сега е драма. Днес и дадох НВОто по БЕЛ от тази година и на първата грешка избухна емоционално. Ужасно много се страхувала дали ще се справи и ако не се справи, да не попадне в училище с побойници, като сега .... Спирам да си издевателствам над детето.

# 597
Сега предстои проектът да влезе в комисиите на НС, но с това мнозинство, няма кой да отмени каквото и да било.
Между другото има закони, които с години си седят и никое НС не ги приема. Но тук не ми се вярва да е такъв случаят

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 13:44 от a blue-eyed girl

# 598
Ще имат ли време депутатите да приемат промените в закона за образование?

Не можах да намеря откога са във ваканция тази година. Миналата са били от 17.08 до края на август.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 10:04 от Fortuna

# 599
  • София, Младост
За тая недомислица ще намерят време, за съжаление... Така ми се струва Sad

Общи условия

Активация на акаунт