Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 845
  • 753
  •   2
Отговори
# 570
Благодаря ти, Мишленце!
По математика моят син има, както и една дузина поне деца, чиито майки казаха, един файл със сто задачи.
Против съм, защото това се разпространява като спам явно сред учителите и на всичкото отгоре няма отговори.
Миналата година ми беше писнало да проверявам и откривам изчислителни грешки.
За мен по-стойностно би било да им даде списък със сто задачи от Сборника на Пенка Рангелова, който си седи почти недокоснат, защото се ползваше само по МАТ ИУЧ, но решенията не ги вземам аз.
Тези, които мога аз да взема за лятото - съм ги взела, надявам се за добро. Записах го на един курс с 8 занимания - по две на седмица за плавно въведение в материала за 7 клас. Водещият обучението всъщност работи с него и в 6 клас и много правилно е намерил език и път към ума му.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 15:53 от a blue-eyed girl

# 571
a blue-eyed girl , браво за първото място! 🤗 Ще се повторя, но много ми харесва как пишеш. Много ти благодаря, че споделяш с нас своите стихотворения. 🤗

# 572
Синеочке, поздравления!
И моят ме накара да помъкнем сборник и христоматия на морето. Даже вчера решаваше задачи по собствено желание. Проверих го да не е слънчасал. Даже е взел за 7ми клас сборника, че много му харесвало да разлага на множители и да решава многочлени (те им ги преподадоха накрая на годината). Да видим до кога този мерак.

# 573
Честито за първото място! Още много първи места!

# 574
  • София
Браво, Синеочке! Пожелавам ти много вдъхновение! Браво и на всички деца, които решават задачи през ваканцията. У нас не сме такива хора Joy  С тая китара последните седмици сме като на постоянен концерт на Фийби от "Приятели"... С няколко съученици група щели да правят и сега избират име. Абе, раздяла с Министерството на културата няма да ми се случи, така като гледам Blush
Сборникът, дето се искаше назад и аз го имам, ама е пусто, не ми остава време да се доредя до бгмамата. Четох по диагонал и пожелавам успех с летните активности, четенето, задачите и кой каквото е подхванал!
А, да не пропусна да възкликна за страхотната стратегия в среднто да вдъхновим милите деца да учат природни научки и после да ги чакаме в университета за 27 хиляди лева на семестър, но с матура по математика, нали Joy. Велико просто!

# 575
Биипс, както винати ни разсмиваш и повдгиаш важни социални теми.
И аз не разбрах що стана, та вдигнаха до небето таксите на СУ.

Навремето най-известните момчета във всяко едно училище бяха момчетата от рок-групата! Само ако знаеха, че средно колко .много момичета въздишаха по тях...

Обаче, за прирородните науки, амо малко ако вземем да броим какво се оказва - в 7 клас имаш малко, колкото да ти интегрират изпита.
В 8 клас нямаш, защото си Интензивно чуждоезиково.
В 9 клас си две в едно - опитваш се за същия хорариум, като тия, дето са били Разширено да вземе учебника и за 8 и за 9 клас.
В 10 клас си всичко коз - от всичко по много.
И после си пас до 12 клас, защото си избрал профил философия и история.

Ами малко е на пръв поглед, но на втори - като материал всичко е преподадено, ето сега в десети клас по география дъщеря ми учи географията, с която аз кандидатстваха - от географско положение, граници и големина, чак до икономическото райониране. Ако беше избрала профил география още две години, искрено съм любопитна какво щеше да прави. И така е с всеки предмет....
Има нещо не наред. Това е моето усещане.

# 576
Поздравления, Синеочке, за първото място! Аз съм инженер човек и се възхищавам искрено на хора, които пишат.
Моята госпожица беше за 4ри дни без родителско тяло в мое лице и рязко спря решаването на задачите Rage Почнала да чете Бай Ганьо, но било много скучно.... По БЕЛ отказва да направи и един тест. Не знам какво ще правим. Сега ще й дам почивка до началото на август. Евентуално ще чете на плажа. Желание за сборници на морето не е изявила Smiling Imp

# 577
  • София
Ако мое дете изяви желание за сборници и тестове през лятото, ще го закарам в спешното.

# 578
Санака, и аз това си помислих. Беше помъкнал и за 6ти, и за 7ми клас, но направихме компромис да вземе един само, по избор, и избра за 7ми клас. И да не мислите, че съм луда да го купувам предварително, има от сестра му и сам го намери в нейната стая, която е като черна дупка. И не очаквах да го отвори, но искрено се изненадах. Сега, да не мислите, че цял ден е решавал, 3 задачи с примери е направил или там някъде за три дни. Сестра му няма никакви такива желания. Та не е от нас, родителите 🤣

# 579
  • Пловдив
Аз съм оставила да си почива активно.
Не си представям изобщо да повдигна въпрос за задачи и книги от списъка .

За мен ваканцията е да заредят батериите преди тежката учебна година.
Все едно като съм отпуск да си взимам работа на морето.

# 580
Честито, Синеочке💐! С пожелание ентусиазмът ти да не стихва ❤!

От днес:
Правителството предлага промени в Закона за
предучилищното и училищното образование
Правителството одобри предложените от Министерството на образованието и науката
промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Предстои законопроектът да бъде
входиран и разгледан от Народното събрание.
Едно от значимите изменения е свързано с интензивната езикова подкрепа по български език
за децата, които не го владеят, включително и за тези, които се връщат от чужбина. Обучението ще
се реализира под две форми - индивидуално за децата от 1. до 7. клас, които ще изучават езика в
ускорена програма и постепенно ще се включат в клас с останалите ученици. А за тези, които изобщо
не го знаят, ще се организира подготвителен езиков клас. При недостатъчно добро владеене на езика
се дава възможност и за повтаряне на първи клас за тези деца. Промяната се налага, тъй като
незнанието на българския език създава затруднения и пропуски в последващото обучение на
учениците по останалите предмети. Това води до загуба на мотивация, а в дългосрочен план и до
самоизключване и отпадане от системата.
С друга промяна се подкрепят младите таланти в областта на математиката и природните
науки. Създава се нов вид специализирани училища - математически и природоматематически
гимназии, които ще приемат ученици още след 4. клас. Това означава, че всички в момента
математически и природоматематически гимназии се преобразуват в специализирани. Учениците в
тях не само че ще получат профилирана подготовка по математика и природни науки, но и ще могат
да продължат обучението си без да кандидатстват отново след 7. клас. Ако желаят, могат да
кандидатстват в друго училище, а освободените места ще се запълват с нови ученици. Училищата ще
могат да обявяват и допълнителен прием.
Въвежда се и забрана на мобилни телефони в училищата, като се оставя възможността да се
използват само за строго образователни и медицински цели, както и при форсмажорни обстоятелства.
Използването на електронни устройства не само пречи на концентрацията и понижава
образователните резултати на учениците, но и влошава техните когнитивни, двигателни, социални,
емоционални и комуникативни умения, се посочва в одобрения законопроект.
По отношение на дисциплината в класовете се предлагат законодателни промени, които
разширяват правомощията на учителите за налагане на по-голям набор от предупредителни мерки
при неприемливо поведение от страна на учениците. Идеята е да могат да се вземат и бързи мерки,
когато има системен проблем с конкретно дете, за да може конфликтната ситуация да се разреши
навременно и да се избегне налагането на тежки санкции. Заедно с това се запазват всички
подкрепящи мерки на сега действащия закон.
Предлага се и въвеждане на задължителен избираем час по възпитание в добро и формиране
на ценности - добродетели и религии. Родителите и учениците ще могат да избират от три
алтернативни програми за формиране на универсални човешки ценности като честност, уважение,
съпричастност, смелост, отзивчивост към нуждите на другите и др., а религията няма да бъде
задължителна за нито един ученик. По този предмет няма да се поставят оценки, тъй като целта е не
просто да се измерват знанията на децата, а да се насърчават разговорите между тях, обсъжданията,
дискусиите и разглеждането на житейски казуси и ситуации.
(Из решението на МС).

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 20:09 от silan

# 581
  • Някъде по Дунава
Браво, Синеочка!
Моят започна Немили-недраги, но не му спори.

# 582
  • shumen
Синеочке,благодаря.Страхотно е стихчето.А аз като получа снимки от Тайван,остров Илан ще кача снимки веднага.
Моя започна днес Бай Ганьо и му хареса.Немили-недраги ги прочете,но не му хареса много.Задачите по Математика стигна до 77 и ги остави,а по БЕЛ е направил 1-2 теста,а за преразказ не иска и да чуе.

# 583
Благодаря на всички за поздравленията, трогната съм Purple Heart

Силан, аз от прочетеното разбирам, че всички наши становища са подредени в табличка, която ми се мярна, че била над 1000 страници, но може и да греша и накрая Министерски съвет е приел най-вероятно първоначалния вариант, защото не ми се струва нещо да е отппаднало.
Не знам какво да кажа, освен да пожелая на семействата с деца в МГ да се освободят догодина от тегобата на тази обреченост.
Това, което мен ме ужасява на сегашното положение, е, че където и да учиш, след края на 7 клас си господин никой, сираче без училище и тъпите две матури трябва да решат в коя кутийка да продължиш. Не я харесвам тази обреченост.

# 584
Ох, Синеочке, нямаш представа от колко години е моята лична борба.
От една страна, защото НВО математика е безумно лесно за подготвените деца в София (особено за тези в МГ), от друга, страшно усложнено за учениците, които нямат амбиции и желание за нещо различно от това да продължат в същото училище, особено, когато се касае за такива желаещи да учат в трети- пети и т.н.ешелон, както и за не високоселективни училища извън големите градове.
Многократно сме подписвали и петиции в тази насока, но нищо.
Беше крайно време да се намери някакво решение конкретно за МГ, дали е най-доброто времето ще покаже.
Не ми е ясно тази година на какъв принцип ще класират учениците за МГ  в София като има 226 със 100 т.МАТ и 1700 над 89.5 т. БЕЛ, т.е. повече от очевидно е, че нещо не е както трябва.
По отношение на справката. Отчасти са отчели становищата по чл.107 ЗПУО, касаещ децата със СОП, а разпоредбата, изискваща сключване на споразумение за правилника е отпаднала. Мисля, че има известна промяна и в частта за добродетелите и религията, но съдя само от решението на МС без да съм видяла законопроекта в окончателен вид (все още не е внесен в НС).
За мен НВО в настоящия си вид трябва да служи единствено за атестация на училището и да се даде законова възможност на педагогическите съвети да решат дали го приемат за приемен изпит или имат изискване учениците да се явят на отделен такъв, съставен от тях за целите на кандидатстването.
Може да се направи и трети модул, който да е пожелание за училища с определен профил и т.н, т.е. решения има.

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 16:37 от silan

Общи условия

Активация на акаунт