Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 848
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Гледах сега по колко часа ще ги учат тези природни нАуки децата ни в7 клас.
Значи биология 2 часа, химия и физика по 1.5 часа. И тук стратегически за мен е важно химия и физика и по-добре би било един час да се учат първи срок и два часа втори срок. Противното би здначело две трети от материала да се вземе първи срок и да се забрави, докато се взема останалата една трета през втория срок.

Реално, аз нямам нищо кой знае какво против задачите по физика, дотолкова доколкото биха касаели скорост, път, време; маса, обем, плътност и задачите за сила. Например да кажат кое от две топчета от такъв и такъв материал е по-тежко. Важното е, часовете за решаване на задачи да се ползват като такива, да се усвояват трайно формулите, да не се бърза...

Съгласна съм, че и сега си имаме практически задачи - за боядисване на стая, за пълнене на аквариум, плочките в банята, както писахте и още и още....

Но не съм гледала задачи за 7 клас в сегашните учебници по физика и химия. Задача по биология ми е странно, но вие дадохте пример. Химия свързвам с разтвори и с изразняване на уравнения, но това учи ли се в 7 клас?

Я кажете, моля Ви, излизат ли ви във ФБ реклами на Доктор Ви - за три дни ще ни научи на математика Simple Smile
След като научи големите на химия....

# 556
  • у дома
В повечето училища единия срок е 2ч химия и 1ч физика,а др обратното 2ч физика и 1ч химия,което не е добре за децата,кандидатстващи в НПМГ,защото олимпиадите не са съобразени с това и на тях им се налага да си учат сами част от уроците.
По химия се взима Менделеевата таблица и се учи и валентност и уравнения и изравняване,но едва ли ще дадат това,а по-скоро матем задача от смеси ,сплави и разтвори,които пак се учат в 7 клас.

# 557
a blue-eyed girl , излизат ми някакви китайци, които решават задачи, че и на детето пращам понякога да гледа клиповете. Не са досадни, по-скоро са ми интересни. Повече ме нервят някакви 20-ски по плажовете. 😄

# 558
  • shumen
Фортуна,много си права тук.Само сменят думички,а насреща нищо няма.
Гиги,браво на твоята мома.Моя в момента не ще и да чуе за други книжки да чете освен задължителните.Предпочита да е навън повече и да играе футбол.Яд ме е,че само топката му е в главата,но какво да се направи момче е.
В Неделя летят от танцовата за Тайланд и поиска да си вземе книжка за там и аз реших да му предложа христоматията и ме изгледа лошо.Живот и здраве като се върнат ще имам повече време и ще започна да го натискам да прави преразкази.

# 559
Дани, аз пак казвам, че я оставих да чете каквото иска. Изобщо не съм я натискала за задължителната. При нас тази учебна година беше много трудна и ми се иска да се отърси от нея, а и изобщо не ми се иска да я мъча.
Иначе тя ходи една седмица на моден дизайн и си уши пола. Другият месец пак ще ходи и ѝ хареса.
Аз питах нашия доктор за здравно-профилактичния картон и той ме посъветва да отида през август, направих се на ударена дали може сама, но не отказа. Иска да ги види и двете и тогава ще дава картони.

# 560
  • shumen
Гиги,за здравно-профилактичния картон и нашата педи отказва да го даде,ако отида сама.И аз съм се правила на ударена,но ми е отказвала и вече знам и го водя с мен.

# 561
То и аз знам, но се надявах! Уж, електронна система, а пак ни занимават с глупости. Той десет минути пише, две обръща внимание....

# 562
  • shumen
Гиги,така е.Уж всичко електронно,а те отказват.Нашата и за бележка за лагер,че е клинично здрав също отказва,а мен лично не ми се мъкне здраво дете между болните.

# 563
a blue-eyed girl , излизат ми някакви китайци, които решават задачи, че и на детето пращам понякога да гледа клиповете. Не са досадни, по-скоро са ми интересни. Повече ме нервят някакви 20-ски по плажовете. 😄

Детелина, ще ми простиш, ама с риск да се изложа, ще запитам - какво значи 20-ски по плажовете? Simple Smile

# 564
  • София
И моята нищо не чете. Голяма мъка ми е, при положение че аз съм виден книжен плъх, чета постоянно. Но уви. Брат и чете, но каквото му е интересно, а не задължителните. Имаме едно помагало, което е като христоматия за 5, 6 и 7 клас. Сега я карам да чете текстовете за 6 клас и да прави тестовете след това. Абсолютно е наложитлено, защото учителката им по БЕЛ е супер зле, не успява да си преподаде материала. Не стигнаха изобщо до Серафим, а Радини вълнения отгоре-отгоре го взеха. Та ще е голяма мъка. Като мине материала за 6 клас, почваме и тези за 7ми.
Тя е с лека форма на дислексия и четенето и е голяма мъка. Иначе с тестовата част от пробните матури няма големи проблеми, сравнително добре е с граматиката. При диктовките до 4 клас нямаше никакви проблеми (което е изключително нехарактерно за дете с дислексия). Но пък има много силна слухова и визуална памет.

# 565
А защо не пробвате да слуша аудиокниги? Може да ѝ допадне.

# 566

Детелина, ще ми простиш, ама с риск да се изложа, ще запитам - какво значи 20-ски по плажовете? Simple Smile

Шегувам се. 😉
Нали стана дума за фейсбук и какво виждаме там, та при мен е това - китайци и непознати млади момичета на плаж. Пък аз нито съм на 20, нито на плаж (поне в момента). Верно обаче, като си прочетох поста не е никак ясно...

# 567
  • shumen
Дидка,и аз много чета,но моя не иска и да чуе.

# 568
Дани, влизам да пожелая вълунащи и незабравими дни на сина ти. Ако получиш снимки, прати ни да го видим.
Днес поетичната муза ме отведе в Шумен и ще поздравя момичетата от този град с едно не кой знае колко уникално като съдържание, а по-скоро като емоция стихче:

Летни спомени:
Скрит текст:
От зори съм още буден,
куфарът ми е готов.
Заминавам днес за Шумен –
там ме чакат пак с любов.

Милата ми баба Цанка
внуците обича – знам!
Има царствена осанка,
искам обич да й дам.

С дядо ми Иван ще седнем
да играем таблонет.
Ще помагам много денем,
щом с игри не съм зает.

Вечер с него в зоопарка
пак светулки ще ловим.
И нощта ще бъде ярка
като в приключенски филм.

А на Шуменското плато
има чудна крепост – град.
Ходя с радост всяко лято
вечер щом се спусне хлад.

Юли, август - време славно,
трупам спомени, белѝ…
Искам да минават бавно
тези чудни дълги дни

Идва краят на сезона,
имам си билет за влак –
плачем всички на перона…
Догодина тук сме пак!

И нали съм (не)скромна, в деня, в който излязоха точките на 7 клас, илзлязоха и резултатите от конкурса "Черешовите води на българската танка". Викам си, чакай да видя дали съм сред поощренията и хоп - първо място!
Танка е японска любовна поезия, хайку произлиза от нея, а не обратно. Тя е по-метафорична и по-обърната към човека от хайку. Стихото в подписа ми е танка.
Пише се в размер 5-7-5-7-7. Моята също се придържа към този брой на гласните, въпреки че днес правилото не я абсолютно. Ето я:
Скрит текст:
Есенна тъга
с мирис на хризантеми,
с примес на лято…
Как се изгражда стена
между сега и преди?

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 15:44 от a blue-eyed girl

# 569
blue-eyed girl браво за първото място! Личи си, че с много любов и желание пишеш, хубаво е, че и специалистите го оценяват.

Гледам днес новина, че правителството е одобрило предложените промени в Закона за предучилищното и училищното образование и предстои да бъде внесен за гласуване в НС. Надявам се скоро да има някакво окончателно развитие по този въпрос.

Моята дъщеря се хвана сама да решава допълнителни задачи от тестовете в сборника на Архимед. Дори прави смели заявки, че искала като ги реши да съм почнела да ѝ преподавам материала за 7-ми клас. Аз тихичко стискам палци да не ѝ мине бързо мерака, поне за тестовете.

Общи условия

Активация на акаунт