Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 23 393
  • 753
  •   1
Отговори
# 615

В същия закон ли е заложено намалянето на часовете по езиците?

Не, не, черно на бяло нищо няма по този въпрос. Твърди се, че това ще го направят с Наредба.

# 616
На мен друго ми е чудно. Например в МГ Пловдив от 5 - 7 клас има 2 паралелки, но след 7-ми са 8, като 4 са с английски, 1 с немски, 2 системно програмиране и 1 компютърна графика. Та ако приемат закона и моята дъщеря продължава автоматично в 8 клас, но иска да е с немски език примерно или пък компютърна графика, то тогава как ще се процедира... Не знам това с някакви вътрешни правилници на училището ли ще се урежда или... Много ми е мътна тази част.
Не знам в другите градове има ли го този казус, но поне тук най-желаните паралелки са именно системно програмиране и компютърна графика.

# 617
  • София
Часовете по езици ще бъдат намалени с рамковите учебни планове, които се приемат с Наредбата за учебния план.

Допълнителният изпит за МГ няма да е вътрешен, който да си прави всяко МГ, а ще бъде изпит за проверка на сбособностите, каквито има сега примерно по ИИ, музика.

# 618
Няма такава разпоредба в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта. Поне засега.
Ако го гласуват до 15.09 влиза в сила веднага от тази година .

# 619
  • София
Няма такава разпоредба в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта. Поне засега.
Ако го гласуват до 15.09 влиза в сила веднага от тази година .
И по-късно да го гласуват, пак ще влезе в сила още тази година. Няколко пъти се повтори, че законопроектът изрично предвижда, че същият влиза в сила 30 дни след обнародватено. Отложено действе е предвидено само за някои разпоредби, касаещи атеститарето на учителите. Ако законопроектът не претърпи промени в пленарна зала, ще влезе в сила така.

# 620
На мен друго ми е чудно. Например в МГ Пловдив от 5 - 7 клас има 2 паралелки, но след 7-ми са 8, като 4 са с английски, 1 с немски, 2 системно програмиране и 1 компютърна графика. Та ако приемат закона и моята дъщеря продължава автоматично в 8 клас, но иска да е с немски език примерно или пък компютърна графика, то тогава как ще се процедира... Не знам това с някакви вътрешни правилници на училището ли ще се урежда или... Много ми е мътна тази част.
Не знам в другите градове има ли го този казус, но поне тук най-желаните паралелки са именно системно програмиране и компютърна графика.

Да, има го. И аз това се чудя. Ако за една паралелка има 26 места и 48 желаещи, всички до един настоящи ученици в МГ, как ще се разпределят? Изпит за проверка на способностите ли ще ги отсее?

# 621
  • у дома
А в нашето провинциално ПМПГ има прием след 4 клас 26 места,а след 7 кл математически паралелки няма-има две СХН/софтуерни и хардуерни науки/, на които задължителните пп са информатика и ИТ и има деца от тези паралелки,които изобщо не избират след 10 кл пп математика...Та големи чуденки има...

# 622
Нашата почивка свърши. Вече сме си у дома. Детето уж прочете Христоматията, да видим. Обеща ми края на август пак да я прочете да му е прясно. Сега следва яко каране на колело, фитнес и каквото там си измисли.
Вълнувам се със седмокласниците, че и нас това ни чака догодина.
Следват 2 дни да си починем от почивката.

# 623
  • shumen
Панди,радвам се,че сте си починали и презаредили батериите.
На моето дете почивката му започва от утре.Днес допрепибираме багажа и утре летят от танцовата до Тайван и оттам до остров Илан.Той колкото се вълнува,аз съм толкова притеснена.

# 624
danaeka, много яко Simple Smile Разбирам притесненията ти, но детето ще събере много хубави емоции. Лек път му желая. Онзи ден се върнахме от Гърция, но една седмица не ни стигна. Искаме още Laughing Дъщерята не прочете и ред на морето, но не съм я и карала. Така или иначе почти е прочела всичко. Откакто сме се прибрали, обикаля навън с приятелки, а сега има и гостенка - sleepover. От понеделник запрята ръкави и започва със задачите.

# 625
danaeka, хубаво да си изкара детето ти, а ти по-малко да се притесняваш. И не му го показвай.

# 626
  • Пловдив
Погледнах  седмокласната  тема.Напрежение голямо с очакането на класиране.Аз с голямата  даже не помня да съм проверявала(преди 3 години).Обади ми се  по телефона  ,че е излезнало класирането  и да погледна  .
То аз бях сигурна  ,че ще влезе по първо желание,но по -скоро в този  период имах други тревоги и това може би беше причината  да не изтрещявам  покрай 7класните неволи.
Като се замисля, връщайки се назад във времето,предпочитам догодина по това време това да ми е единственото  нещо, за което да се притеснявам,ако ще да ме болят пръстите от рефрешване.
Няма нищо по важно от здравето .Имаш ли го всичко  друго е постижимо.

# 627
  • shumen
Благодаря,момичета.
Изпратихме ги сутринта.Сега седя вкъщи аз и ми е едно такова празно.Ето и снимка от Истанбул.Моето момче е с очилата.
.

# 628
И ние вчера имахме досег до самолети.
Оказа се, че паркът до летище Васил Левски е правен с мисъл и за любителите на аерофотографията, а не е просто две алеи и едно езеро на кръст.
Има място където се събират фенове на самолети и снимат излитания и кацания.
Синът ми говори отдавна за него. Първо отидоха с ММ, но едва след като го накарах да пише на Аеропорта дали това е поддържана зона и дали пръскат против кърлежи. (малко делова кореспонденция в дейстие) Да, отговориха му! Simple Smile
И вчера и аз отидох с тях.
Беше приятно.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 15:04 от a blue-eyed girl

# 629
danaeka, страхотно да си изкарат Simple Smile)) със сигурност ще е преживяване, което ще се помни цял живот.

Ха, това за парка на летището не го знаех. Изобщо не знаех, че има парк. Ще заведа номер две някой път, ще се изкефи много.

Общи условия

Активация на акаунт