Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 23 345
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
  • ВАРНА
Оня ден гледах изипта от преди две години - в част първа има задача за мащаб, която се учи в 5 клас, но първо се учи по георграфия и едва после по математика.Така че, той изпитът си е бил интегриран, само че не се е наричал "интегриран" Simple Smile
Задачата е от годината, в която дъщеря ми се яви на нво и това е примерът, който давам, че нво-то така или иначе включва и други предмети, освен мат. Все повече се убеждавам, че в мон нямат капацитет да направят нещо особено смислено и промяна никаква няма да има в нво мат. Ще сложат, че задачите от движение идват от физиката, мащаба от географията, смеси и сплави от химията и са готови. Смяна на името - да, на пълнежа - не.

Споделям това, което моето дете направи през лятото шести за седми клас като подготовка - по мат имаха домашно от Архимед да се изреши всичко, което не е решено от група В + всички тестове в края на сборника (дъщеря ми от пети клас е в мг), по бел на школа за две седмици изчетоха христоматията и през лятото учи стихотворенията от програмата за седми клас наизуст (по изискване на учителката им всички стихотворения 5-7 клас трябваше да се знаят наизуст). Нейни приятелчета от други училища също имаха домашно по мат от Архимед - да се реши всичко неизрешено от групи А и Б. Според мен такъв обем изрешавани задачи дава увереност, че се стартира седми клас с една стабилна основа, без пропуски.

# 646
  • у дома
Моето много мрънкаше за ученето на стихотворенията наизуст  лятото,но после през уч година ми беше много благодарен,че лятото го натиснах да го направи-да,беше ги позабравил,но много бързо ги възстановяваше,като са учени вече...

# 647
Стихотворенията и аз мисля да я накарам да ги научи наизуст, така ще ѝ е по-лесно през учебната година.
Направи няколко преразказа, но на нея това ѝ харесва. Ще даде на учителката да ѝ провери няколко.

В сборника по математика, от който решава, наистина има задачи, които включват и знания по други предмети (има за мащаб, движение).
Аз я карам да запомня и формулите. Аз като ученичка ги учех, на контролни не ни даваха листи с формулите, както сега. Доста формули помня и досега.

# 648
Здравейте! Отскоро ви чета.Следя темата и на седмокласниците и отсега се уплаших и притесних какво ни чака догодина 😀
Къде им дават да гледат формулите?На НВО  надали.Нашата госпожа по математика ги кара наизуст да ги учат, в края на срока стана една каша😀Затова от седмица вече решава задачи всеки ден,основно за движение и геометрични.

# 649
  • там където има винаги вятър
.......

..........
Къде им дават да гледат формулите?На НВО  надали„
........
Мисля че е това:

Нека тези, които са минали вече по този път да кажат със сигурност.
Ето тук ги открих и пише че учениците ползват формули.
https://www.mon.bg/nfs/2024/09/model-nvo_viikl_matematikaformuli.pdf

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 15:21 от mama iasi

# 650
На НВО математика им дават да ползват лист с формулите. Или поне досега им даваха.

С промените - ще видим Simple Smile

# 651
Благодаря ви, момичета! Heart
Аз моята съм я оставила сега ваканцията да си почива, но почнат ли училище, започва и с уроците Grinning
Сега мързелува яко.

# 652
  • Бургас
Благодаря ви, момичета! Heart
Аз моята съм я оставила сега ваканцията да си почива, но почнат ли училище, започва и с уроците Grinning
Сега мързелува яко.
Същата работа и при нас. Моето дете явно не е случило на майка,щом не я карам да решава задачи и да учи наизуст стихотворения през лятото.
Най-голямото усиле,което прави е да води сестра си на плаж

# 653
  • у дома
Да,това са формулите,които се дават на НВО,само ФСУ са от 7 кл,всичко друго е от 5 и 6 клас.Те по-скоро да за справка,ако детето се чуди за някоя формула,няма време за всяка задача да търси съответната формула...Ако през годината се решават у дома ПИ е добре да се ползват,защото се запомня кое къде е и по-бързо го намират...

Иначе всеки си познава детето,но ако 1 час на ден се занимава с нещо ще си помогне значително за 7 кл,който е доста натоварен и времето не стига за нищо...А и на някой деца целите са 470+точки,на др 300-350т им стигат...

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 16:11 от svetlaem

# 654
  • Някъде по Дунава
Ние сме ходили в авиомузей в Крумово,Пловдивско и беше много интересно,но и преди доста години беше.
И сега е интересно. Наборът много се изкефи. Онзи ден бяхме.

# 655
А и на някой деца целите са 470+точки,на др 300-350т им стигат...
За това не съм съгласна. Всеки иска детето му е да е с максимален брой точки.
Ако питаме децата, то за какво да се учи въобще Grinning

# 656
  • Някъде по Дунава
Моят въобще не се интересува от точки. Як пубертет го тресе. От сега усещам колко ще е трудна следващата учебна година.
Аз възприемам коментара на svetlaem в посока на това , че за различните градове и училища баловете са различни.
Ето например в  езиковата, в която се целим, от вчера минималните балове след първо класиране са около 370. Та ако изкара до 400 ще съм доволна.

# 657
  • у дома
А и на някой деца целите са 470+точки,на др 300-350т им стигат...
За това не съм съгласна. Всеки иска детето му е да е с максимален брой точки.
Ако питаме децата, то за какво да се учи въобще Grinning
Ами защото сте е София-ние сме в  малък областен град-погледнах за тази година-с бал 330 се влиза по първо желание на първо класиране във всяко едно от училищата ни -8 на брой.

# 658
Аз не искам максимален брой точки.
Живеем в малък град, има една хубава (по-хубава, да речем) гимназия, където са две паралелки. Хуманитарния профил е с бал 360, минимален 50. Компютърна графика е с 398, минимален 157.
Миналата година са били хуманитарни науки 441, минимален 250, компютърна графика 336, минимален 136.
Има още две гимназии, но тях ги изключваме.
В провинцията и в малките градове е... нямам думи. Защо го правят това НВО, какви изводи си правят в РУО, министерството, не знам.
На моята щерка ѝ стигат 80т по БЕЛ и 70 по математика.
Това са ни намеренията засега, дали ще има промяна, не знам.

# 659
.......

..........
Къде им дават да гледат формулите?На НВО  надали„
........
Мисля че е това:

Нека тези, които са минали вече по този път да кажат със сигурност.
Ето тук ги открих и пише че учениците ползват формули.
https://www.mon.bg/nfs/2024/09/model-nvo_viikl_matematikaformuli.pdf
Много ги улесняват,ако им дават да гледат формулите.Дано се запази и за догодина.

И ние сме в малък град,където в МГ например не се влиза само с над 95 точки.Но догодина ще се местим в Пловдив и ще кандидатства там,като гледам какви са минималните балове в по-добрите гимназии и се плаша 😀

Общи условия

Активация на акаунт