Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 748
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Вече има възможност обаче и дете, което не е изучавало математика /или който и да е друг предмет/ профилирано, да се яви на ДЗИ ПП като трета/четвърта матура по реда за валидиране на компетентностите.
Ама не е задължително за прием, нали? Щото едва ли ще седне сам да учи профилен материал...и ДЗИ ООП го устройва, нали? За България питам. Вероятно тази възможност е дадена заради чужди университети, които изискват профилна матура..

# 91
  • у дома
Не,не е задължително за прием в ТУ сега,как ще е след 5-6 год не се знае...3 или и 4 ДЗИ си избираш с уточнението,че ако ти е ПП ,не може да избереш ООП,а ако предмета не ти е ПП,може да си избереш и ПП и ООП/ПП след заплащане за валидиране на компетентностите/.
Тази възможност е дадена и заради чужди университети и заради СУ,където коефициента на ДЗИ пп е по-висок.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 09:09 от svetlaem

# 92
  • София
В никой университет в България не е задължително да си учил който и да е предмет като профил и/или да си се явил на такава матура, за която и да е специалност. Нито за приема, нито за следването. Съответно, ако си го учил като профил, не ти дава никакво предимство, бонус, облекчение, кредити и т.н. в университета. Единствено, че може да ти е малко по-лесна подготовката за някой изпит в университета.

# 93
Златни сте, разбрах, благодаря. Че то даже по-лесно да не се мъчиш с профил. ,🤣
Санака, то с приемен изпит ми беше ясно, че няма значение какъв профил си бил, но не знаех с прием само с ДЗИ дали може да е ООП. Тъй де, що да се хабиш за кандидат -студентски изпит, ако може и без него 🤣 като ти е енергоспестяващ набора, такива неща питаш. Благодаря ви много още веднъж.

# 94
  • София
Само че в балообразуването участва и оценката от дипломата и ако се явиш на матура по съответния предмет, като балообразуващ елемент от дипломата ще ти се вземе оценката от матурата, а не средната от курса на обучение. Т.е. с явяване на ДЗИ можеш да си прецакаш шестицата от училище и да образуваш по-нисък бал от този, който би образувал с приемния изпит. Тънки сметки са, но още сте много далеч от този момент.

# 95
  • у дома
Само че в балообразуването участва и оценката от дипломата и ако се явиш на матура по съответния предмет, като балообразуващ елемент от дипломата ще ти се вземе оценката от матурата, а не средната от курса на обучение. Т.е. с явяване на ДЗИ можеш да си прецакаш шестицата от училище и да образуваш по-нисък бал от този, който би образувал с приемния изпит. Тънки сметки са, но още сте много далеч от този момент.
Това е само за СУ,за ТУ си взимат като балообразуваща оценката от дипломата плюс ДЗИ или изпит.

# 96
  • София
Да, за СУ е. Въпросът е, че има варианти всякакви и си правиш сметката според целите. Докато Мецан стигне до университета, още 5 пъти могат да се променят нещата.

# 97
  • shumen
Фортуна,моя не може да рисува и не обича и Математиката.Той е по Хуманитарните науки.Затова иска и след 7 клас да влезе(Дай Боже) в паралелка с История и чужд език(Испански).
Гиги,при моя крайният срок за оформяне е бил вчера.
Сега ми заяви,че господина по Математика ще им даде 100 задачи за лятото.Имат и по БЕЛ списък с книги.Така,че вече положението е Ваканция здравей.

# 98
Мерси и за тези тънкости, Санака, светла. Също са много полезни. И за архитектура предполагам също може с ДЗИ ООП? СУ не го разглеждам толкова, щото ако ще иска да учи чиста математика там, ще трябва да е учил толкова, че тези неща да не са му важни. Сега гледам как възможно най-лесно да влезе , ако продължава както в момента да се интересува само от Фортнайт и при избор на гимназия да имам това предвид🤣  Завърши 6 клас с 5,75, три петици и другото шестици, но все пак цял ден е на училище и затова плащам, щото в къщи не бутва нищо. Часовете в ЧУ да достатъчни засега, но това приключва, в гимназията не е така и както играе цял ден електронни игри, не го виждам. Затова се интересувах как хем вълкът да е сит, хем агнето цяло, което е изключително трудна задача и досега я решавах с ЧУ. За нагоре не знам как ще я решавам🤣

# 99
  • у дома
Имам си едно играещо игри ден и нощ-в МГ от 5ти кл в провинцията-сега завършва 12ти клас с 6,00 диплома без да е бил в ЧУ-освен по пп мат /пп са му били ит информатика мат и ае/по др нямам впечатления да се е преучил чак толкова в гимназията. В 9 кл беше нанагорно с разказвателните,които за две год се взимат в една.

# 100
  • София
Понеже имам един силно енергоспестяващ вкъщи, който сега е първа година в гимназията след ЧУ /в което цялото учене се случваше в училище/ - справят се. Даже май ще завърши само с две петици, при все, че не е спрял с игрите и хич не се е напънал с ученето.

# 101
Той твоят нямам съмнение, че ще се справи отлично и нагоре, но все пак тази година като е ИИЧЕ и той идва от СС, си е знаел целият материал освен 3-те часа БЕЛ и там друго ако имат. Чудя се как е издържал толкова много часове по английски, в които учат бебешки за него неща. Жена ми затова не иска АЕГ... Тя казва и друго - в АЕГ в 8 клас ще си клати краката и след това вече за учене не го търси, след като ще е свикнал цялата година да не учи. Но за мен пък гимназия с друг език е голям риск. Ми ако се тръшне и каже "не мога"? Примерно френският, изключително труден език, не звучи отвсякъде както английския, от 9 клас имат и предмети на френски, а в 8 клас ще са минали А2, което е ниско ниво да учиш предмети на него. Ще му е много трудно. Ако учеше и беше съвестен, да, ще се справи, акъл не му липсва. Ама той преди класното по математика игра Фортнайт, вместо да решава (абсолютна безотговорност). Ще седне ли всеки ден да учи по 100 думи френски и ужасната граматика? Изглежда невероятно. Така че не могат да рискувам с друг език аз, така поне си мисля. Е, в ЕГ като профил ще има втори, но все пак втори. То няма идеално...

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 10:08 от Татко Мецан

# 102
  • София
И мат, и философия, и ИТ, и музика, и ИИ... Ами скучничко му беше като цяло по английски и все пак имаше какво да научи. Лексика основно, пишат доста есета и вече се гледа по-високо ниво. То и в АК го започват отначало и в 8-ми клас им е скучно. Нали всички приятели на дъщеря ми бяха там. От догодина вече няма да му е скучно.

# 103
В АК май е друга система, не започват от азбуката и има много деца от ЧУ с високо ниво на английски. Не знам как се справят тези, които не са го учили. Но при 10040 евро такса АК вече не ми е интересен. Май.

# 104
  • София
Не е друга системата, вече не ги делят на групи и пак се почва от нулата. Иначе на азбуката и в АЕГ стоят половин учебен час, да не мислиш. Joy Много бързо се минава през основата и е доста трудно за неучилите езика.

Общи условия

Активация на акаунт