Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 744
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
Математиката е толкова застъпена навсякъде в живота, че човек никога не знае кога може да му потрябва.
Мъжът ми, който никога не е бил добър по математика, на дърти години седна да учи линейна алгебра и аналитична геометрия. Защото той може и да не се интересува от математика, ама системите, с които работи, използват математика и за да направи проекта, по който работеше, трябваше първо да разбере на какъв принцип работи системата.

Аз и на дъщерята това казвам - математиката може и да не ти потрябва, но няма и да навреди. Дори когато ѝ беше мечта да е фризьорка ѝ казвах, че математиката няма да ѝ пречи на подстригването Simple Smile

# 76
  • Пловдив
Има колай и на това, ако се откаже от Ротердам - тук приемат в Техническия университет и с БЕЛ🤣. Звучи като истински виц, но е истина. А иначе, ако е целеустремена и положи усилия, ще стане и за Ротердам.
Не е техническа специалност,Финанси по скоро. Обаче освен диплома и мотивационно писмо трябва да положи тест по математика(200 евро  ще си платим за удоволствието) и се пада средно по 2 минути на задача,и то са си бройка солидна.Ми то само за да прочете условието отиде половината  време.

Радвам се,че  шестокласничката  харесва математиката,даже като е нервна  решава за успокоение.Но е разстроена  ако вкарат в изпита природни науки.
По думите и  е трябвало да я родя поне година  по рано  ,откъде  накъде щяла да е опитно зайче.

# 77
  • София
Бе, те все не са доволни кога си ги родил. Средната ми дъщеря, която е родена зимата, когато беше малка ми каза: Искам следващия път, когато ме родиш, пак същата да ме родиш, но през лятото.

# 78
Фортуна, нека да позная от един път, ти си счетоводител 🤣
Детелина, абсолютно си права. Обаче детето ти в МГ🤣
Diavena, повечето инженери, и то добри, грам не помнят математика. Задача за 8 клас няма да могат да ти решат (има изключения като мен 🤣, но са много малко). Математиката в МЕИ е три семестъра (макар и висша), после почват техническите предмети и много от училите в МГ окапват на тях.

И на мен в живота котарангенс никога не ми е трябвал (навремето един така беше нарекъл котангенса от напрежение, горкият, много се смяхме всички). Английски обаче ми е трябвал винаги и навсякъде.

Еее, Мецане, СТЕМ не е само математика. Имам вкъщи един инженер, който напоследък си припомняше физиката.
А математиката не е само задачи, а начин на мислене, който намира приложение в много (на пръв поглед) нематематически сфери.

# 79
  • shumen
Не ми говорете за Математиката.Моя е обичаше до 5 клас,но тая година бяха с нов учител,който нищо не обясняваше и не ги научи и я намрази.Добре,че бяха частните уроци и намерих читава учителка макар и пенсионерка и все пак научи задачите и за срока и годината има 5.Ако чаках на учителя в училище 2 срок от геометрията нищо нямаше да научи.По думите на моя и децата от класа учителя им пишел,драскал,триел,нищо не ояснявал и дори и не ги питал дали са разбрали нещо и продължавал със следващите задачи.Веднъж моя го питал нещо за задачите да му обясни,че не разбирал и той му казал,че има консултации за тая работа.
Princess Leia,добре дошла.
Моя най-после вчера ги оформиха.За срока успеха му е колкото първия 5,53 но за годината му е 5,60.Доволна съм от детето.По География,ЧП,Математика,ИУЧ Математика,Изобразително и КМ е с 5 за годината.По География господина на никои каза,че не е оставил 6 за срока,а по ЧП ги закопа на изходящото госпожата и не можа да се пребори за 6.Но нищо здраве да е,догодина повече.
Една седмица ще го оставя да си почине сега и ще го метна да прочете книгите после и да понаучи поне част от стихотворенията.Ще решава и по малко задачи и ще прави поне по 1 тест по БЕЛ.От 13 до 23.07.за 10 дни от танцовата ще са на турне в Тайван и тогава ще почива.Там нито ще вземе нещо да прави,а и да вземе съм сигурна,че няма да отвори.Август ще е една седмица при баща си и там не съм сигурна дали ще отвори нещо,Септември с мен в Трявна и то ваканцията ще свърши.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 05:51 от danaeka

# 80
Като написах предния пост и на мен ми прозвуча като да съм счетоводител, но не съм. 😊
На мен математиката ми е приятна, в училище не ми беше трудна. Но и на двете ми дъщери е най-омразния предмет.
Малката рисува добре. По едно време искаше да продължи нещо с рисуване, но като ѝ казах, че в доста специалности то върви с математика и ѝ мина меракът. С моя помощ се справи с материала по математика тази година и има само шестици. По БЕЛ уж всичко ясно, пък допуска грешки.
Списъкът с книги за лятото не е дълъг. Според мен е доста приятен. Ще прочете книгите, ще се занимаваме по математика и БЕЛ. Да си почине до края на юни и започваме.
Понякога си мисля дали не е излишно да се занимава допълнително през лятото, но пък от друга страна има материал, който не е затвърден, има някои пропуски. Всичко това ще се натрупа наред с новия материал и ако има промяна във формата на НВО (пък и да няма) , ще стане трудно и напрегнато.

# 81
При нас остава да ги оформят по БЕл и география. Дори не се знае резултатът от контролното по география. Обаче, реших, че това е прекалено и моята няма да ходи на училище до края на седмицата. Така че вече сме ваканция.

# 82
Аз да питам нещо, защото има и гимназии без профил математика и никой не знае, може и в такава да се озовем.
Сега прегледах сайтовете на ТУ София и Варна за ориентир. Пише, че приемат и с ДЗИ математика. Ако не си бил в профил, можеш да се явиш на ДЗИ математика като трета матура върху материала ООП, който е до 10 клас. Тя е различна от ДЗИ ПП. Признават ли я, и двете ли признават? Не видях уточнение, пише само ДЗИ математика.
И от друга страна, ще му пречи ли на който не е бил в профил математика, защото доколкото разбрах, в профила се учи университетски материал от 1 курс, т.е.в университета пак ще си ги учи който не е бил профил. Така че пречка няма, нали, освен че ще му бъде по-трудно на който не е бил профил, но законова пречка няма? Така ли е и за икономическите специалности?

# 83
  • у дома
ДЗИ ооп  матем е на материал до 12 кл,не до 10ти,все пак мат ооп се  учи и 11 и 12 кл от всички.
За ТУ няма значение какво ДЗИ си държал ПП или ООП /само в СУ има коефициенти/-как ще е след 5 г няма как да знае някой.За ТУ може и с ДЗИ ИТ информатика или физика.Ако предметът не се изучава в 11 и 12 кл както физиката,ако не е пп,то тогава ДЗИ ооп е на материал до 10 клас.
Познавам две деца,които влязоха преди две год в ТУ и не бяха пп матем-едното софтуерно инженерство,др киберсигурност-учат си,даже нямат и поправки,но им е трудно.
За икон специалности специално изпита е по-лесен от което и ДЗИ.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 08:47 от svetlaem

# 84
Добре, и с това уточнение приемам, но тя не включва профилният материал.
Аха, благодаря за отговора.
Само в последното изречение си писала ДЗИ ПП на материал до 10 клас, това не го разбрах но така или иначе едва ли ще кандидатства с физика, та не ме и интересува особено.

# 85
  • у дома
Поправих-в бързината,а и дописвах вместо ооп съм написала пп.
Иначе да,ДЗИ ООП не вкл нищо от ПП.

# 86
Много благодаря, Светла Ем!

# 87
  • София
Засега само ФМИ на СУ балообразува с по-висок коефициент ДЗИ ПП. Вече има възможност обаче и дете, което не е изучавало математика /или който и да е друг предмет/ профилирано, да се яви на ДЗИ ПП като трета/четвърта матура по реда за валидиране на компетентностите.

# 88
  • София
Добре, и с това уточнение приемам, но тя не включва профилният материал.
Да, не го включва, заради това е ДЗИ ООП, а не ДЗИ ПП. Всъщност по-лесно е да се различават по това бил ли е профил съответният предмет или не. Ако не си учил профил, се явяваш на ДЗИ ООП. Ако предметът се учи до 10 кл, материалът е до 10 кл., ако предметът се учи до 12 кл- материалът обхваща всичко до 12 кл., когато става дума за МАТ, езиците.
Обаче - една голяма скоба. Това всичко се отнася за 3то и 4то ДЗИ по желание.
Но вече има възможност (точно заради кандидатстване) ученикът/чката да се яви на валидиране на знания върху материала изучаван в профил, без да е изучаван предметът като профил. Получава се отделен документ като сертификат. Явяването се заплаща. И подготовката си е личен ангажимент.
Т.е., Мецане не го мисли, че годините до КСК са 6, министърът се е развихрил и няма как да планираш отсега всичко. Все пак има възможности. А и винаги си го има изпита по МАТ към ТУ, СУ,...
П.П. Е, Санака ме е изпреварила, пък и по-ясно го е обяснила, но не ми се трие, та ще оставя фермана. Извинете.

# 89
  • у дома
А пък за ТУ Варна има изпити онлайн,нямам идея какво вкл,но имаше приети още пролетта,да не кажа и зимата,записаха се и платиха даже първи семестър.

А иначе може да се явиш за валидиране като 3 и 4 ДЗИ и по предмет,който изобщо не си изучавал в 8-12 кл./напр англ език/.

Общи условия

Активация на акаунт