Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 261
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Fortuna, недей така, любим ми е май на мен и като работеща, и като майка, от Великден още почваме да броим дните до края на учебната година Simple Smile

Аз заканите на министъра ги разбирам като да не се учи език повече от 2-3 часа седмично извън ЕГ. А дали ЕГ ще останат само тези от нашето време (по една-две за език) не казват.
Големият ми син завърши сега езиков профил, не в ЕГ, но си имаха предмети по езика в 9 клас, и частично в 10, дано се запази това училище.

# 61
  • София
Изпитите са толкова късно, защото през 2019г. измениха Наредбата за оценяването и предвидиха, че НВО се провеждате не по-рано от три седмици преди края на съответната учебна година. Удължиха и учебната година за седмокласниците - от 15.06. на 30.06. Министърът със заповед само определя конкретните дати, но при спазване на тази разпоредба в наредбата. А преди две години ги изместиха с още една седмица, за да имали повече време за подготовка. Rolling Eyes

# 62
  • Варна
И аз съм от обичащите месец май. Най-хубавите празници са тогава, не ми пречат изобщо. Три дни са общо, по Коледа примерно са повече. Нека има малко празници, иначе идва прекалено натоварено и на децата, и на работещите.

# 63
  • Бургас
Всички дни,в които децата не са училище са ми любими Simple Smile Имам чувство ,че като родител чакам ваканциите повече, отколкото като ученичка
При нас оформянето приключи. Доволни сме!

# 64
Мдаа, всеки гледа от собствената си камбанария. 🤗 На мен почивните дни ми действат дезорганизиращо. Натрупва се много работа преди и след тях. А преди Коледа и Нова година все едно идва краят на света в моята професионална област. 😊

Започнаха да се появяват срочни и годишни оценки, засега няма изненади. Доволна съм.

# 65
Не съм много по писането, но ви следя редовно Simple Smile

Едно не мога да разбера: ще вкараме повече СТЕМ за сметка на езиците, защото ни трябват инженерни кадри. Ама тези инженерни кадри без английски (минимум) за какво ще са ни?!?

# 66
  • Пловдив
Ще намали езиците, ама откъде учители по математика  и природни науки?Те и без това недостигат. Да не говорим ,че и при тях колко къси клечки има.
А учителите по езици за  борсата  ли ги гласят?
Изобщо съм без думи.

# 67
И за мен тази стратегия е изначално грешна. Нито ще се засили интересът към математика и природни науки извън специализираните училища и паралелки, нито резултатите на евентуална задължителна матура по математика ще бъдат добри. Нито знанията всъщност, нали това е най-важното? Мен като родител въобще не ме интересува от какви кадри се нуждае някакво производство. Да си ги намират и отглеждат, има начини. За хуманитарно ориентирано дете, после и възрастен, математиката до 6 клас е достатъчна. Клиширано звучи, но тангенс и ортоцентър на мен в живота не са ми потрябвали, достатъчно ми е да се справям с дроби и проценти.

# 68
Фортуна, нека да позная от един път, ти си счетоводител 🤣

Детелина, абсолютно си права. Обаче детето ти в МГ🤣
Diavena, повечето инженери, и то добри, грам не помнят математика. Задача за 8 клас няма да могат да ти решат (има изключения като мен 🤣, но са много малко). Математиката в МЕИ е три семестъра (макар и висша), после почват техническите предмети и много от училите в МГ окапват на тях.

И на мен в живота котарангенс никога не ми е трябвал (навремето един така беше нарекъл котангенса от напрежение, горкият, много се смяхме всички). Английски обаче ми е трябвал винаги и навсякъде.

# 69
  • Варна
Фортуна, нека да позная от един път, ти си счетоводител
И аз си помислих същото 😂

# 70
И аз така за Фортуна 😉

Татко Мецан - да, в МГ е, защото това харесва. Другото обаче мрази математика и няма да я заобича под никаква форма. Добър е по история, география и английски и никога няма да бъде такъв по мат. Както всъщност и много други деца.

# 71
И без математика има живот, и то - хубав.

# 72
  • Пловдив
Голямата  ми дъщеря е в Хуманитарна гимназия ,като чуе математика  и изтръпва.На НВО 7 клас  се справи чудесно,но  почти цяла прогимназия изкара онлайн заради Ковид(10 клас е).Владее английски ниво  С1,но пуста  математика...Ориентира се да учи в Ротердам,оказа се,че много ще и е нужна математика  за да успее.Та за съжаление  не се знае  кога ще  се опре до тая точна  наука,за да си следваш мечтата (дето изобщо не ти е била  в главата  като си бил 7 клас)

# 73
  • София
Конфирмирам това 😂😂

# 74
Има колай и на това, ако се откаже от Ротердам - тук приемат в Техническия университет и с БЕЛ🤣. Звучи като истински виц, но е истина. А иначе, ако е целеустремена и положи усилия, ще стане и за Ротердам.

Общи условия

Активация на акаунт