Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 253
  • 753
  •   1
Отговори
# 45
За голямото ти дете сигурно няма да стане, не знам дали задължителните матури се определят с учебните програми или с рамковите учебни планове, това Санака трябва да каже. Ако е така, не могат да ги променят за вече започнат образователен етап. Но за нашите деца ще я въведат като нищо. И НВО могат да променят, това става само с наредба, а законовата възможност е вкарана в закона още при предишното министерстване на Вълчев (и това от Санака го знам).

Опс, Санака, извинявай, писали сме едновременно и ти вече си отговорила.

# 46
  • София
Лека поправка. Възможността за интегрирани изпити е уредена в наредба /не е предмет на закона това/, в сила е от няколко години и дори и наредба не трябва да се променя. Само заповед на министъра трябва преди началото на учебната година.

# 47
Много гадно така, преди началото на учебната година да има заповед за интегрирани изпити. Поне ясно ли е дали ще обхващат само материала от 7 клас или и от предишните класове. Вярно, че биология, химия и физика като отделни предмети учат от 7 клас, но полагат някакви основи още от 5-6 клас.
Може ли министъра да включи и история, и география, нищо, че не споменава нищо за тях? Сигурно зависи кои звезди ще му проговорят. 😁

# 48
  • София
Вълчев дрънка според това кой има за публика. Събитието, на което е говорил е на БАИТ. Преди месец-два ходи в БАН и Факултета по славянски филологии на СУ и тогава се роди и новината за увеличаване на часовете по БЕЛ, история и география, защото "ние можем да имаме стопански напредък само ако сме стъпили на широка хуманитарна основа" (по памет). На посещение в НСА пък обясни, че ще работи за повишаване на активността и физическата култура у децата (не е споменал дали и тук с повече часове Joy) Но да, нееднократно вече става въпрос за интегриран изпит. Аз обаче не мисля, че ще е толкова скоро. Вълчев е визионер, стратег, той планира нещата в развитие десетилетия напред..

# 49
Аз спрях да следя какво говорят, докато не приемат нещо окончателно. Най-много ме дразни, че изпитите са в края на юни. Времето навън създава друго настроение. Умората се е натрупала. Не знам защо така ги изместиха преди 2 години (май). Толкова щеше да е хубаво да изтеглят и тях в края на май или началото на юни. Едва ли някой разчита точно юни да даде газ.
Днес връщат учебниците, чакаме още две оценки ние. Вероятно и те ще се появят днес.
В петък са в парка, няма да учат.
Beeps, каза за градския транспорт за картата, че те познават, и на следващия ден голямото я загуби. Аха да ти пиша на лични да питам къде се ходи, но видях в нета. Все пак за 8 години, това е първата изгубена карта, може и по-зле 😂

# 50
Да, много късно са изпитите и според мен. За АК е март.

# 51
Може да кажа нещо невярно, но мисля, че дните на всички НВО и матури за  се разписват в онзи нормативен документ, който определя и ваканциите и се пуска на обществено обсъждане в разгара на лятото, т.е може да се възрази. Или не?
И за мен цялото това отлагане на изпитите е мъчение, но аз имам още по-генерално предложение - оформяне и край на училището за 7 клас - 31 май, след това две седмици самоподготовка и изпити около 13 и 15 юни. Simple Smile

Само оценката по ИИ не е изрисувана при нас, иначе горе-долу ситуацията е 50 на 50 Blue HeartGreen Heart:

# 52
  • София
Преди години изпитите бяха по-рано през юни. Не помня точни дати (2020 година големият беше в 7 клас), но помня, че малко след това ги изместиха назад. Уж да дадат повече време за подготовка.
Мисля си, че който не е научил до края на май, няма да научи и до края на юни, ама какво ли знам аз.

# 53
  • Пловдив
Здравейте!Чета темата  редовно.
Приемате ли нови попълнения?

Следя от известно време  изказвания на Вълчев и все повече се убеждавам,че като приключа всякаква връзка с МОН ще съм много щастлива.

С тези промени  в изучаването  на езиците и тяхното намаляване дали има предвид,че ще отпадне интензивно  изучаване ,но разширеното  няма да бъде засегнато?

# 54
  • Където морето целува небето...
А някой може ли да каже при тези промени с езиците, какво хипотетично би се случило с Чужд език по професията, в някои от професионалните гимназии.

# 55
Защо мислиш, че разширеното няма да бъде засегнато? Заявките са за отпадане и на двете извън ЕГ.

# 56
Наистина са много късно изпитите след 7 клас. Но и месец май е пълен с празници. Кому е нужно 1 май, че 6 май, 24 май?! Още от времето на голямата го мразя този месец. Тъкмо влезеш в релси и айде почивен ден.
А по наше време матурата по БЕЛ беше още в началото на април (през пролетната ваканция). 😁
Princess Leia, разбира се, че приемаме попълнения. Добре дошла! 🌹

# 57
Е няма как да се съглася, 6 и 24 май са най-хубавите празници. Как кому е нужно?!

# 58
  • Пловдив
Защо мислиш, че разширеното няма да бъде засегнато? Заявките са за отпадане и на двете извън ЕГ.
Аз питам дали ще засегне само паралелките с интензивно  изучаване  ,които са извън ЕГ или ще ударят  и по разширеното .Просто се чудя и аз🙂.

# 59
А, сега те разбрах 🤣 ето ти казус по БЕЛ. Може да се разбере по 2 начина 🤣
Официално няма още нищо, но заявките са такива.

Общи условия

Активация на акаунт