Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 15 672
  • 583
  •   1
Отговори
# 30
  • shumen
При моя започнаха да идват срочни и годишни оценки.Но има предмети,по които още ги няма.Явно ще са в последния момент.
Силви,добре дошла.Моя за сега иска да си остане в Хуманитарната с профил История и чужд език(испански),ако нещо не си промени желанието до следващата година.
Фортуна,и на моя госпожата по БЕЛ още изпитвала децата,който се борят за 3.
Мецане,моя по БЕЛ ще е с 6,но по Математика ще е с 5.Геометрията 2 срок му беше много трудна и не можа да се пребори за 6.
Нашите май вчера им е било последното изходно по География.
Аз съм изумена на нашето училище.В Петък и Понеделник ще учат онлайн в Тиймс и то от 8 сутринта.Не знам кои гении го е измислил това,но за мен е поредната простотия.Че те на 12.06.връщат учебниците и какво ще учат тогава.

# 31
Американския ми е втори избор, обаче тази такса, която казва Мецан и скандална, освен ако не е първа вноска за част от земята на колежа Simple Smile

# 32
  • София
Санче, за тия пари следва да го вземат в понеделник и да ми го връщат в петък вечер- наспан, наян, с написано домашно и изрязани нокти 😂
Като опция, разгледайте “Иван Апостолов” може би. Имам преки отлични впечатления от много добра позната. Най-вече в частта подкрепа към децата, комуникация и отношение ми е обратната връзка, качество на обучението също. Сега, не е АК, изобщо директно сравнение не може и да става, но е добра алтернатива в частния сектор.
Мишленце, не съм сигурна доколко си измислям спомени- искаше ли детето да учи корейски и заглеждахте ли 18-то училище?

# 33
Моята заглежда 18-то, но за японски. Пуста  Манга🤣
Други мераци е нещо, в което да се занимава с компютри, да прави проекти, игри, анимации... Беше чула за СофтУни Будител, но и там едни такси... Тази година е имало стипендии, но доколкото разбрах те са за първата година, после не знам. А и ако спрат да задължават ЧУ да дават стипендии може и да отпадне.
Беше се загледала и в НПМГ с биология, но не я виждам как ще се справи с математиката.
Обаче пред нас има цяла година идеите може да се променят😄

# 34
  • София
Благодаря за новата тема! Страхотно заглавие Simple Smile
При нас снощи след 22:00 ч. започнаха да идват срочни и годишни оценки, че преди това имаше само две. И пак има още ненанесени. В четвъртък ще я изпитват по История за оформяне Astonished
danaeka, петък и понеделник са матурите на 10 клас, затова сигурно сте онлайн.

# 35
Бийпс, че то ИА да не е по-евтино. 8150 евро пише на сайта им за тази година и всяка година растат.
Освен това гласят интегрално НВО, в което да включат и точните науки.
Езиците ще останат само в езиковите гимназии:
https://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/nova-matura-s … myana-598998.html

„Рамковата програма за изучаването на чужд език ще бъде само за профилираните езикови гимназии. В другите училища часовете ще бъдат намалени, а програмата – опростена. Ако облекчим учебната програма, ще има повече време за часове по математика и природни науки“, посочи министърът.

Нямам думи. Математика и природни науки до откат. Бийпс, радвай се, че си завършила вече🤣

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 09:52 от Татко Мецан

# 36
  • София
Нашите вчера ги оформиха по всичко. И учебниците върнаха. От днес са само с тетрадки и съоветно - най-забавните дни в училище. И на 16ти ще си имат часове - ОУ са и нямат НВО за 10ти клас. Но на мен не ми пречи, че ще е още един ден в у-ще. Поне се забавлява с приятели. Хубав клас са и няма дрязги. Дано си остане така и догодина.
Rapariga, какъв изпит по специалност има дъщеря ти? Стана ми интересно какво учи. Само за гимназиални такива бях чела досега.

# 37
  • София
Интересно, че обсъждат включването само на природните науки в НВО. Вече няколко пъти го чувам това да казва министърът. А първоначалната идея беше към НВО мат да се включат природните науки, а към НВО БЕЛ - обществените. Ако включи само природните, малко грубичко ще бъде към географите и историците. Joy

# 38
  • София
Те тези последните за министъра са някаква обществена баластра бе Joy Нали го чухме "на нас ни трябват"... Кой сте тия вие и за къде ви трябват.. Гледах го да обяснява в комисията в НС за някакъв училищен "клъстър" за подготовка на кадри в енергетиката, дето щели да отварят във Враца. Щото, нали, на нас ни трябват енергетици Joy
Имам над десет години пряк поглед в тази индустрия и не знам дали е запознат човека, но в енергетиката имаш имагинерни шансове, ако не си син на баща си, майка ти не е била евентуално съученичка с някого, да не говорим колко работят след пенсионна възраст и единствената ти опция да влезеш или да се качиш нагоре, обикновено е с летален край за друг.

# 39
Чудя се например, след като целят задължителна матура по математика, няма ли да направят профил математика задължителен. Да, може матурата да е на ООП математика, но има училища, които нямат изобщо профил мат, могат ли да ги задължат да имат.
Ами тези като 18-то, които досега бяха предимно чуждоезикови паралелки, какво ще правят с толкова учители по език, които вече няма да им трябват и откъде ще намерят учители по математика и природни науки. Значи ли всичко това, че много учители по език ще останат без работа...а физици и химици откъде братче...

# 40
  • София
Чак задължителен профл математика не виждам как ще стане. Той може и профилирането да махне. Иначе другите ти въпроси са все резонни, на които според мен и министърът няма отговор.
18-то е единственото училище с източни езици /има там китайска паралелка и в 138-мо, ама не е същото/. Тези паралелки се подкрепят от съответните посолства. 73-то също се е утвърдило с обученето по немски... Освен да станат ЕГ и те. Защото ще е безумно 33-то да си остане ЕГ, ама 18-то и 73-то да престанат да преподават езици. Същевременно пък няма как да станат ЕГ, защото имат и основен етап. Големи поразии ще натвори тоз титан.

# 41
Beeps, дъщерята иска да учи корейски, но не сме заглеждали конкретно 18-то, защото все пак сме от Пловдив.
Обмислям сериозно от около година да я пращам да учи в София след 7-ми клас, но сега с тези промени, които гласят в образованието, изобщо не знам вече какво, къде и как.
В краен случай ще заложа на езикова школа по корейски. Но ако е школа ще изчакам по английския поне B2 да покрие, преди да ѝ вкарам нов език.

Иначе вчера дъщерята изяви желание да участват с една съученичка в някакво състезание по КМИТ. Имала идея за мобилен app. Аз я предупредих, че това си е много и сериозна работа, при това трябват стабилни познания. Тя е решила, че от съученичката ще е коденето (тя учи програмиране), а от нея - дизайна. Казах ѝ хубаво, ама ти от дизайн нищо не разбираш Grinning Щяла да чете и да се научи.
Та в тази връзка вчера записах в SoftUni Design Basic, който за късмет почваше същия ден и ще ѝ давам да гледа лекции и материали. Ако се зариби ще ѝ търся някакви UI / UX курсове, че SoftUni аз лично изобщо не ги харесвам.
Поне аз и баща ѝ доста години сме се занимавали с предпечат и Photoshop, та мога да ѝ помагам, само желание да има.
Тя с програмирането не се разбра - за C++ каза, че ѝ е скучно, за Python каза, че бил малко по-интересен (но нормално, то Python е като детска игра в сравнение със C++). Та сега може пък дизайна да се окаже нейното.

# 42
  • shumen
Мама на Мими,затова ще са онлайн,но кому е нужно не знам.Те ще са оформени дотогава.

# 43
  • Някъде по Дунава
Моят още по нищо не е оформен. Тъкмо и аз щях да споделя информацията за новото НВО и Татко Мецан ме е изпреварил. Дано не засегне нашите деца.
А и задължителна матура по математика. Как я мисли този министър?! Познати учители по математика казват, че е трудна. Не могат децата от обикновените гимназии да се сравняват с тези от математическите. Голямото дете е 10 клас, надявам се докато стане 12 да не се въведе това.

# 44
  • София
Няма да се въведе скоро задължително ДЗИ мат. За да го въведат, трябва промяна в закона, а в настоящия проект за изменение на ЗПУО няма такава. Новият формат на НВО обаче е твърде вероятно да засегне вашите деца.

Общи условия

Активация на акаунт