Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 15 672
  • 583
  •   1
Отговори
# 15
  • На морето!
И моята дъщеря е оформена по всичко, има годишен изпит по специалността, но вече се чувства ваканционно настроение.
Лятото е планирано с допълнителни занимания, които не включват учене, но все пак ще настоявам да прочете задължителната литература.

# 16
грейпфрут , честито завършване. Много късмет и успехи да има ! 🍀
sylvyyy, добре дошла! 🌹
Моята дъщеря изобщо не е ориентирана какво иска да учи след 7 клас, да не говорим след 12 - ти.
Засега е решила да остане в гимназията в нашия малък град, където има езикова паралелка. С тия предложения за промени и за съкращаване на този вид паралелки, не знам какво ще правим. Изобщо имаме много неясноти покрай образованието на щерката.
Danaeka , благодаря за темата! 🤗

# 17
  • Пловдив
sylvyyy, и моят си не е ориентиран. Само езикът му върви гладко и безпроблемно. Другите предмети се лъкатуши между оценките. Само че му обяснявам, че в езикови гимназии се влиза с БЕЛ и МАТ, ама нейсе…
Вече имаме първа оценка по технологии. Поне почна с шестица, че като вземат да нанасят другите не е сигурно как ще свършим 🫣

# 18
  • София
Моят син иска "механотехникум" ... Не знам дали ще се промени желанието в следващата година, полека-лека започвам да свиквам с идеята.
Опасявам се, че може да не му допадне, и няма да има какво да направим в последствие.

благодаря, момичета Flowers Hibiscus

# 19
Благодаря за новата тема и прекрасното заглавие. Добре дошли на новите мами!
Ох, моята е решила от сега каква иска да става.... Вчера една жена в квартала паднала и си разбира главата. Моята и 2 приятелки тръгнали да я спасяват, като моята й "прегледала" главата и се опитвала да спре кръвта. И се възмущава как БП се забавили и как не я вдигнали жената. С този идеализъм не знам докъде ще стигне. Опитах се да я заведа на Корейския фестивал в 18то - категорично отказа. Трябва лятото да я убедя, че има и други училища в града с природни науки освен НПМГ... и че приемът е на база резултати, а не желание Grinning

# 20
Я, имало нова тема Simple Smile
Благодаря за темата, danaeka!

При нас има втора срочна и годишна оценка, с това темпо след 1-2 седмици ще излезнат всичките Grinning

Аз като гледам покрай нас повечето деца нямат идея къде искат да учат след 7-ми клас и в крайна сметка искат това, към което ги насочат родителите.

Аз като дете от 1ви клас знаех, че искам да уча в МГ и това беше единственото сигурно нещо за мен в живота Laughing
Дъщерята няма нищо общо с мен в което и да е отношение, така че предполагам ще го реши в последния момент, както винаги. На нея почти всичко ѝ се отдава (освен историята), но и същевременно нищо не я влече достатъчно силно (освен к-поп музиката де).

# 21
Мишленце, моята също се интересува от к-поп и гледа корейски сериали.
Даже започна сама да учи корейски Smile
Поначало я влекат езиците, а и ѝ се удават, та е решила езикова, но не изключва търговската и хуманитарната.
Вече е оформена по всичко и независимо, че са на училище до понеделник, вече е във ваканция Satisfied

До средата на юли ще я оставя да почива и после почва със задачите и четенето.

# 22
  • София
Мерси много за топлото посрещане.

Е щом стотни не са й стигнали за СМГ в 4 клас, значи е супер добра по математика. Състезанията в 4 клас са изключително трудни, нищо общо нямат с училищния материал, а са много над него. Как ще се отчайва, като резултатът й е бил отличен! С такива умения по математика няма начин да не влезе в АК.
Те обаче се оляха с таксата. 10040 евро е тази година, догодина още ще я вдигнат. Всякакви граници минаха вече. И аз мислех там, ама с тая такса няма да е. А че не знаят децата какво искат, е нормално.

За АК трябва непременно да се яви на няколко пробни, за да свикне с формата, защото на всеки от модулите имаш 30 задачи за 30 минути, по минута на задача, невъзможно е да се реши всичко. Трябва веднага да усетиш коя задача изобщо да не гледаш. Имаше случай, едната задача била да се броят триъгълници в някаква фигура, едно момиче се хванало да ги брои, решила я вярно, но това й изяло времето за другите задачи. Стратегия трябва. По школите ги знаят тези работи, за АК са Магнет, Лого-3, Вярабел, Хасъмска и Кортезов. Цените са безумни, очевидно смятат, че който може да плаща АК, може да им плаща и тройни цени за уроците. В темите за АК има много ценни указания на първа страница на всяка тема. Успех!

Татко Мецан, изчела съм буквално всички теми за американския колеж, даже сега я записах на летен двуседмичен курс в Лого-3 да видим как ще възприеме формата и след това ще решим есента какво да правим. Стига да я приемат с таксата все ще се справим някак, така или иначе се оглеждаме и за други частни училища, поради много причини.

В четвърти клас беше добра по математика и наситина в НПМГ буквално ако още едно дете се беше отказало, тя щеше да е следващата, на която да се обадят. В СМГ бяха 5-6. Но не е истина колко зле й подейства това и то именно тези стотни, които не й стигаха. Тотално си промени отношението към математиката, не иска вече да ходи на никакви състезания и определено не иска да чува да учи каквото и да е с математика след 7-ми клас. Твърди, че е най-ужасното нещо на света. Иначе, не че й куца мателматиката, но е доста бавна, все не й стига времето на контролни и тестове и затова са й по-ниските оценки понякога. Именно това ме притеснява в изпита за АК, че там се иска много бързо мислене и съобразителност.

Покрай фиаското с кандидатстването след 4-ти клас и това, колко тежко го прие, още в началото на 6-ти клас я записах на школи по БЕЛ и математика, не за друго, а за да свикне с натоварването и да има време да направи повече примерни тестове. Сега на изходните примерни имаше 95% по БЕЛ и 75% по математика, та има за какво да ме притеснява математиката.

Поне се успокоих, че не е само моето такова неориентирано.

# 23
Не знам какво да кажа... може би е трябвало някак си да й се обясни, че не трябва да се спича, че резултатът й е чудесен и че даже за добро е било. Това кандидатстване за СМГ в 4 клас винаги съм казвал, че е нечовешко и трябва бъде забранено, повечето задачи осмокласник от друго училище няма да може да ги реши. А то напротив, още по-голяма истерия ще създадат сега с автоматичното преминаване в 8 клас, всички ще викат - не влезеш ли в 4-ти, край. Като че светът се е свършил. Има деца, които точно там пък намразват математиката и след 7 клас не искат да чуят за нея. Станалото станало, не го мислете повече.

# 24
  • София
sylvyyy, добре дошла. Неориентирани деца колкото искаш Simple Smile и аз добавям една девойка.
Благодаря за темата, Дани!
Грейпфрут, честито завършване на голямото дете! Страхотни емоции са това!
Слава богу, не седят да четат бгмамата по цял ден Joy
JoyJoyJoy Бийпс, много забавно пишеш.
Татко Мецан, (не мога да цитирам от старата тема, та затова с ")
"Silan, за какво си се почувствала обидена, недоумявам...прегледах си и постовете, не видях..."  - мисля, че по-скоро шеговито го написа тя, но май ще е нещо за СМГ-то. Ако помня правилно от 4класния прием Silan и San4eto са с деца там, и то от първенците.
a blue eyed girl, благодаря за предложението. Аз пък имам ПИ по БЕЛ на Междучасие - 6 клас, ако на някой му е интересно.

# 25
Това кандидатстване за СМГ в 4 клас винаги съм казвал, че е нечовешко и трябва бъде забранено, повечето задачи осмокласник от друго училище няма да може да ги реши.

Какво осмокласник... те родителите не могат да ги решат задачите. В групата "Математически турнири" всяка година дойде ли време за МЗВ и се почва с постовете: "Как се решава тази задача?".
Искат се сериозен тренинг и бързина за добри резултати на това състезание.
Дете без добра подготовка не може да реши и половината задачи дори за това време.

# 26
Мисля, че АК дава ежегодно по 5 пълни стипендии, но водещ е социалният критерий.
По времето на кандидатстването на каката едната стипендия се даваше с предимство на дете от Пловдив и региона. Пишеше на сайта за всяка от стипендията кой я учредява.
Освен доходите, трябваше тогава да се пише и есе, извън онова с което се кандидатства. Но "нас" не допуснаха до писане на такова есе, за нас процесът по искане на финансиране приключи с процента, който ни отпуснаха.
И до днес не мога да си обясня как хем имаш право, хем нямаш право да я искаш тази пълна стипендия.
Малко хаотично го разказвам, че мина време, но още ме е яд.
Защо бяха въвели писане на второ есе, а не допуснаха до него някои деца, за които прецениха, че максимума е х % надолу и толкова.

ПЧМГ финансира  100 % 20 % от децата, приети в 8 клас. Критериите са на сайта и академични постижения са водещи.

# 27
Е то тези критерии са само за гении. Но сега гласят тези условия за 20% безплатен прием да отпаднат и всяко ЧУ да получава държавната субсидия за всички деца. Отдавна трябваше да го направят това.

# 28
Татко Мецан, (не мога да цитирам от старата тема, та затова с ")
"Silan, за какво си се почувствала обидена, недоумявам...прегледах си и постовете, не видях..."  - мисля, че по-скоро шеговито го написа тя, но май ще е нещо за СМГ-то. Ако помня правилно от 4класния прием Silan и San4eto са с деца там, и то от първенците.
Разбира се, че е шеговито. В този форум няма как да сме анонимни🥰.
Все пак Мецан е фен на АК и може по тази линия да се сдобия с връзки и по-малко хейт 🤣🤣🤣.

# 29
Запис и аз.
Благодарности на Синеочка за заглавието (Супер е!) и на Дани за новата ни тема.
Днес, завърнала се от път, слушах уроците за половата система при човека. И от двамата. Единият за контролно, другия за домашно. Няма да пресъздавам разговорът, който се получи, но определено беше ориентиран извън учебното съдържание. 😂

Общи условия

Активация на акаунт