Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 813
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
Хм, хм, и с това не съм наясно, много благодаря.

# 106
Значи не е добър вариант да запишеш като първи напълно неучен език в ЕГ?

# 107
  • София
Ако вече знаеш един на прилично ниво до 7-ми клас, според мен е чудесна идея, но моят е енергоспестяващ и мързелив, та реши да си продължи с английския. Joy Сестра му избра нов чужд език и завърши с С1 по испански и С2 по английски.

# 108
Зависи от езика. Английски се учи масово и децата са на различно ниво, но немски, испански и други не се учат така преди 8 клас .

# 109
  • София
Да, в общия случай добро ниво до 7-ми клас се постига по английски.

# 110
  • Пловдив
За една вечер сте изписали света! Представям си като дойде 7 клас, няма да насмогна с четенето Stuck Out Tongue Closed Eyes
Аз също подкрепям мнението, че изпитите за 7 клас трябва да са началото на юни. Това мъкнене по жегите на никой не е от полза, а който се е подготвил го е направил до края на май. Една ли с още 2-3 седмици ще изучат материала, ако не са го направили цяла година.

Princess Leia,
добре дошла!

danaeka, понякога предмет се намразва заради учител. Аз обожавах математика и бях математически профил в прогимназията и заради учителката намразих предмета и се преорентирах в друга сфера. Въпреки това в гимназията решавах задачи за удоволствие в междучасията, но не се завърнах към този предмет за добро или лошо. Та понякога един учил може да смени коренно посоката на детето и понякога това не е за добро за съжаление.

Татко Мецан, това с новият чужд език винаги е риск. Затова е хубаво детето добре да премисли и да се пробва с някакъв самоучител поне да прецени дали го увлича. Наши близки са вдигнали ръце от гимназистката им - зор да е във френската и сега с школи и уроци докарва 3 по френски.

sanaka
, моят син е от енергоспестяващите и едвам се движи. По твоя опит с дете с нов език испански как ти се струва - по-лесен ли е езика за усвояване? На моят синковец се върти, че искал това да учи след 7 клас заедно с английския, който му е на добро ниво (с такъв профил е в прогимназията).

# 111
  • София
Моят опит с нов испански обаче не е с енергоспестяващо дете. Joy Друга бира е тя - силно концентрирана, много бързо учи и изобщо не се усещаше да е натоварена с новия език в 8-ми клас. Но пък други учиха по нощите и се бяха овъртолили в тройки. Но всички изкласиха в крайна сметка, така че не е чудо невиждано. Противно на общото мнение, не е лесен испанският, но пък е приятен за учене.

# 112
Такава ми е идеята. Tъй като знае английски на ниво C2, не виждам смисъл да продължава да го учи в ЕГ. Тя иска испански. Вариантът за Пловдив е испански с руски език, което доста ми допада като идея. Добре е да се знаят езици от различни езикови групи.

# 113
  • София
С2 в 6-ти клас?

# 114
Значи не е добър вариант да запишеш като първи напълно неучен език в ЕГ?
Абсолютно не съм казал такова нещо. Аз си разсъждавах за нас си. Сума ти деца влизат с нулеви познания по език в ЕГ и се справят. Но за това трябва работоспособност, ученолюбие, сериозност и отговорност. Не да ми играеш Фортнайт, като на следващия ден имаш класно🤣🤣 Моят е умен достатъчно и три езика да научи, но не стига само ум, а трябва и ТРУД. И понеже с труда не са добре нещата, си мисля да не рискуваме с нов език. Може и да греша. Просто не знам...не знам и за какво пиша тук, аз като не мога да си отговоря на тези въпроси, то тук ли ще ми отговори някой. Всеки случай е индивидуален. Санака го е обяснила по-горе. А и друг пример има за тройки по френски във ФЕГ...

Доп. Извинявай, но С2 в 6 клас е абсурд. Моят има Кеймбридж сертификат за В2 още в 5 клас. Но това са детски нива. И най-високото, което е разрешено за тази възраст, е FCE.
C2 означава ниво английска филология, завършена с отличен. Айде посмали Манго🤣

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 10:39 от Татко Мецан

# 115
  • Пловдив
𝐄𝐋𝐋𝐄, моят търси испански с английски. Иначе и аз му предложих руската, но като чу че руски ще учи и отказа категорично. Засега само му давам идеи, пък каквото реши. После, ако е недоволен да може само себе си да обвинява Laughing

# 116

Без да задълбаваме в конкретна терминология, говори свободно, разбира всичко,
което чуе или чете и може да се справи в по-сложни ситуации.
Със сигурност има пропуски, но може да ги навакса извън ЕГ.

Сама започна да учи испански и корейски. Корейски в Пловдив няма, така че...

# 117
  • София
Мецане, каквото и да учи винаги има шанс да каже "не мога" и "не искам". И този шанс се увеличава все повече с възрастта май. Затова- правиме, струваме- пък кот доди!
На мен ми е в пъти по-важно да знам, че и три процента от всичкото, дето го говоря (и заради което сама на себе си съм досадна вече) им влиза в главите с брат му. Защото предстоят толкова изкушаващи избори, че дали има два медала и половин час повече БЕЛ на училище, ще ми е по-маловажното условие. По себе си съдя и знам, че имах перфектните житейски стечения на обстоятелствата от мен да излезе перфектен човешки отпадък, но ей на- първите седем са важни и по има шанс човек да взема правилните решения, когато ранният модел е бил възпитаващ.

# 118
𝐄𝐋𝐋𝐄, моят търси испански с английски. Иначе и аз му предложих руската, но като чу че руски ще учи и отказа категорично. Засега само му давам идеи, пък каквото реши. После, ако е недоволен да може само себе си да обвинява Laughing

Може после аз да го отнеса с тоя руски, ако я приемат Trollface
Има паралелка с испански в Патриарха, обаче с тия промени, които гласят... не знам дали ще си заслужава.

# 119
  • София

Без да задълбаваме в конкретна терминология, говори свободно, разбира всичко,
което чуе или чете и може да се справи в по-сложни ситуации.
Със сигурност има пропуски, но може да ги навакса извън ЕГ.

Сама започна да учи испански и корейски. Корейски в Пловдив няма, така че...
Е, то това става с ниво В2. С2 вече е високо академично ниво, което няма как да се постигне в 6-ти клас. Необходима е лексика, която те още не знаят и на български и по-голяма зрялост. Те и по български не са на С2 още.

Иначе, да, с едно високо В2 до 7-ми клас, много бързо може да го доучи и с школа след 7-ми клас.

Общи условия

Активация на акаунт