Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 818
  • 753
  •   2
Отговори
# 120

Без да задълбаваме в конкретна терминология, говори свободно, разбира всичко,
което чуе или чете и може да се справи в по-сложни ситуации.
Всичко това напълно важи и за моя, плюс че говори на кокни с деца от Лондон през нета, говори американски английски с деца от Америка пак през нета и в чужбина ни мислят за англичани, ако говори само той, говори свободно във всякакви чужбини и дори англичаните не могат да познаят, че е чужденец.
Въпреки това през ум няма да ми мине да кажа, че е на С2. Речникът им е детски. Той и на български няма да разбере книга на Фокнър, статия в "Капитал", геополитически или философски анализ... няма да ги разбере и на английски. Речник на възрастен се придобива в гимназията. Дори за истинско С1 в 6-7 клас не може да се говори, моят ще го вземе с Грейд А FCE, сигурен съм, щото досега винаги е имал грейд А и това уж отговаря на С1, но това е детско С1 и не е като това в 12 клас.

# 121
А играе ли някаква роля НВО английски език след 7-ми клас. Не, нали?
Отсега ми е заявила, че ще се явява на него.

# 122
  • София
Не, никаква. Поне засега, че с този министър нищо не е ясно.

# 123
  • Пловдив
ELLE,и моята владее английски според госпожата и на ниво 8 клас,но това е и покрай сестра и,която има приятели британци и постоянно е в комуникация с тях.За корейски може да чете,но  си е самоука.От една седмица е зачекнала руски език.И ние сме от Пловдив.Не знам какви промени ни чакат,но засега тя  се  е насочила към ЕГ Иван Вазов или Търговската.
За Патриарх Евтимий имам позната,много доволна от испанската паралелка,но детето и завърши вече.

# 124
  • София
Моят енергоспестяващ син завърши профил испански с английски в София.
След 8 клас имаше 6 на изпита по език, след 10 - 5 на НВО (без никаква специална подготовка). Не се е явявал за сертификат, но би трябвало B2 да може да покрие.
На английски взе C2, само с 2 месеца лека подготовка за формата на изпита.
Според мен най-важното е дали учат езици с лекота. Наборът също разбира, гледа на английски, говори малко, защото не му се е налагало. Но ми се струва, че по-трудно би научил друг език, защото няма как да се "потопи" в него както е с английския.

# 125
  • София
Грейпфрут, сподели, моля в кое училище е завършил и доволни ли сте (ако те чета правилно -по-скоро да). Такава комбинация ще търси моята за догодина, а те все повече намаляват.

# 126
  • София
Вълчев на изслушване по актуални въпроси в комисията в НС, за когото е интересно в секция Заседания.
https://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/3609
Скрит текст:
Денков пита (около 01:01) кога аджеба във времето планираме да се случват всички промени, за които е започнало обсъждане в обществото. Дълго е изказването на Вълчев, но в кратце: промени в програми: около октомври ще стартира дискусия, иска да се случи в графата „бавни“ и обмислени промени. „Бързи“ промени ще е в частта на рамковите учебни плланове за гимназиален етап- блабла, увеличаване на часовете по математика и природни науки, но и по БЕЛ, блабла „много сме се фокусирали в езиците“ и намаляване на часовете по езици извън ЕГ. След около 3-4 седмици щели да публикуват вижданията си за промени в плановете и след това да инициират дискусия. Пак не даде някакви точни времеви рамки - преди да променят плановете трявало да са наясно с евентуални промени в образователната структура и някак останах с впечатление, че може и да може да ни се размине на косъм.

# 127
  • София
Ако първо ще променя образователната структура, може и да ви се разминат новите учебни планове, защото структурата се променя със закона, а в настоящия проект такива промени няма. Досега обаче многократно заяваваше нови учебни планове от учебната 2026/2027. Може някой да го е размислил.

# 128
  • София
Грейпфрут, сподели, моля в кое училище е завършил и доволни ли сте (ако те чета правилно -по-скоро да). Такава комбинация ще търси моята за догодина, а те все повече намаляват.
157 ГИЧЕ, общо взето съм доволна, да. Има какво да се желае, но ако на детето му се учи, ще научи езика със сигурност. Компромиси с испанския не правят, редовно има повтарящи класа по тази причина.

# 129
И аз оставам с впечатлението, че така казано, няма да хване шестокласниците.
Макар че при този министър нищо не се знае.

# 130
  • София
Чакай да видим как ще се събуди утре Grinning
И аз оставам с впечатлението, че така казано, няма да хване шестокласниците.
Макар че при този министър нищо не се знае.

# 131
  • Пловдив
Дано не ни хване,но след нас идват други.Изобщо голяма каша ще се забърка.

При нас нанесоха  всички оценки.Утре и понеделник  онлайн заради НВО  10 клас.
Ами вече може да се каже,че приключи 6 клас.

# 132
А, дано е рамислил или някой да го е рамислил министъра. 🙏 И дано не му влизат други шантави мухи в главата.

От всичко изговорено от министъра, в най - голяма степен съм му бясна, че иска да намалява часовете по ЧЕ.

# 133
За мен честно казано ми се вижда безсмислено да записвам детето в езикова гимназия. В съвремието има толкова добри школи, че няма смисъл цялото ѝ образование да се върти около един език. Навремето това е бил начинът да научиш език, но сега не е така.
Имам 2-ма познати полиглоти (кръстницата ми владее 6 езика на високо ниво, а приятел владее 8 езика, като за 4 от тях дори има квалификация за преводач) и двамата са ми казвали, че език се учи на основата на друг език. Т.е. няма как да имаш беден речник на основния ти език и да искаш C2 на чужд език. Винаги лексиката ти е ограничена до езика, който владееш на най-високо ниво.
Моята дъщеря чете страшно много и въпреки това знам, че ако ѝ дам някоя от специализираните ми психологически книги поне 1/4 от думите няма да ги разбере. А психологията е наука, в която термините в общия случай са думи от реалния живот, просто използвани в специфичен контекст.

И моето дете е енергоспестяващо, точно затова искам да я поставя в ситуация, в която ще трябва да си даде зор. Мързи я да учи, но повече не харесва да е последна в класа. В класа им има една силно конкурентна среда, която я дърпа нагоре иска не иска. Има една много хубава мисъл: "Ако си най-умният в дадена стая, то значи си в грешната стая".
Времената в последно време се променят много на пазара на труда. Вече се търсят страшно пробивни, проактивни и силно адаптивни кадри. Всичко е динамично, технологиите се развиват с бясна скорост и вече успяват тези, които се учат бързо и се нагласят към промените.

# 134
Мишленце, извинявай, в първият ти абзац са само ужасни клишета, звучат така на книга, нищо общо нямат с реалността. Колко хора в реала познавате, които владеят 8 езика, или дори 4... освен Сакскобургготски не знам други, че и той май не ги владее баш така. За мен това са пълни глупости.
За справка - има много думи, които детето ми ги знае на английски, а не ги знае на български. И в разговор на български ги вмъква. Включително по география, история - разни неща и термини казва на английски в българско изложение. Чист българин е, говорим с него в къщи само и изцяло на български, учи в българско училище. Само английският им е на английски, всичко друго учи на български.
С вторият ти абзац съм съгласен. Нищо лично за първия, като чета такива неща и полудявам, сигурен съм, че не са твои мисли.

Ох, днес го вземам с колата от училище, понеже прибира целия багаж, говорихме в колата и той ми заяви, че вече не иска архитектура, защото не искал да рисува повече (ходи на школа, има международни награди по рисуване, плюс че с математиката е добре и аз му бях казал, архитектура е математика и рисуване и той доскоро искаше да става архитект.)
Чух го бях от жена ми преди няколко седмици, но не дадох ухо, щото си викам - поредните глупости, а той сега ми го каза и на мен в колата, съвсем сериозно, и надъхан да спори и да ми възразява. Искал да стане учител по математика! Именно учител, не математик в ЦЕРН или такова, той, дето все за пари ми разправяше и Илон Мъск и Джеф Безос все ми дава за пример!
Искал да стане учител по математика, именно това. Точка. Възхищавал се на господина по математика до миналата година и на госпожата тази година. Искал да учи децата да разбират математиката и това било голяма работа според него. Застреля ме с това ново желание и да, не му пукало за чужбина, искал да учи българските деца на математика.
Абе аланкоолу, ти баш преди класното по математика игра цял следобед Фортнайт! Имам ли 6, каза? Имам! Ама 5,50, бе, сбъркал си две точки! Ама имам отличен вика, затова си играя Фортнайт.
Няма оправия с това дете...и не каза професор, преподавател в уни, не, точно учител по математика искал. Той вярно не знае какво е професор...за уни има бегла представа, щото съм му говорил. Точно учител по математика искал да стане! Откачалка братче. А не сяда да решава в къщи. То ако с Фортнайт се ставаше учител.... вятър го вее на бял кон и ще ми е много, много тежко в гимназията. Изминалите класове като песен ми се виждат...
Ще стане учител по математика колкото аз футболист от националния отбор. Че той грам не решава в къщи!....
Нейсе, запуши я, както казва Бай Ганьо в безсмъртното произведение на Алеко...
Ще спра и да пиша тук, че вече ме е срам

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 16:27 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт