Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 23 343
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
Честно казано това с ученето на стихотворения наизуст за мен лично е може би най-безполезното нещо в нашето образование. Не развива нито мислене, нито дава някакви допълнителни знания, нито някаква особена полза от това действие виждам.
Изкуството трябва да се чувства, може и да се анализира, ама да се учи наизуст според мен е абсурдно.

А по въпроса, че дават да се гледат формули направо останах безмълвна. Следващото ниво е да им дадат да ползват и калкулатор.
Навремето не само ни беше забранено да ползваме формули, но и моята учителка по математика ни казваше - теоремите, за разлика от аксиомите, се доказват. Та учих и доказателства на теореми и по конкурси когато ще ползвам дадена теорема първо съм я доказвала.

# 661
И аз доста се учудих,че им дават формули на НВО.Нашата госпожа дори не го е споменала това.А госпожата им по БЕЛ досега не ги е карала да учат нито едно стихотворение наизуст.

# 662
Мишленце, за стихотворенията съм напълно съгласна. Ако ти харесва творба, естествено ще дойде нейното запаметяване. Ако не ти харесва, и да я научиш наизуст, пак няма да я усетиш.
На наборката не й искат всички стихотворения наизуст, а само части от някои. И това се оказа проблем, защото в тезите ще по БеЛ трябва да могат да идентифицират от коя част на произведението е даден цитат. Тя беше объркала в една теза трета и четвърта строфа и съответно й свалиха от точките. Това последното във връзка с боя за всяка точка в София.

# 663
  • Пловдив
В Пловдив  си е  стрес,и по-зле ще става.
Ако има бал от 450 т.нагоре е една идея по-спокойно.Ако е надолу обаче не ми се мисли....
То още от  април съм капарирала  школата,че после трудно се намира място.kati 0578,кога се местите?Ако е сега може би е добре докато не е съвсем късно да се ориентираш  към школи ,за да не е в последния  момент.

# 664
Не е сега,7 клас ще си изкара в сегашното училище.В нашия град няма толкова много школи,дори не знам дали изобщо има.На индивидуални уроци ще ходи явно.Той беше се насочил към МГ в нашия град,там приемат и с малко над 70 точки.Като му казах,че в Пловдив трябва да изкара над 90 точки,за да има някакъв шанс,доста се притесни.Е,има и други добри училища там.Сега ги проучвам в интернет 😀

# 665
  • Където морето целува небето...
Учителката по Математика и до ден днешен не им е споменала, че ще им дават формулите. Те чуха от познати деца тази година. Преполагам умишлено не им казват, за да си ги учат, без да се надяват на подсказка.
Стихотворенията ги учат всичките, което е безумно и ненужно, но е заради цитатите в НВО.
За бал - гони 460 - 470, което сам осъзнава, че (при него) няма как да стане без  "работа" през лятото по БЕЛ.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 18:51 от Mamma Suzanna

# 666
  • shumen
При моя учителя по Математика не им казвал,че на НВО дават формулите да ги ползват,но ги накара да си направят справочник с тях и определенията,за да могат по лесно да ги намерят,когато им потрябват.По БЕЛ и аз го карам да учи стихотворенията наизуст,защото самата госпожа им ги иска и ги изпитва и пише оценки.А през учебната година не му остава време.

# 667
С формули или без - предполагам, че няма задачи, в които директно да заместят. Ако беше така, стотачките щяха да са хиляди, а средният резултат за страната не говори за това.
Познати деца, които тази година се явяваха и са на отлично училищно ниво, без школи и уроци имат 440 - 460 бал. Нямам причини да очаквам по-малко от моя син, ако няма обстоятелства, които не зависят от него/нас. За нашата област е напълно достатъчно. Е, всичко в повече е добре дошло, разбира се.

# 668
  • у дома
О,има такива задачи-най-вече от ръбестите и валчести тела от 6кл-те не се учат изобщо в 7кл и децата им забравят формулите.Което не означава,че точно тези задачи са решени от всички,въпреки дадените формули

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 23:40 от svetlaem

# 669
О,има такива задачи-най-вече от ръбестите и валчести тела от 6кл-те не се учат изобщо в 7кл и децата им забравят гформулите.Което не означава,че точно тези задачи са решени от всички,въпреки дадените формули
В такъв случай мисля, че въпросните имат сериозни пропуски. Това ми е и идеята, де - ако си подготвен, няма да ти потрябват формулите. Ако не си - дори да ги имаш пред себе си, полза няма.

# 670
“— Вот что, брат, здесь тоже русские, что ли? Нука, не понимаешь?
— Как же? Это они наши братя болгары — отговаряше други, който по благородните черти на лицето и по белината на ръцете си личеше, че принадлежи на аристокрацията. Той беше граф Ш.
— А мы куда же тепериче? В Сербию или в Болгарию будем драться?
— Что Сербия, что Болгария? Это одно и тоже — отзова се един четирсетгодишен русин.
— Нет-с… Впрочем, да: обе славянския земли и православныя — обясни графът.
— А что они сюда не пойдут в Сербию? Ведь война с турками будет — каза един от русите, като сочеше на българите.
Аристократът повдигна рамената.
Един студент се обърна, посочи хъшовете и продума:
— Они же в Сербию идут.
Графът се извърна бързо, взря се в студента и му каза приветливо:
— Вы русский? А откуда?
— Из Москвы. Мы болгарские студенты. Несчастия отечества вызвали нас сюда…”

От глава 15 на Немили-недраги. Вашите деца разбират ли текста?

# 671
Ще питам Simple Smile
Не се е оплаквала…. Или просто не е стигнала дотам.
П.С. Няма ли превод под линия?

Детето чете издание от времето на баща си. Няма как да разберат този текст, ако не са учили руски.

# 672
Прочете само диалога (не от тук, от книжката). Разбрал е само, че според руснаците България и Сърбия е едно и също, и че имало студент в разговора.

15-та глава не се учи в 7 клас и нямам намерение да го карам да я чете.

# 673
Госпожата на наборчето иска да прочетат повестта в цялост, за да я разберат. Пише и читателски дневник, в който описва историята, развила се в съответната глава, с 2-3 изречения, героите и непознати думи. Добре, де, но тук се натъкна на цял абзац не просто с непознати думи, а направо на непознат език и за пореден път установих, че е напълно неразбираем за него.

# 674
  • shumen
Silan,моя също пише читателски дневник,но пише общо за книгата,а не отделни абзаци.Ако има нещо непознато пита.
Те и да им дават формулите на НВО като не знаят къде и как да ги използват полза няма.

Общи условия

Активация на акаунт