Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 23 326
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
Нашата учителка неведнъж е казвала, че произведенията, които изучават децата са много далече от тях и че трябва да се осъвремени списъка.
Само няколко глави е дала да прочетат, това, което ще изучават. Нямат да пишат читателски дневник.
Моята още не е стигнала до "Немили - недраги". Мислех си да ѝ предложа да прочете цялата, но ако не иска, поне тези задължителните глави.

# 676
silan, съчувствам ви. Не конкретно за Немили - недраги, а заради нелепиците, през които трябва да минат децата, за да имат подготовка за 95+ по БЕЛ. Аз бих му предложила да ползва някой онлайн преводач, щото моят руски е на ниво 7 клас отпреди 32 години. И перфектен да беше, защо им е? Читателски дневник... в трети клас някъде имат такива. Сигурно аз греша, не знам.

# 677
При набора имат да правят таблици по литература, подобни на едни готови, които има по книжарниците. Заспива вече поне два пъти на Немили-недраги, а трябва да я прочете цялата (така е поръчано от госпожата).
Може би при моя е специфично, защото по някаква причина иска да знае какво значи всяка дума, но и Йовков и Елин Пелин са му трудни. Разбира какво става като цяло, но на всеки трети ред пита какво значи това, какво онова. Обяснявам вече н-ти път, че трябва да се сети по смисъл, а не да чете по начина, по който е свикнал, когато решава задачи. Но явно този език им е чужд. Сестра му не се е оплаквала така преди 2 години.
Миналото лято и по себе си забелязах, че чета книга на английски по-бързо, от Чифликът край граница, която бях решила да препрочета. Разбирам го, да не си помислите, че не, но ми беше интересно как се е изменил езика и много старателно си четях дума по дума и аз.

# 678
Безумното НВО и борбата за всяка точка кара учителите да стигат до подобни висоти, за да бъдат в помощ на децата.
Да, но, както спомена Fortuna, на тях произведенията са им много далечни - и като лексика, и като тематика.
Поради тази причина вечер като се прибера от работа си разказваме (дообясняваме) и помагам с непознатите думи, а сега и с непознат език. Учила съм руски на доста прилично ниво и нямам проблеми да му го прочета и преведа, но ако се наложи сам да се справи без преводач е абсурд, а да четеш задължителната литература с преводач ми се струва още по-голям абсурд.

# 679
  • shumen
Kbl,то на всички този език им е чужд.Те не са го учили и няма как да знаят кое какво значи.
Детелина,моя от 2 клас правят читателски дневник и сега продължават.То не всички го правят,но госпожата им го проверява и накрая ако им трябва малко за по висока оценка им дава ако имат читателски дневник.

# 680
  • София
Чак ви завиждам за изискващите учители. При нас - нищо. Съответно аз като я карам се опъва. Сега чете от христоматията, ама още текстовете за 6 клас. Прави и тестовете след тях. Така за преговор и упражнение (то някои текстове като Серафим въобще не стигнаха да ги вземат, та са и като нови). После почваме текстовете за 7 клас.

# 681
Чак ви завиждам за изискващите учители. При нас - нищо. Съответно аз като я карам се опъва. Сега чете от христоматията, ама още текстовете за 6 клас. Прави и тестовете след тях. Така за преговор и упражнение (то някои текстове като Серафим въобще не стигнаха да ги вземат, та са и като нови). После почваме текстовете за 7 клас.
Учителката в училище е много изискваща, но това, което описах е част от лятната домашна, дадена от госпожата от уроците.

# 682
  • там където има винаги вятър
Аз не искам максимален брой точки.
Живеем в малък град, има една хубава (по-хубава, да речем) гимназия, където са две паралелки. Хуманитарния профил е с бал 360, минимален 50. Компютърна графика е с 398, минимален 157.
Миналата година са били хуманитарни науки 441, минимален 250, компютърна графика 336, минимален 136.
Има още две гимназии, но тях ги изключваме.
В провинцията и в малките градове е... нямам думи. Защо го правят това НВО, какви изводи си правят в РУО, министерството, не знам.
На моята щерка ѝ стигат 80т по БЕЛ и 70 по математика.
Това са ни намеренията засега, дали ще има промяна, не знам.
И при нас така Rolling Eyes
Поне минимум толкова Wink

# 683
Аз искам максимален RelaxedRelaxedRelaxed, за да има избор и да не се чудим как да влезе в желаните специалности. Но... искане и реалност са коренно различни неща Grinning
Тя засега иска езикова, а там баловете са макс. Close Особено за момичетата!!!

# 684
Прочете само диалога (не от тук, от книжката). Разбрал е само, че според руснаците България и Сърбия е едно и също, и че имало студент в разговора.

15-та глава не се учи в 7 клас и нямам намерение да го карам да я чете.

Никак не е разбрал малко. Даже всичко е разбрал всъщност.

# 685
  • shumen
Ние също сме в малък град,но моя иска в определени паралелки само,а в нашия град със История те са само две.Затова ми се ще да изкара максимален бал,за да не се чуди дали ще го приемат.

# 686
  • Бургас
Аз не знам дали Бургас е малък или голям град. Повече ме притеснява фактът,че след като цял 6 клас имаше избрано училище сега рязко си смени мнението и иска да работи в туристическа агенция и да обикаля света. Което само по себе си не е лоша идея,но не съм сигурна че училищата при нас,които имат туризъм са подходящи.

# 687
  • Където морето целува небето...
Аз не знам дали Бургас е малък или голям град. Повече ме притеснява фактът,че след като цял 6 клас имаше избрано училище сега рязко си смени мнението и иска да работи в туристическа агенция и да обикаля света. Което само по себе си не е лоша идея,но не съм сигурна че училищата при нас,които имат туризъм са подходящи.
Тъй като тази година следих паралелките отблизо и участвах в редене на желания, като те прочетох, веднага ми изникна тази паралелка в ГРЕ: Предприемачески профил / Френски език / Испански език / География и икономика.

# 688
Резгеле, нашият господин прочете всичките глави на Немилите, които ще учат в училище. Отне му месец. 😂 Доколко е имало разбиране не знам, но определено ме е послушал да е със запомняне на подробности, подробности. Колко ще трае помненето е друг въпрос. Няма да пиша какво мисли за лирическите герои, ако били хора "от реалния живот". То алкохол, пушене, хазарт - все благини, които днес цивилизацията презира само словом. Открил е и правописна "грешка" - лавка. Не било с В. Ето до какво води една проста търговска марка.

# 689
А нашият господин е силно “впечатлен” от хъшовете как са зарязали Странджата на смъртно легло.

Ако трябваше да направим анализ на произведението през призмата на настоящето, ето как би изглеждал (да не се възприема сериозно;)):
Група локали (локални) си търсят предтекст да лентяйснват, пият и да пушат на аванта. Разбира се, обират и някого с “благородна” цел. Понеже са абсолютни лентяи намират кой да ги приюти и нахрани.
Независимо, че техният приятел и близък Странджата им е давал храна и подслон, когато се разболява тежко, те си вдигат чуковете и дори не отиват на погребението му. Добре, че най-скорошният локал Бръчков не е попил в цялост от тяхната култура, да има кой да се погрижи и да погребе свестния кръчмар.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 23:46 от silan

Общи условия

Активация на акаунт