Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 23 325
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
Скрит текст:
А нашият господин е силно “впечатлен” от хъшовете как са зарязали Странджата на смъртно легло.

Ако трябваше да направим анализ на произведението през призмата на настоящето, ето как би изглеждал (да не се възприема сериозно;)):
Група локали (локални) си търсят предтекст да лентяйснват, пият и да пушат на аванта. Разбира се, обират и някого с “благородна” цел. Понеже са абсолютни лентяи намират кой да ги приюти и нахрани на аванта.
Независимо, че техният приятел и близък Странджата ги е хранил и им е давал подслон, когато се разболява тежко, те си вдигат чуковете и дори не отиват на погребението му. Добре, че най-скорошният локал Бръчков не е попил в цялост от тяхната култура, да има кой да се погрижи и да погребе свестния кръчмар.
Silan, получих видение как следващата година  преразказът и темата отпадат, заменени от есе на тема: “”Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гренедин?” - патриотизма и саможертвата на българина във времена на изпитания”

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 23:33 от Diavenna

# 691
  • Бургас
Скрит текст:
Аз не знам дали Бургас е малък или голям град. Повече ме притеснява фактът,че след като цял 6 клас имаше избрано училище сега рязко си смени мнението и иска да работи в туристическа агенция и да обикаля света. Което само по себе си не е лоша идея,но не съм сигурна че училищата при нас,които имат туризъм са подходящи.
Тъй като тази година следих паралелките отблизо и участвах в редене на желания, като те прочетох, веднага ми изникна тази паралелка в ГРЕ: Предприемачески профил / Френски език / Испански език / География и икономика.

Звучи ми по-добре от ТОХ-а и Преславски . Благодаря!

# 692
  • ВАРНА
Diavenna, недей споделя тез' видения Satisfied Знаем ли ги мон къде четат и какви идеи могат да им хрумнат Smile

# 693
Лина, ТОХ-а и Сладкарския едно и също ли е? Един приятел цяло година казваше, че ако не стигне за никъде, в сладкарския ще го приемат детето му. Е накрая Испанската с английски. Това е предполагам едно от най-желаните?

Диавена, аз навремето баш за Македонски писах как преминава Дунава за изпита в ЕГ.

Говорите си за хъшовете вие, а ние у нас за самолети.
Значи който е ходил в Крумово или възнамерява да отиде, да знае, че там е изложен модел Ан на гражданската авиация, с който се свързва един от актовете на тероризъм с вземане на заложник в нашата история. Става дума за едни младежи, които решават да отклонят полета София - Варна за Виена и само адекватната реакция на всички замесени е довела до почти безаварийно кацане в крайна сметка във Варна. Загива само единият терорист, а една стюардеса е мисля с леки наранявания.

# 694
Аз, понеже се правя на градинарка и в свободното си време ходя на село и отглеждам зеленчуци (за отмора, за удоволствие, не с търговска цел). Та, тази година доматите ми поголовно загиват и днес си мислех какъв процент от засадените оцеляха. 😁 И си казвам "защо математиката да е необходима само да знаем да си сметнем плочките в банята?!, ето нужна е и по биология, земеделие да знаем да си сметнем с какъв процент разтвор да напръскаме, да знаем колко са загубите".
Може и такива задачи да има на НВО - то. 😁
Не ме бийте, изтрещях от толкоз реформи (на всякакво ниво, във всички сфери).
Хубав ден! ❤️

# 695
  • София
Здравейте, почти цялата тема изпуснах. Вчера я прочетох цялата, стресирах се много, след третото кафе и Валидол взех.
Моят юнак активно почива. На гости, на село, на планина, риболов, тренировки, даже последните две седмици работи по 3-4 часа на ден, нелека работа, с малко заплащане. Разбра къде зимуват раците. Даже се загрижи как ще му плащаме уроците от септември, защото се надявал да посъбере някой лев и да ни помогне, обаче едва ли щял да успее много. Grinning От другата седмица щял да започва да чете. Казах му, че съм поръчала и сборници с тестове по БЕЛ и МАТ. Първо мълча минута, после каза, че ми се сърди и затвори телефона.

Ще гоним техническите училища в София. Тази година много се вдигнаха баловете, ще видим в кой ешалон ще успее.
Хубаво лято на вас и децата и не ги тормозете много! Wink

# 696
  • там където има винаги вятър
Аз, понеже се правя на градинарка и в свободното си време ходя на село и отглеждам зеленчуци (за отмора, за удоволствие, не с търговска цел). Та, тази година доматите ми поголовно загиват и днес си мислех какъв процент от засадените оцеляха. 😁 И си казвам "защо математиката да е необходима само да знаем да си сметнем плочките в банята?!, ето нужна е и по биология, земеделие да знаем да си сметнем с какъв процент разтвор да напръскаме, да знаем колко са загубите".
Хубав ден! ❤️
И при нас така Persevere Може и за права и обратна пропоционалност - по-практично е. Колкото се стараеш - по не се получава Satisfied Смешно ни е сега, ама догодина по това време кой знае какви ще ги бистрим Thinking

# 697
  • София
Много хубаво е това с работата, да видят колко "лесно" се изкарват пари. Моята щеше да прави гривни и да ги продава в Инстаграм. Направи 5 гривни, снима една и дотам беше. Simple Smile И тя почива доста активно, но от август я почвам със задачите

# 698
sofyia , кажи на набора, че аз съм виновна за сборниците. 🤗 Браво на набора, че е работил и че иска да помага за уроците.

Дами, не се притеснявайте. Моята решава задачи, но един тест го прави три дни (и то само първи модул). Аз уж щях да съм лоша и да проверявам всеки ден, но времето изобщо не ми стига. Ще трябва по-сериозно да се заемем, но първо трябва да преборим страха от математиката. Не знам защо толкова се страхува и е неуверена. Онзи ден започнала да решава една задача. Хубаво се сетила, че се решава с Питагоровата теорема, решила донякъде и спряла. Омотала някакви изчисления и се панирала. Та трябва да работим за самочувствие и увереност. Иначе, докато решава задачи и като запецне, рисува по листа, явно за успокоение. 😃

Надявам се да е спокойно в темата и догодина, че като чета сегашната седмокласна, доста искри прехвърчат.

# 699
Надявам се да е спокойно в темата и догодина, че като чета сегашната седмокласна, доста искри прехвърчат.
Винаги има изтрещяване по някое време, миналогодишната беше същата Joy
Важното е да не се приема нищо лично, защото всеки гледа от собствената си камбанария и естествено, че за него и неговото дете знае най-добре! Wink

# 700
  • На морето!
Хубав ден! ❤️
И при нас така Persevere Може и за права и обратна пропоционалност - по-практично е. Колкото се стараеш - по не се получава Satisfied Смешно ни е сега, ама догодина по това време кой знае какви ще ги бистрим Thinking
За някои разтвори трябва висша математика, особено ако в упътването са дали количество на декар, а ти имаш 10 корена Grinning
Ей сега един майстор ми сметна цена на външна изолация, мерейки с крачки и човешки ръст, за секунди изчисли обиколки, квадратури, материали и даже закръгли нагоре набързо. Grinning

# 701
За някои разтвори трябва висша математика, особено ако в упътването са дали количество на декар, а ти имаш 10 корена Grinning
Ей сега един майстор ми сметна цена на външна изолация, мерейки с крачки и човешки ръст, за секунди изчисли обиколки, квадратури, материали и даже закръгли нагоре набързо. Grinning

То с изчисленията на майсторите трябва много да се внимава. Преди години едни майстори така ни сметнаха квадратура за шпакловка на една стая, че дори и таваните и подовете, че и вратата и прозореца да вкараме вътре пак не излизаше сметката. Заради друг пък майстор дърводелец си преправяхме цялата кухня, че ни направи един шкаф с 5 см по-висок и после беше много зает, та не може да си го оправи.
Иначе принципно не е трудно да станеш специалист в едно нещо. Трудно е да можеш да се адаптираш към променящите се условия и да учиш, надграждаш и променяш в движение знанията, уменията и подхода си.
Някой може много добре да може да мери с крачки и педи, но като отиде в магазина да не може да прецени от 2 подобни промоции коя му е по-изгодна. Или пък увеличението на 2% от 1% годишна такса на инвестицията му при доходност от средно 9% на година каква загуба ще му коства. Или пък да си сметне данаците и осигуровките.

# 702
  • у дома
sofyia , кажи на набора, че аз съм виновна за сборниците. 🤗
Да бе да,точно ти-сигурно аз съм в основата,но не си признавам без бой Blush

# 703
  • shumen
Диавена,недей споделя тези видения,че МОН не се знае къде четат и какво ще измислят.
София,и моя продава знамена и гривни и си вадеше по някои лев,но колкото за него.Уроците аз му си ги плащах.
Моя е от танцовата на Тайван още.По цял ден играят и ходят на плаж и само дето разнася Христоматията с него.Днес до обяд са били на плаж на океана.След обяд на аквапарк,където са играли и след това басейн.

# 704
  • На морето!
Ти да не би да имаше очаквания в Тайван да чете Христоматия? Laughing

Общи условия

Активация на акаунт