Седма тема на чакащите

• 16 507
  • 270
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте!

Колко време РДСП София град бавят преписките преди да ги изпратят в съда. При нас вече трета седмица с нелепи оправдания не искат да ми внесат документите .
След. срещата с детето веднага подаваме документи за осиновяването. От РДСП всеки ден измислят нови оправдания да не внесат документите в съда. Първо нямало техника да ми сканират документи, които аз предоставен с опис и сканирани на електронен носител флашка. След моя довод ми обясниха , че приемната майка не е предоставила документите на детето, което основи оборих със съвместен разговор с представителите на РДСП, приемната майка и аз. След това се оправдаха с това, ще Министерството на правосъдието не е предоставило документите на детето в оригинал. И тази тяхна теза оборих с доказателства, че МП са изпратили документите на 02.09.2025 г., а РДСП не са ги потърсили и са ги взели от пощата на 12.09. последното, с което се оправдаха че не са ни издали още служебните бележки от НСС и свидетелствата за съдимост, които се вадят по служебен път. Аз подадох и си платих заявления и ми бяха издадени в рамките на деня. Смятам да подам документите директно до съда, тъй като съдебната практика указва, че при административно забавяне е възможно кандидат -осиновителите да подадат документите директно до съда.
Смятате ли, че в този случай понеже съм много напориста РДСП могат да ми издадат отрицателно становище при положение, че вече са ни разглеждали и одобрили при първоначалелно подадената молба и следва ли след осиновяването (за да не го осуетят) да подам жалби в прокуратурата, омбудсмана и европейски организации.
Благодаря!

# 256
Здравей. За първи път чувам за такъв казус - от РДСП да бавят внасянето на документите в съда. То тече срок за това. И какви документи чакат, нали всичко трябва да е при тях? Предложението не е ли от техните списъци?!
Нещо повече - някои документи могат да се приложат към делото направо по време на заседанието. При първото осиновяване подадох в деня, в който беше информационната среща. Понеже пътувах от далеко нямаше проблем подновените документи да бъдат приложени направо към делото по време на заседанието - медицински, за съдимост, че не съм следствена или лишавана от родителски права. При второто поискаха първо да занеса познаването документи и тогава да подам исковата молба. В първия случай делото беше насрочено 30 дена след подаване на документите в РДСП, във втория - 18 дена по-късно, при това беше юли месец. И в двата случая говорим за провинцията, различни областни градове в различни части на България.

# 257
При нас, всичко се случи много бързо, делото се насрочи буквално скед няма и 10 дни. Ние с документи не се занимавахме, само подписахме готовите, с това се занимаваше Юристконсула на Дирекцията, ние си платихме само таксата в банката.
 Много бързо приключи всичко, около 1м. от първата ни среща.
Успех Ви пожелавам.

# 258
Здравей. За първи път чувам за такъв казус - от РДСП да бавят внасянето на документите в съда. То тече срок за това. И какви документи чакат, нали всичко трябва да е при тях? Предложението не е ли от техните списъци?!
Нещо повече - някои документи могат да се приложат към делото направо по време на заседанието. При първото осиновяване подадох в деня, в който беше информационната среща. Понеже пътувах от далеко нямаше проблем подновените документи да бъдат приложени направо към делото по време на заседанието - медицински, за съдимост, че не съм следствена или лишавана от родителски права. При второто поискаха първо да занеса познаването документи и тогава да подам исковата молба. В първия случай делото беше насрочено 30 дена след подаване на документите в РДСП, във втория - 18 дена по-късно, при това беше юли месец. И в двата случая говорим за провинцията, различни областни градове в различни части на България.

Именно, според мен нещо умишлено ме бавят, защото детето беше предадено за международно осиновяване и се преустанови с наша молба. А попринцип децата за международно с още по-голям приоритет се обработват.
За това мисля направо до съда да подам молбата, заедно с всички документи от коя страна.

# 259
  • малкия йеросалим
Здравейте.Днес бях да получа информация за необходимите документи за кандидатстване за осиновяване в нашия град.Честно казано бях леко учудена от реакцията на служителката.
Започна да ме разпитва за години, семейно положение, деца...
Беше шокирана от факта, че имам собствени две деца и желая да осиновя дете.Според нея шансовете да ни одобрят били минимални.
Другото което няколко пъти ми подчерта,че 99,9 процента от децата в регистъра за осиновяване са ромчета и няма никакъв шанс за дете с произход различен от ромски...Така ми говореше  все едно иска да ме откаже...

# 260
Ами горе-долу това е реалността - децата за осиновяване са малко и поне половината са от ромски произход. Годишно има около 300 осиновявания и около пет пъти повече чакащи. За дете с различен от ромски произход може да чакате и 5-6 години съвсем реално. То и с ромски ще почакате ч, но все пак има шанс по-бързо да Ви дойде редът. Помислете си дали да се вкарвате в това приключение.

# 261
  • Видин
Здравейте, търпеливи и чакащи хора! Нова съм тук и ще опитам да прочета темите назад, но ще Ви помоля за малко информация. От Видин съм и  вчера подадохме документи за удължаване на срока за осиновяване, направи ми впечатление че са отново едни и същи документите които ни искат, само с разликата че няма да минаваме втори път на обучение, и при Вас ли беше така. А и за беля социалния работник, който ни беше поел първия път вече е пенсиониран, та сега друг ни пое. При тези от Вас които минавате втори път през това, идваха ли отново на посещение в дома Ви, викаха ли препоръчителите Ви на среща, ако сте имали такива.  И още едно питане - как разбирате в кой ТОМ се намирате и какво представлява той. Извинете ме ако по-напред в темите сте обсъдили тези неща. Пожелавам Ви да се сбъднат мечтите да се сбъднат най-скоро време и да не се налага да се въоръжаваме с търпение и да чакаме, както имат навика от социалните да ни съветват

# 262
При удължаването не идваха вкъщи, но пак направихме кратка среща. Викаха и поръчителите отново.
Аз пуснах запитване към ДСП-тата и малко се отчаях. Поне 2 пъти, може и повече - са разглеждали профила ми и не съм избирана за подходяща.

# 263
При удължаването не идваха вкъщи, но пак направихме всички документи отново. Викнаха и поръчителите отново.
Аз пуснах запитване към ДСП-тата и малко се отчаях. Поне 2 пъти, може и повече - са разглеждали профила ми и не съм избирана за подходяща.
При нашето удължаване всичко подновихме включително и препоръките. Не са идвали вкъщи и не сме минавали на обучение защото ни казаха че това се прави при първото включваме като кандидат осиновители. В крайна сметка все още чакаме обаждане като единствено променихме възрастта от 0-5 години. Наложи се и да пиша до ДСП София главния офис, за да получа пак информация и все още чакам да ми върнат отговор.
Дай боже скоро да имаме обаждане!

# 264
При удължаване с още 2г. се подготвят всички документи ,  поръчители и среща с тях. Само не ходихне на курс.

# 265
Здравейте,. извинявайте че не писах по скоро,но се разболях от 6 ти септември.Първо ангина, после пневмония, сега някакъв ларингит та съм и в болница.Иначе делото ни мина на 17 ти септември. Започна зле.Съдията зачекна адвоката, че не си бил проверил документите и от моя град не са му изпратили свидетелството ни за граждански брак.Той и каза,че не проверявал документите имало си хора от социалното, където проверявали, и че по презумпция щом осиновяваме двамата със съпруга ми значи сме имали брак.Така било от 4-5 години.Иначе всичко друго беше точно.Прокурора се оказа от моя град, съсед.Като са ни видяли документите си видял бащиния адрес.Иначе от години не си живее в родния град,но аз мислих че е в Пловдив, а той не е вече в Пловдив. И сега живи и здрави само да излезна от болницата купона започва.В четвъртък трябва да си вземем детето.Мисля да спра каката от градина поне за 2 седмици едно,че пак има вируси и друго, за да се чувства и тя значима и горда, че е кака.И най-вече да сме си всички заедно вкъщи.Ще ви държа в течение как се развиват нещата при нас.

# 266
Честито детенце и бързо оздравяване на мама.
Като се оправиш и намериш време, отбележи се и в статистиката, моля.

# 267
Саманта, оправяй се бързо, че наистина те чакат много важни дни. Честито Ви детенце. Да се гледате, опознавате, радвате на щастливи дни заедно.

# 268
# 269
^^Той каза, че целта е да се подкрепят осиновителите и детето за успешна връзка.^^
 Ние такава подкрепя не сме получавали.
При Вас как е ?

Общи условия

Активация на акаунт