Седма тема на чакащите

• 28 297
  • 468
  •   1
Отговори
# 270
Аз смятям, че е хубаво да се организира среща на (поредния) Министър с хора, запознати с осиновяванията, за да има възможност да се даде конструктивна обратна връзка. Държавата следва да се намеси и да си промени абсурдните закони, особено когато се касае за деца.

# 271
  • Видин
Здравейте, мили хора! Искам да попитам тези от Вас които сте осиновили детенце, колко срещи проведохте, ходихте ли на консултации с лекари, прекарахте ли време с тях, имахте ли срещи и с други специалисти? Какво правихте на срещите си с децата? Тези от Вас които сте взели детенце от приемно семейство поддържахте ли връзка с приемните родители и колко дълго време комуникирахте, водили ли сте детето при тях след осиновяването, взехте ли си отпуска, имахте ли майчинство/бащинство и до каква възраст на детето имаме право на отпуск по майчинство/бащинство и колко време трае? Моля да ме извините, че Ви досаждам, но някои от нещата забравих да коментирам със служителите от социалните, а сега на спокойствие а  и Вие като вече минали през тези неща бихте ми били полезни, благодаря Ви предварително

# 272
Майчинството е 1 година от датата на предаване на детето на осиновителите, но не по-късно от 5-ия РД на детето. В деня, в който навърши 5 години вече нямате право на платено майчинство. Имате право на по 6 месеца всеки родител на неплатено, но не по-късно от осмата година на детето. Това е така хх нарочената трета година, на която право имат всички родители на деца под 8 години.
Ако детето е под две годишна възраст към момента на изтичане на първата година майчинство оставащите месеци могат да се използват вече по друг член като за биологично дете между 1 и 2 годишна възраст.
Относно контактите с приемното семейство е индивидуално, зависи от желанието и на двете страни. Аз поддържах контакт и два пъти съм водила детето на гости. Към днешна дата контактът е просто приятелство във фб, така че имат представа как се развива детето.
Броят посещения зависи от разстоянието между кандидат осиновителите и детето, съответно възможността да се пътува, да се вземат отпуски. Добре е поне 3-4 срещи да имате, може и в два последователни дни (да преспите на хотел).

# 273
Здравейте, да питам осиновителите на две деца от социалното каква еднократна помощ получихте?Аз си мислих,че е същата като на родено но не е.Като отидох първо не знаеха какъв документ трябва да попълня, казах им да видят в компютъра за първото какво съм попълнила.Та в заповедта пише 375 лв.В интернет четох за първо родено,за второ,за трето и по отдолу за осиновено 375.00 лв.Не е описано първо осиновено,второ осиновено като при родените.Не ми е важно,просто да не ме подведят, защото първата им работа като дойдоха у нас беше да попълня заявление,че се отказвам от регистъра.Моят мъж им каза много бързате може да решим за трето.Щяха да припаднат.Незнам как е в София,но в малките градове като цяло много ги мързи.Сега трябвало всеки месец да пишат доклади,после две години на тримесечие.С две думи им нарушихме яко спокойствието.

# 274
По мое време - никаква - на осиновителите не се полагаше. След това промениха закона, мисля, че 2016 лятото и помощта за осиновено дете стана като за първо, без значение колко са осиновените деца или кое по ред е осиновеното дете. С две думи, ако родиш трето дете получаваш помощ като за трето, но ако осиновиш и осиновеното ти е трето по ред дете след две биологични получаваш помощ като за първо.

# 275
Аз нямам родени деца и двете са осиновени.Каквото такова, изобщо няма да се разправям.

# 276
Няма значение кое по ред е осиновеното дете - сумата е една и съща, като за първо дете. Това се опитвам да кажа. Дали е справедливо - според мен не е. Дали е дискриминиращо осиновените деца - да, дискриминиращо е. Но социалните не са сгрешили, това е сумата, която държавата определя за всяко осиновено дете, независимо от поредността им и броя осиновени деца в семейството.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 08:15 от Mama Ru

# 277
Разбрах.Много ти благодаря mama ru.Да наистина не е справедливо изобщо,но каквото такова.

# 278
Здравейте, да питам осиновителите на две деца от социалното каква еднократна помощ получихте?Аз си мислих,че е същата като на родено но не е.Като отидох първо не знаеха какъв документ трябва да попълня, казах им да видят в компютъра за първото какво съм попълнила.Та в заповедта пише 375 лв.В интернет четох за първо родено,за второ,за трето и по отдолу за осиновено 375.00 лв.Не е описано първо осиновено,второ осиновено като при родените.Не ми е важно,просто да не ме подведят, защото първата им работа като дойдоха у нас беше да попълня заявление,че се отказвам от регистъра.Моят мъж им каза много бързате може да решим за трето.Щяха да припаднат.Незнам как е в София,но в малките градове като цяло много ги мързи.Сега трябвало всеки месец да пишат доклади,после две години на тримесечие.С две думи им нарушихме яко спокойствието.
Ние нищо не получихме, защото децата били големи. Все едно тези деца, нямат нужда от нищо! Идиотията е голяма!

# 279
  • малкия йеросалим
Аз искам да попитам за курса за осиновители и за самото събеседване със социалните какво представляват?
Курса колко време е,какво представлява?
А срещата със социалния работник( казаха ми, че ще се проведе вкъщи) ?Трябва ли децата ни( имаме две родни деца) да присъстват? Какви въпроси задават? Къщата където живеем ще я разглеждат ли, и ако да- какво гледат?

# 280
Курсът мисля е 32 учебни часа, въпрос на организация е как ще се провежда - съботно-неделно или през седмицата.
Децата трябва да присъстват на срещата, ще разгледат дома и ще питат къде планирате да настаните детето. Не е задължително да имате нещо готово, нито да осигурите самостоятелна стая, ако става въпрос за малко дете, но трябва да имате визия къде ще са леглото, шкаф за дрехи, етажерка за играчки, място за бюро. Ще питат къде ходите на разходка, къде ще ходи детето на ясла/ градина/ училище... Вероятно ще зададат въпроси на децата относно нагласата им за ново братче или сестриче.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 08:14 от Mama Ru

# 281
  • малкия йеросалим
Аз влизам с бърз въпрос. Събираме първичните документи. Една от точките е медицинско и изследвания за туберколоза, сифилис,хепатит Б и Спин.
Личният лекар твърди,че тези изследвания не се поемат от ЗК, а днес от лаборатория ми казаха да си взема направление от липнуя.
Вие свободно ли ги направихте или с направление?

# 282
Аз влизам с бърз въпрос. Събираме първичните документи. Една от точките е медицинско и изследвания за туберколоза, сифилис,хепатит Б и Спин.
Личният лекар твърди,че тези изследвания не се поемат от ЗК, а днес от лаборатория ми казаха да си взема направление от липнуя.
Вие свободно ли ги направихте или с направление?
Отидете в РЗИ
Там са безплатни с изключение на туберкулозата.

# 283
Ние си ги платихме в частна лаборатория.
Понеже не искахме манту, си правихме квантиферонов тест, който е кръвен и беше доста скъп, това помня.

# 284
Манту в тубдиспансера. Не помня да съм взимала направление, но не е скъпо. Другият пакет - Васерман, СПИН се плаща, да, но както са Ви пасира в РЗИ може да Ви го направят безплатно. Имаше нещо, че при тях е анонимен, не помня как ми го приеха, но не съм имала проблем нито в социалните, нито на делото

Общи условия

Активация на акаунт