Седма тема на чакащите

• 28 303
  • 468
  •   2
Отговори
# 405
Преди години, когато аз кандидатствах, на курса споменаха, че избягват да дават в града деца, които са били при майките си, точно, за да се избегне разпознаване и разкриване на тайната на осиновяването.
До колкото знам приемните родители нямат право да снимат или да позволяват детето да бъде снимано. На тази разходка нямаше ли социален работник и приемен родител?
Трудно ми е да ви посъветвам, но аз вероятно или щях да откажа детето или да се преместя в друг град, някъде по-далеч.
Имаше и социален и ПМ и ние. Групата роми си снимаха техните деца, но ние също влизахме в кадър - с две думи снимаха и нас и детето, още повече, че го познават и го викаха по име.... Ох, не знам какво да правя, ще ми се пръсне мозъка - хем го искам това дететнце, хем ме е страх....А и мъжът ми започна да дава заден....

# 406
В едно и също или близко населено място с голяма доза вероятност ще имате още такива срещи, възможно е сред време детето да се окаже в един клас с някое от техните деца.
Ако много искате детето, имате ли възможност поне временно (за няколко години) да смените местожителството?

# 407
Аз също се притесних от подобен развой, макар, че ще живеем доста далеко. Дори се чудя с каква кола да я приберем, живот и здраве, защото имам съмнения, че семейството знае къде е настанено детето в момента - мисля, че познава приемните. Ако биологичното семейство са известени кога ще е делото следва да знаят (при желание от тяхна страна) и в кой ден откъде ще я взема аз. Притеснително си е. Дори обмислях кола под наем или нещо подобно, колкото и смешно да звучи.

# 408
Имах такива мисли при нашето осиновяване. Приемната майка искаше много да си контактуваме, а мен ме тресна параноя, подобна на Вашата.

Какво да Ви кажа, гаранция няма, но дори за миг не си представям да пропусна щастието, което имам в момента заради някакви страхове. Детето ще расте, ще се променя. Я го потърсят, я не... Сменете му името, колкото и да не е препоръчително по принцип.

Слагате на карта щастието си като семейство, заради някакви имагинерни неща, които имат пълната вероятност абсолютно никога да не се случат.

# 409
О, аз ще си я взема, спор няма. Чудя се само как е най-добрият вариант и дали да питам на делото или социалните. Пожелавам успех и мъдро решение и на Kralsk, както и на всички чакащи!

# 410
Здравейте,  Бих искала тук да попитам нещо, но ако може отговори без хейт. Преди 10-тина дни ни се обадиха с предложение за момче на 3, 5 годинки, здраво, от ромски произход, изоставено от родителите му преди година. Социалните по протокол многократно са уговаряли майката и бащата и всякакви роднини, да си вземат детето. Те гледали умно-мъдро, понякога обещавали, но никога не отивали да си го вземат (т.е. и те не знаят какво искат – майката била на 15 като го е родила и вече има и друго дете от друг мъж и тепърва започва да  нанизва децата едно след друго. Бащата е на 20 и казвал, че не може да се грижи сега за дете  – това ми е обяснено от социалните). Детенцето се отглежда  сега от приемно семейство в много добри условия. Градът , в който живее в момента не е голям и не е далече от нашия град. Детето преди е живяло в същото населено място. Ние, със съпругът ми, веднага отидохме да се срещнем със социалните и да видим детенцето. Още веднага взаимно се харесахме и прекарахме около час заедно. На другия ден пак се срещнахме и в присъствието на социални и приемната майка изведохме детенцето да си поиграе в центъра на града на люлките. Времето беше прекрасно и там имаше и други деца. Имаше и група роми, които бяха с тези деца. Възрастните познаха детето и започнаха да го викат по име. Снимаха техните деца, но аз бях сигурна, че снимат и нас. Това определено ме притесни много. С наличието на социални мрежи много лесно можем да бъдем открити и в главата ми е развихриха всякакви сценарии как  ако осиновим детето, такива хора могат да ми се изсипят пред вратата и да ми създават проблеми (защото от такива всичко може да се очаква). Социалните ме убеждават, че едва ли ще тръгне някой да търси детето, но знае ли се…. Главата ще ми се пръсне от мисли, хем го искаме това дете, хем имам колебания. На нас друго дете няма да ни предложат, даже е чудо, че това ни предлагат сега.  Вие какво мислите ? Чували ли сте истории с не добър развой ?

Ние бихме избегнали, такава ситуация за в бъдеше. С две думи, такова дете ще го откажем , имайте предвид, че като порасне ще става още по-зле. Ще има проблеми детето и Вие.
 Това е нашето мнение.

# 411
Ако много искате детето и сте готови да бъдете негови родители, аз бих била готова и да се преместя на другия край на България и да започна на чисто. Също така не излагам снимки не децата в социалните мрежи публично, а приятелският ми кръг във фб е доста обран (под 100) и сигурно 80-90% от хората познавам лично и/или са ми роднини, с които сме в добри отношения и приемат децата ми.
Защо си мислите, че няма да имате друго предложение? Как бихте се почувствали, ако нямате? Ще съжалявате ли за това? Как бихте се почувствали, ако сега откажете детето, я след 1-2 месеца получите друго предложение? Ще съжалявате ли за това, ще го мислите ли още? Какво почувствахте към детето при малкото ви срещи до тук? Мотивите за искате да осиновите детето имат ли общо със страха, че това може да е единственият ви шанс?

# 412
Ако много искате детето и сте готови да бъдете негови родители, аз бих била готова и да се преместя на другия край на България и да започна на чисто. Също така не излагам снимки не децата в социалните мрежи публично, а приятелският ми кръг във фб е доста обран (под 100) и сигурно 80-90% от хората познавам лично и/или са ми роднини, с които сме в добри отношения и приемат децата ми.
Защо си мислите, че няма да имате друго предложение? Как бихте се почувствали, ако нямате? Ще съжалявате ли за това? Как бихте се почувствали, ако сега откажете детето, я след 1-2 месеца получите друго предложение? Ще съжалявате ли за това, ще го мислите ли още? Какво почувствахте към детето при малкото ви срещи до тук? Мотивите за искате да осиновите детето имат ли общо със страха, че това може да е единственият ви шанс?
Аз също имам такива страхове. Представям си момента в които ни се обаждат и си харесаме детето. Осиновяваме го и в един момент идва биологичната майка да си го вземе от нас. Помня когато бяхме на обучението попитах обучителката точно това дали ще може да се случи и тя ми каза че шанса е нулев защото всичко се държи в пълна тайна да бъдем спокойни когато дойде този момент.
Така че мили бъдещи родители успех ви пожелавам и смели решения в осиновителния процес!

# 413
Аз също имам такива страхове. Представям си момента в които ни се обаждат и си харесаме детето. Осиновяваме го и в един момент идва биологичната майка да си го вземе от нас. Помня когато бяхме на обучението попитах обучителката точно това дали ще може да се случи и тя ми каза че шанса е нулев защото всичко се държи в пълна тайна да бъдем спокойни когато дойде този момент.
Така че мили бъдещи родители успех ви пожелавам и смели решения в осиновителния процес!
Не съм сигурен дали шанса наистина е нулев, особено след промените "Ицо Хазарта". Решава някой след години, че много обича някого изоставил преди години и има права даже. А правата на осиновителите?

# 414
Биологичните родители нямат право на официален достъп до информация къде е осиновено детето, нови имена, адрес и т.н. Детето след като навърши пълнолетие има право да поиска информация за биологичните си произход, но БР има право да откаже да се даде тази информация.
Аз също имах страхове, защото в ЦНСТ имаха адреса ми от посещенията при тях на детето,  детето беше посещавано до последния ден от БМ, а служителите изказваха подкрепа и загриженост за БМ, след като разбраха, че детето ще е осиновено. Естествено, че нямат право да дадат тази информация, но аз бях на тръни и ми трябваше време да се успокоя.

# 415
Биологичните родители нямат право на официален достъп до информация къде е осиновено детето, нови имена, адрес и т.н. Детето след като навърши пълнолетие има право да поиска информация за биологичните си произход, но БР има право да откаже да се даде тази информация.
Аз също имах страхове, защото в ЦНСТ имаха адреса ми от посещенията при тях на детето,  детето беше посещавано до последния ден от БМ, а служителите изказваха подкрепа и загриженост за БМ, след като разбраха, че детето ще е осиновено. Естествено, че нямат право да дадат тази информация, но аз бях на тръни и ми трябваше време да се успокоя.
Сигурно съм го казвал и преди.Не знам, забравил съм. При личната лекарка съм, въвежда ЕГН на детето и след първите шест цифри които са дата на раждане остават две имена...предишното име на детето и сегашното. Без коментар.

# 416
Понеже аз осиновявах от друга област, моите деца са със сменени не само лични лекари, но и ЕГН и здравна книжка. Дори служителите от НЗОК не знаят какво се случва с детето, просто спират да постъпват нови данни за него. Връзка може да се направи само, ако някой има достъп до решението на съда, а този някой има право на достъп до лична информация, обработка и съхраняване на данни. За изнасяне на информация, станала достояние по служебен път наказанието е затвор + глоба.

# 417
Ние сме със сменени имена, жителство и ЕГН.
  Писал съм и преди време, че по старото им ЕГН нищо не излиза. Нямахме никаква информация за здравния им статут. Всичко беше потулено и скрито. Нашия личен лекар ни каза, че евентуално са били "играчки" в ръцете на здравната система , вероятно и касичка за някой "лекар" !

# 418
Ние сме със сменени имена, жителство и ЕГН.
  Писал съм и преди време, че по старото им ЕГН нищо не излиза. Нямахме никаква информация за здравния им статут. Всичко беше потулено и скрито. Нашия личен лекар ни каза, че евентуално са били "играчки" в ръцете на здравната система , вероятно и касичка за някой "лекар" !
Съгласна съм със мнението на Mama Ru i den_za_den. Но имате ли чувството че докато чакахте момента че се движите в един омагьосан кръг и нищо не ви върви?Аз имам точно това чувство. Участвам в благотворителни коледни акции с дарения за деца но се чувствам същевременно и тъжна от факта че никога няма да взема дреха или играчка на своето собствено дете.
ХУБАВА вечер

# 419
Ще вземете! И Вашият момент ще дойде!

Общи условия

Активация на акаунт