Всякакви въпроси за пералнята - тема 21

• 30 871
  • 775
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Petia, “глупостите” за сертификата Woolmark са копирани  отново от сайта на AEG, където е отбелязано, че въпросния модел не разполага с такъв. Всичките им модели имат програма за вълна, но има модели с такъв сертификат за сигурно и щадящо изпиране и такива с програма за вълна, но без този сертификат. Виждам, че сертификат имат моделите на АЕГ с новия барабан. Сертифицирани са и някои от  моделите на Bosch. Както виждаш и аз съм написала, че за мен е субективно, но по-важно за теб изглежда е да скочиш и да влизаш отново в спорове по доста груб и невъздържан начин.
Останалото за шума е написано на всички езици и в доста сайтове за електроуреди, обяснено е и от специалисти и няма да го копирам тук -който иска да си го прочете или да си го преведе. Аз както каза ти по-горе -“от неуважение” няма да се занимавам повече да го правя, за да не излиза, че отново превеждам “глупости” от официалните сайтове. Високите dB (A) не правят пералните по-малко качествени (най-често са по-високи при пералните с голям обем, 1600 оборота и при някои по-стари модели), а просто трябва да бъде съобразено мястото, където ще бъдат поставени и евентуалната шумоизолация на помещението. И това съм написала по-горе.
Извинявам се, че си позволих така да нахлуя в “твоята тема” с най-добронамерени коментари, а и въпроси, на които отговор не получих от капацитетите в темата,  но ти очевидно си решила да ме нападаш и да се конфронтираш с мен постоянно и за всичко написано.
Няма да пиша повече тук! Благодаря на дамите, които ми писаха отзиви за пералните си на ЛС и ми помогнаха да се ориентирам в избора си.
На останалите ще кажа - четете от различни източници и не чакайте наготово.
Скрит текст:
Да не кажете после, “ама Petia от BG mama ми каза, че този знак на дрехите е забрана за центрофуга, пък то се оказа забрана за сушене в сушилня”. Пък и едно “извинявайте, допуснала съм грешка не прочетох” Wink . Човешко е да се греши Петя, и аз тогава замълчах деликатно, за да не ти стане неприятно, но ти не само не го оцени, а и не се спря. Отново предпочете да се заядеш с мен вместо да отговориш на дамата за показания модел като специалист и капацитет.
Всичко добро ти желая!  

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 01:37 от Skiorche

# 586
Да беше казала на жената, че въпросната пералня е нисък клас уред на марката, сигурно щеше да е много по-полезно.

# 587
Здравейте Blush

В търсене съм на пералня и изчетох цялата тема тук. Ориентирала съм се към марка АЕГ с бюджет около 1500-1600 лв.

Засега съм се спряла на три модела:

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … R73944OE/p/651311
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … 73944FQE/p/654555
https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-lfr85166oe

Първите два модела ми се струват доста сходни, като изключим, че тази от първия линк е с по-голяма дълбочина на уреда.

Всички имат функция Universal Dose, което ми харесва, тъй като основно пера с PODS и мисля, че ще е полезно.

За съжаление, никъде в документацията на АЕГ не успях да се ориентирам за обем на барабана.. По принцип основно вкъщи пера стандартно количество дрехи, но би ми било полезно ако пералнята може да побира и по-обемисти завивки.

Като минус на последната виждам, че онлайн не е налична и ако ще купувам нея, ще трябва да направя разходка до Пловдив Grinning

Бихте ли ме посъветвали кой модел си заслужава и има ли някаква друга значителна разлика между тях, която ми е убягнала?

# 588
  • София
Да беше казала на жената, че въпросната пералня е нисък клас уред на марката, сигурно щеше да е много по-полезно.

И защо така подценяваш четящите тук? Далеч съм от мисълта, че четенето с разбиране е проблем на всички в темата. Аз мисля, че участниците в този форум са интелигентни хора, интересуват се от функциите и показателите на уреда, който искат да закупят и затова не генерализирам, а търся разликите и плюсовете и минусите, както прави и Ina Dare по-горе.
Иначе благодаря за съвета, но не бих казала, че въпросната пералня е нисък клас. По-скоро, че е по-стар и базов модел, който има всички основни функции, но не разполага с допълнителните от следващите серии като мерене на теглото на прането и съответното дозиране на водата (ProSense) или  ProSteam (с пара), които се явяват в следващите серии. Това не променя качеството на уреда. Аз бих избрала базов модел на АЕГ, отколкото такъв с много функции на BEKO, защото тази марка вече е нисък клас.
Ina Dare,  първите два модела са до 9 кг., а третата е 10. Намери си моделите в сайта на АЕГ (има и добри филтри като серия, кг., universal dose) и чрез бутона за сравнение ще можеш да видиш ясно къде са разликите. Успех!

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 19:26 от Skiorche

# 589
Ina Dare,  първите два модела са до 9 кг., а третата е 10. Намери си моделите в сайта на АЕГ (има и добри филтри като серия, кг., universal dose) и чрез бутона за сравнение ще можеш да видиш ясно къде са разликите. Успех!

Благодаря, Skiorche! Да, вече прегледах основните параметри на уредите в сайта, но както вече споменах нито в сайтовете на веригите, нито в сайта и документацията на АЕГ не успявам да се ориентирам за обем на барабана.
Питам, защото и тук в темата многократно е ставало въпрос, че капацитет кг. не е гаранция, че самия барабан ще побира например по-обемни завивки или облекло.
За мен би било плюс ако знам, че спокойно ще мога да си изпера зимната олекотена завивка 200х220.

Ако някой може да ме насочи къде конкретно да проверя това, ще съм много благодарна!

Също, разбира се, ако някой вече има някой от посочените уреди и е изградил впечатление, това също би ми било от полза Simple Smile

# 590

...но не бих казала, че въпросната пералня е нисък клас. По-скоро, че е по-стар и базов модел, който има всички основни функции, но не разполага с...

Каква е разликата между нисък клас уред на дадена марка и базов модел от същата марка?

# 591
  • София
Ina Dare, разбрах въпроса ти сега.  Виж тук е описано точно. (Кой барабан колко тениски може да събере). И  в такъв случай килограмите и обема на барабана би трябвало да са правопропорционални. Ще погледна и на други места, но има доста такива таблици. В 9-кг пералня можеш да изпереш среднодебела двойна завивка.  А също видях, че има по-плитка 9-кг. и се замислих дали да не взема нея вместо 8 -кг, на която съм се спряла. В немския сайт на АЕГ има доста перални с такава дълбочина и минават за стандартни. В краен случай, ако те притеснява този въпрос, отиди до някой от магазините с една ролетка и измери дълбочината и диаметъра на барабана.
https://hernebaydomestics.co.uk/what-size-washing-machine-do-i-need/
 Plm_79, задайте си въпроса дали има нисък клас Мерцедес или Порше или се нарича базов модел, който е точно толкова качествен (мощност, двигател и т.н), но няма кожен салон  или GPS -система или камера на парктроника и т.н и т.н.
Същото е при пералните, които са висок клас. Ако влезете в сайта на АЕГ, ще видите, че е обяснено, че разликата между отделните серии са допълнителните функции, които се измислят през няколко години и няма компромис в качеството. Вие ,  например, държите да си купите висок клас пералня и затова избирате между Miele. АЕГ, Bosch. Но пък не Ви интересуват функции като WiFi, пара или специално смесване на препарат и омекотител и затова ще изберете някой от базовите им модели, които са същия висок клас, но с по-малко функции. Дано да съм го обяснила разбираемо. 🙂

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 20:18 от Skiorche

# 592
Разбираемо беше, мерси!

# 593
Ina Dare,  барабаните на 9 и 10 килограмовите АЕГ-перални са с обем 69 литра.  Няма да се налага да ходиш с ролетката и да пресмяташ обем на цилиндър. Това е достатъчно и за по-голяма завивка, например с размери 240/240.
 Скиорчето използва изкуствен интелект (за справка: предишните ѝ постове) и той няма да ѝ отговори на тези щекотливи, "дребни" детайли. Броят тениски няма да ти даде представа.

# 594
  • София
Може би някои тук не правят разлика между сайт (справка в горния ми пост с линк от английски сайт) и АI. Но пак опираме до четенето с разбиране;). Във всички постове съм пуснала скрийншотове от сайта на AEG или линкове към същия сайт. В българските документации и аз не намерих инфо (но Петя ще ни покаже къде да гледаме), но в английския сайт има. И пак за улесняване на потребителя е обяснено какво побира съответния барабан с капацитет 8, 9 или 10 кг. Понеже те интересуваше 9 кг. поствам скрийншот на случайно избрана такава. Обемът пише, че е 69.
А иначе много ще разчитам на помощта на Петя да постне информация за обема на барабана на 9 килограмовите перални с дълбочина 60 см. и тези с 66 см. (Което теб те интересуваше) Защото аз с ролетката в магазина, търсейки по-плитка пералня, и по-голямо разстояние между вратичката и ръба на пералнята видях, че и барабаните на двете 9-килограмови перални са с различна дълбочина. (Шегувам се..ще се разровя и ще намеря и ще ти пиша)

# 595
Може ли да не обобщавате Skiorche, кой прави разлика и кой- не. Обем на барабан "случайно" все още може да се открие за някои модели.
В Европейският съюз,  се издават директиви и регламенти, които стандартизират производството и етикетирането на битовите уреди. А те включват и задължението за посочване на капацитета в килограми и премахването на обем от спецификациите.
И не последно, гледай "харда" - железарията,много е важен. После "softa".
И като отправна точка за висок клас/luxory/ ползвай марки като Speed Queen, V-zug, ASKO, Schulthess и т. н. Другото е "бла-бла"
А petiaivanov ще ви сподели, ако иска.😉

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 22:46 от niljaniljo

# 596
  • София
Отива Ви да сте адвокат - доказахте се нееднократно;). Аз не виждам някъде да противореча на казаното от Вас и благодаря за споделеното от специалист по перална техника, какъвто аз не съм. Винаги съм готова да науча нещо ново. Единствено съжалих, че информацията за обема на барабана не е налична в българския сайт или поне аз и дамата, която питаше не успяхме да открием, но сигурно са преценили, че капацитетът в кг. е по-информативен за обикновения потребител. Не знам и не се наемам да правя заключения по този въпрос. Затова и потърсих инфо в чуждите сайтове на марката. (И там изобщо не е на видно място, но все пак я има.) Но дори и да пишеше в българската документация, че даден барабан е 58, 69 или 72 литра, за редовия потребител това не означава автоматически, че ще разбере дали ще може да си изпере голямата пухена икейска завивка в него:)) И пак ще търси на достъпен език какво означава това. Затова има допълнителна информация както за брой тениски, така и за олекотена завивка. 50 тениски може и да тежат повече от пухена завивка, но тя да е с по-голям обем.
А иначе изразих надежда Петя да каже разликата в барабаните на Ina Dare, която попита,  и останалите тук да прочетем (нали сме във форум;). Но вече видях, че ще ми е по-лесно да я намеря чрез AI (Aeg International 😉) и аз да кажа на дамата (може и тя да си е проверила вече🙂)
И в крайна сметка каза ли нещо по-различно от написаното в линка, който съм пуснала? А именно, че една среднодебела king двойна завивка може да се изпере в 9-кг пералня.
Хубава вечер!

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 23:39 от Skiorche

# 597
Отива Ви да сте адвокат - доказахте се нееднократно;). Аз не виждам някъде да противореча на казаното от Вас и благодаря за споделеното от специалист по перална техника, какъвто аз не съм. Винаги съм готова да науча нещо ново. Единствено съжалих, че информацията за обема на барабана не е налична в българския сайт или поне аз и дамата, която питаше не успяхме да открием, но сигурно са преценили, че капацитетът в кг. е по-информативен за обикновения потребител. Не знам и не се наемам да правя заключения по този въпрос. Затова и потърсих инфо в чуждите сайтове на марката. (И там изобщо не е на видно място, но все пак я има.) Но дори и да пишеше в българската документация, че даден барабан е 58, 69 или 72 литра, за редовия потребител това не означава автоматически, че ще разбере дали ще може да си изпере голямата пухена икейска завивка в него:)) И пак ще търси на достъпен език какво означава това. Затова има допълнителна информация както за брой тениски, така и за олекотена завивка. 50 тениски може и да тежат повече от пухена завивка, но тя да е с по-голям обем.
А иначе изразих надежда Петя да каже разликата в барабаните на Ina Dare, която попита,  и останалите тук да прочетем (нали сме във форум;). Но вече видях, че ще ми е по-лесно да я намеря чрез AI (Aeg International 😉) и аз да кажа на дамата (може и тя да си е проверила вече🙂)
И в крайна сметка каза ли нещо по-различно от написаното в линка, който съм пуснала? А именно, че една среднодебела king size-завивка може да се изпере в 9-кг пералня.
Хубава вечер!
Хайде ако обичате да не ми вменявате професионални квалификации. Приятна вечер и на вас🤔😃

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 23:12 от niljaniljo

# 598
  • София
Ina Dare, към вече публикуваната от Petia информация, че 9 и 10 -килограмовите AEG-та са по 69 литра да добавя още един “щекотлив и дребен детайл”. (Справка - немският сайт на АЕГ , по - известен тук като AI , в английския не предлагат моделите до 60 см., които се водят там като “стандартни”). Та тези 9-килограмови са по 60 литра, т.е. с обем на барабана колкото на 8-килограмовите. От там идва и разликата в дълбочината от 6 см. Така че, ако търсиш по-обемен барабан и дълбочината не ти пречи (както е при мен), си избери от 66 см.-вите модели. Аз моята двойна завивка я напъхвам компромисно в 7 кг., но не много дебела,  а и съм наясно, че в по-големия барабан ще се изпере и изплакне по-добре. Успех в избора!

# 599
Здравейте,

Купих си апартамент и съответно съм в избор на комбинирана пералня тъй като мястото е ограничено.
Към момента съм се спрял на AEG LWR98165NXE, 10/6 струва около 2700лв. Виждам че е с термопомпа, което доколкото знам е добър вариант.
Разглеждам из интернет и виждам че LG също имат не лош вариант за комбинирана на сходна цена, но чувам лоши мнения от познати ползващи такава.
Ще бъда благодарен ако имате добър опит или други предложения, че скоро ще трябва да взема решение Simple Smile
Бюджета не е особено значение стига да не стигаме до цената на автомобил...

Общи условия

Активация на акаунт