Всякакви въпроси за пералнята - тема 21

• 17 417
  • 447
  •   2
Отговори
# 435
Здравейте, трябва да намеря решение в следната ситуация.
Тъй като младежа замина студент и предвид цената на едно пране 14 лв в Студентски град, в общежитието са му разрешили да монтираме пералня. Сега остава да изберем  и закупим нещо което трябва да изкара в рамките на гаранцията, ще се използва от един човек, няма дебели големи завивки, ще се перат нормално замърсени дрехи, по възможност програмата за цветно /микс/ синтетика да не е 2 часа, оборотите на центрофугата да са поне 1200, да е тиха предвид сградата където ще се ползва и да е икономична защото има лимити зададени. Не държа на марка и не желая да дадем 1000 лв и нагоре за уред, който ще остане след това в общежитието.
Моля ако има такова бижу, да ми помогнете в избора.
Не мога да предложа марка и модел, но мога да ви накарам да се замислите, след като ще е в студентско общежитие колко ще се ползва от един човек пералнята Simple Smile

# 436
  • SF
Ами тогава да купи едно Миле, и да се перат всичките. Ако им взима не по 14, а по 13 лева на пране, ще си го избие бързо.

# 437
Сметнала съм го, по една на седмица са 60 лв на месец.
Девет месеца са 540 лв.
За 700 лв предлагат перални с 2+3 години гаранция, другия вариант е да вземем втора употреба, но гаранция няма.
За това съм тук с въпрос за предложение.

# 438
  • SF
Взимай някоя популярна марка Канди, Аристон, Беко или Индезит, която е на промоция. Имай предвид, че хората си ги купуват за домовете си, без идея, че след 3-4 години това остава за някой друг. Ще видите, че след 3-4 години ще е здрава и даже ще си я вземете. Или студентът ще си я пренесе на квартирата. Нито ще е стара, нито ще е спряла да пере.
Имаше едни непретенциозни Зануси, Силтал, Нео (май са български). С години си ги ползват хората. Купуват ги и за жилища, които се дават под наем. А и щом сте я прежалили за след 3 години, купувай спокойно. За 540-600 лева ще има и центрофуга, и градуси, и таймер за отложено пране, и барабан, и шлаух, и контакт даже. Simple Smile

# 439
От бюджетните марки за Хайер съм чувала лично много добри отзиви. Но дали отговарят на критериите и дали има изгодни промоции в момента не знам, може да проверите. Моя позната купи за 600 лв. преди време и е доста доволна /което пак е субективо 🙂/.

# 440
Познати момичета се оборудваха с подобна пералня точно в общежитите https://tehnomall.com/index.php?route=product/product&product_id=3102
Доста шумно центрофужи, но пък не заема място.
Потърсете като преносима или мини пералня в интернет, за други варианти.

# 441
Ох, това ме върна 30 години назад когато родих първото си дете.
Тогава по съвет на акушерката която идваше задължително на адрес, купихме отделна за бебето пералня Диана.
Това каква глупост беше сега като си спомня, ама и аз на 20 години толкова ми е стигал акъла.
Благодаря за предложението Лъчестлъч!

# 442
Девет месеца са 540 лв.
За 700 лв предлагат перални с 2+3 години гаранция, другия вариант е да вземем втора употреба, но гаранция няма.
Това е една доста добра пералня- много по- добра от споменатите “ бюджетни” марки.
https://www.tehnomix.bg/peralnya-electrolux-ew6f3484e-8-kg-1400-ob-min

# 443
  • Ловеч
Девет месеца са 540 лв.
От около 5-6 години имаме пералня Беко на село, която се пуска по 4-5 пъти на седмица и до сега няма никакви проблеми. В друго жилище имам и Самсунг и също нямам забележки.

# 444
  • София
Здравейте, включвам се в темата по спешност,, защото трябва да взема решение дали да се разделя с 6-годишната ни пералня Bosch (4 serie) или да търся с майстор причината, поради която напоследък къса дрехи😭.
Най-много й се “услаждат” мериносови  пуловери и термобельо, фина вълна, но и на чисто нови тениски също не прощава. Направо ми се плаче като ги видя съсипани, някои още след първото им пране.
Прави им малки дупчици (на памучните), на вълнените достигат и до 0,5 см. Опипах хиляди пъти барабана, въртях го, ослушвах се -не мога да разбера. Днес се чух с перален техник -каза, че започне ли се така - никой няма да намери проблема и да я сменяме направо. Sad. От тежестта на прането “сигурно отваряла някъде” и защипвала. Е каква е тази тежест от 3 фини пуловерчета, които не могат и до 1/2 да заемат обема на барабана.. Не смествам вълнените дрехи с такива с ципове, велкро, копчета.
Имали ли сте такъв случай и какво бихте ме посъветвали да направя?
Иначе, ако се наложи да купувам нова -няма да е Bosch.Sad. Ще гледам AEG.
Ще съм благодарна и за препоръка за модел, за който няма отзиви за скъсани дрехи:)))- важно е да има outdoor-програма и програма за пух. 8-9 кг. Бюджет до 2000 лв.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 23:34 от Skiorche

# 445
Дали нещо не е попаднало между казана и барабана? Преди година някъде моята пералня /стара, но съм доволна от нея/почна да издава стържещ метален звук- неописуем с думи. Почнах да разучавам перални, защото реших, че се разваля и всеки момент ще спре да работи. Докато един ден видях да стърчи някакъв "тел" между уплътнителя и барабана. Изтеглих го и се оказа банела от сутиен. Ръждясала чак. Явно дълго е лежала удобно някъде и изведнъж е решила да се размести и да стърже в метала.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 16:10 от W

# 446
  • София
Пере в изолирано помещение и не я чувам, но сега ще отида да погледна с фенер.
Върнах се назад да чета. Виждам, че има и други с перални Bosch със скъсани дрехи:(.
Имаме на вилата по-стар модел на АЕГ (никакъв проблем не сме имали с нея, а колко родопски одеяла е изпрала…)

# 447
Добър вечер,аз съм с кучето и котката преди имах стара горение с точно 3 програми,тя почти не запушваше този филтър-25 години работа.Тази АЕГ пак е от старите,но много често се запушва.Възможно ли е нещо де е преминало цетката и да е запушило помпата.Не изкарва водата,ако я източа от отвора отдолу,и изтискам прането,продължава да си работи и центрофугира.Иначе програматора прескача и върти 1 и съща вода без центрофуга,спира пълна с първата вода.Дано ме разбрахте.АЕГ 41000,горно зареждане,без електроника.

Общи условия

Активация на акаунт