Баща ли бе да го опишеш?

• 7 169
  • 149
  •   1
Отговори
# 75
Наистина смятам че нищо кой знае какво не е станало.

Даже пресилени реакции тип "майката - орлица", изисквания детето да се гледа като бебе, караници и постоянни натяквания кой не е добър родител оставят децата без влиянието и възпитанието на втория родител. А то е важно. За това дете пък е още по-важно да има мъжко присъствие и модел на подражание.

Приятелка по същия начин - ама взел детето, но то спало на горния етаж на къщата САМО!!! /14 годишно дете!/. Ама били на море и не го карал да си мие зъбите и ето кариес! Давал му да опитва алкохол /бира/ - ще го прави алкохолик /не че тя не му е давала пред нас/. Не е целта да обсъждам приятелка, но и на нея и тук казвам - дърпате и доизбистряте отношенията си, негодуванието и неудовлетвореността си един от друг използвайки детето като маша. И единственото което ще постигнете е проблемно дете и дете с проблеми!

# 76
Нищо нормално няма в това да даваш на дете да пие алкохол и да му разрешаваш да не си мие зъбите.
Тук става дума за 9 годишно, а не 14, и за дете оставено само, а не на горния етаж. Доста разлики виждам.
А описаният казус, заедно с отказа на бащата за участие и вземане на решения за терапията на детето показват неглижиране и липса на интерес към детето. Какъв мъжки пример, като той липсва, във времето в което трябва да е с детето. Да го заведе и прибере от училище, не е достатъчно. От отглеждащ половин месец детето, определено се иска повече.

# 77
Ужас, от 2 глътки бира ще стане алкохолик...
Значи наистина ми е много интересно как ще осигурите постоянно присъствие на възрастен при едно 11 годишно дете? Наистина, сериозно питам? При двама работещи родители или един отглеждащ, това не ми се струва възможно без да са ангажирани цяла армия от баби, лели и частни занимални, едно на ръка как се отразява тва на детето, ама да не дразня тук майките орлици.
Между другото дете от 8 до 12 може да бъде оставяно само в определени ситуации и според индивидуалното ниво на развитие на детето. Примерно може да бъде оставено в парка за полови или един час на 8, без да се придвижва само от едно място на друго, вкъщи също за известно време и т.н., за 9 годишно можеше повече неща, вече не ги помня, това са правила, които се съблюдават от социалните служби при подобни казуси.

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 13:05 от rf22

# 78
Ама много ненормално - дай да пресилваме нещата!
Отказа на бащата да участва в терапията на детето съм убедена, че е защото той не мисли като майката, че детето е аутист. За майка всички споменати са аутисти - сина и, бившия /който такъв ужасен аутист, че вече има друг човек до себе си/. Не може да я спре, но няма нужда да и ходи подире за щуротиите.

Някакви фантасмагорични отношения си измисляте между хората и силно настоявате чуждите мъже да бъдат перфектните бащи, родители. Вашите може само хляб да купуват, но чуждите трябва чудеса да творят.

# 79
. Пък ти у вас може да си играеш на ротен командир колкото искаш. След 10-15 години ще се види кое как.
Въобще не го играя ротен, оставил съм ги да се оправят сами в много ситуации и тва наистина има ефект. А да ти кажа, много преди да минат 10-15 години си проличава кое как, и повярвай ми резултата въобще не е в полза на майките орлици или модерното криворазбрано монтесори възпитание

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 13:03 от rf22

# 80
Между 9 и 11 годишно има 2 години разлика и те са доста съществени за развитието на детето.
А отказът от терапии за мен е голям червен флаг. За съжаление, обичайно тази част от живота майките я извлачват.
Аз претенции към чужди мъже нямам, но жената има абсолютното право да счита че детето е неглижирано и да предприеме действия по свое усмотрение. За мен това поведение е неадекватно и не е в плюс, за детето.

# 81
  • София
Като оставим настрана казуса с детето, и аз мисля, че майката нещо много е набрала на бащата и не може да го "пусне". Едно време и аз бях така - ама той защо не прави това, което аз смятам, че трябва да прави? Защо не мога да го контролирам? Защо не може да е бащата, който аз искам?
Ами защото...е така.
Не е зле майката да отиде малко на терапия за пускане на контрола.

# 82
И те действията, дето ще предприеме голям плюс ще станат за детето!

Един ден ще се обърне и ще я обвини, че го е отделил от добрия му баща Wink
И ако същия тоя мъж и бе в къщата т.е. не бе разведена и все така си гледаше детето с толкова участие и неучастие какво щеше да направи авторката?

# 83
Той и е бил в къщата и са се развели. Очевидно не и е понесло, да му търпи неучастието в живота на детето. Само се чудя, какъв му е зорът да иска споделено родитетлство. Може би в недаването на издръжка се крие отговорът.
Рокси, ама ти водиш дело, да си вземеш родителските права, нали? И не разчиташ той да се държи като адекватен баща. Същото е и в случая. Жената трябва да приеме, че той е неглижиращ родител и да реши до колко иска тя да се нагърби с всичко.

# 84
Очевидно не и е понесло, да му търпи неучастието в живота на детето. Само се чудя, какъв му е зорът да иска споделено родитетлство. Може би в недаването на издръжка се крие отговорът.

И кое е очевидното? Как разбра, че той не я е зарязал, защото е истерясвала за всичко, спряла е да бъде съпруга, жена, каквото и да е друго освен майка? Нищо очевидно няма освен някакви измислици, които приемаш за истината и друга няма!

# 85
Оф, да все жените са им виновни на подобията на мъже. Но все пак безработен льольо, едва ли е мечта на повечето жени.
Жената пише, че е отказал да се развива, което е достатъчно, за да се разделят.
Сигурно и оправдание за непосещаването дори на една родителска среща в училище ще намерите. Хайде, майката преекспонира за терапията, ами за училището? Би трябвало там ангажиментите да са разделени също 50 на 50.

# 86
Като оставим настрана казуса с детето, и аз мисля, че майката нещо много е набрала на бащата и не може да го "пусне". Едно време и аз бях така - ама той защо не прави това, което аз смятам, че трябва да прави? Защо не мога да го контролирам? Защо не може да е бащата, който аз искам?
Ами защото...е така.
Не е зле майката да отиде малко на терапия за пускане на контрола.

Много точен коментар.
Всъщност тя и затова така завоалирано говори.
Тя не може да приеме, че тя е избрала този човек за мъж и баща на детето и.
Не може да приеме, че не може да го промени и това я влудява.
И дори след развода се опитва отново да промени.
И така стига до неадекватни решения.

# 87
Всички имаме очаквания как се гледат деца. И докато сме женени за бащата, някак си и да има някакви разминавания за ежедневието, се напасваме. При развод разликите се обострят, но има и друг проблем. Майката вече не е там, на място, винаги, както е при женените хора. В нейните очи има реална заплаха за детето й. Аз я разбирам напълно, защото ние майките за децата сме доста страхливи и това оставени сами, да не са яли и т.н за нас е ужасно. Нямаш контрол, не си до детето и наистина е притеснително. Когато поотраснат, може да има други пробпеми, но поне тези страхове отпадат.

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 14:35 от Bеа_2022

# 88
Не само в детето си е вкопчена, но не пуска и бившия си мъж. Начинът, по който говори за него, с високомерие и презрение, ме кара да мисля, че той си е тръгнал, защото не е издържал повече. Сега е на път и живота на сина си да направи капут, от самовлюбеност най- вече.

# 89
Само че не става дума мъжът да изпълнява разни прищевки на авторката, та да говорим за контрол. Става дума за някакъв поведенчески базов минимум, който той да спазва като баща.

До 10 вечерта да го оставиш само детето, хайде, ако си му обяснил преди това, че ще закъснееш, ако си се уверил, че то не се притеснява, ама да го отсвириш като пътен знак и после да му натякваш, че те е предал, като е "избягал"...

Хубавото е, че авторката грам няма нужда от никакви съвети тук. Или най-много технически, не и морални. Там е ясно -неглижирането е системно, това е само последното му проявление. Темата е за вентилиране и събиране на кураж, не от колебание дали е права.

Общи условия

Активация на акаунт