Близко разстояние на съседна сграда - проблем?

• 926
  • 11
  •   1
Отговори
Привет,

Намерих (най-накрая) 3-ст апартамент нa 5eт, който отговаря на всичките ми изисквания (които не са малко), с изключение на едно.

В момента много близо до сградата има друга (офис, 6 ет), която скрива 2/3 от гледката (няма улица между двете, само алеи за минаване).
С това съм ок - другата 1/3 е гледка към Витоша, апартамента е на 5 ет.

Обаче разбрах, че зад тази ще се строи друга, 6-етажна, и така гледката ще се скрие на 90% ...

Досега не съм живял в апартамент изцяло лишен откъм гледка и с близки сгради. Ясно е, че хубава гледка е плюс. Липсата на такава дали обаче е проблемна, или се свиква и не прави впечатление?

Това оказва ли (голямо)влияние на цената при евентуална продажба?

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 08:45 от analyst12

# 1
Свиква се, за съжаление.

# 2
За всеки е различно важно, някои не обръщат внимание, други не могат без гледка и простор. Иначе се свиква, ама ако си от вторите все ще те човърка. И щом ти се колебаеш, ще се колебаят и други, явно е пречка за успешна продажба.

# 3
При нас също застроиха и вече нямаме гледка и простор. На мен лично не ми е приятно, не може без щори. Понякога имам чувството, че съседите ще ми влязат в дневната. Като цяло при първа възможност бихме сменили апартамента.

# 4
  • София
Мен лично би ме притеснила опцията за строеж под прозорците ми. Това са поне 2 години шум и прах.

# 5
Не си представям да свикна да гледам стени и прозорци на съседен блок. Не разбирам дори как подобно стротелство може да е разрешено.?

# 6
Не бих купила

# 7
За съжаление сега масово се застроява между жилищните блокове, които са строени преди 40-50г и между тях е спазено нужното отстояние, ама сега разни корумпирани кметове и градски архитекти масово срещу подкуп издават разрешения за строеж между блоковете и освен че ни скриват всякакъв достъп до естествена светлина, но и буквално ти надничат у вас и не може да си гол в къщи ако не пуснеш щори или завеси.

# 8
  • София
За мен гледката е много важна. Моята е малко компромисна, тъй като съм на трети етаж в панелен блок. Срещу мен има панелен блок, но на нормалното разстояние. За това пък от двете страни имам градинка и планина.

# 9
Не бих живяла в жилище с изглед към прозорци, ще ми е много подтискащо. И съответно не бих вложила пари в такова жилище.

# 10
Още един аргумент против - когато пазара е по слаб и предлагането силно, подобни апартаменти са много много трудни за продаване.

# 11
Не бих правила компромис с гледката, също бягай от празни места, защото не знаеш какво може да изникне там, както с случая. След време може да се наложи да продаваш и без гледка това е по-трудно. Разбира се, че трябва да е по-евтино жилище без гледка, но не винаги е така в действителност.
Избери си апартамент, около който е застроено и има отстояния, по-малки от още една сграда помежду им. Да не се гледа прозорец в прозореца, да са завъртяни малко сградите.  Или бягай на по-висок етаж, там евентуално има гледки, но и гледки на покриви не е приятно.

Общи условия

Активация на акаунт