Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 108 149
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 810

Хайде по 2т на всички на въпрос 16 и да се приключва казусът. Stuck Out Tongue Winking Eye
А дали ще е справедливо спрямо децата, които все пак са отговорили вярно? 🤔

Разбира се, че ще е коректно, ако се докаже, че въпроса е подвеждащ...

Не е прецедент за НВО Simple Smile

# 811
  • Пловдив
Факт е, че децата не са разбрали текста. Или не са внимавали. Или не са разбрали въпроса. Това е.
Все пак, това е четене с разбиране.
А правилникът така е завъртян в края на онова изречение ... все едно е глагол в немския Joy

Моето се надява на 1т за закон. Но просто не е разбрало за правилника. Чисто негова си грешка.

# 812
Най-големият гаф според мен са квесторите, които са излъгали децата, че става въпрос за аргументи. Те са облечени в авторитета на възрастни и на квестори, нормално е всяко дете да помисли, че са прави. За такива и уволнение е малко, дисциплино уволнение трябва.

# 813
Факт е, че децата не са разбрали текста. Или не са внимавали. Или не са разбрали въпроса. Това е.
Все пак, това е четене с разбиране.
А правилникът така е завъртян в края на онова изречение ... все едно е глагол в немския Joy

Моето се надява на 1т за закон. Но просто не е разбрало за правилника. Чисто негова си грешка.
И моята щерка написала цялото изречение без "своя правилник" Grinning

# 814
Въпрос 16 действително е объркал децата, но не е некоректно зададен, подвеждащ или неясен. Дете от училището на сина ми е посочила репортаж например, но това не означава, че проблемът е в МОН. В крайна сметка трябва да има нещо, което да е по-завъртяно и изискващо вникване. Матурата не е била сложна по мое мнение и ще има високи резултати. Да видим математиката.

# 815
  • София
Ще се справят децата. Матурата не е трудна. От 6-15 в. е доста улеснена граматиката в частта възможни отговори. Спомням си как преговаряхме с каката отрицателните форми на бъдеще  време и бъдеще време в миналото ...Cold Sweat

# 816
Въпросът не е в това. Би трябвалов текста за четене с разбиране децата да се ориентират от познания, които имат на база училищен материал и ежедневието, предполагам.  Както някай по-нагоре писа, те свързват документа с нещо на хартия - бележка, декларация и друго. Тук се говори за ограничения, съгласно закон. Ами, възрастен човек ще разбере смисъла, но за тях е видно от отговорите,че не е ясно. uote author=ivanedelcheva link=topic=1785522.msg49864694#msg49864694 date=1750258246]
Как така законът да не е документ? Какво е, ако не е документ? Сега юристите тук можем да изпаднем във формализъм и да си спорим с терминологията, но по-разбираемо ли щеше да бъде за децата, ако бяха написали посочете два акта? Законът, правилника, наредбата, инструкцията, заповедта…всичко това са документи. По спомен-конкретно, изрично, писмено изявление на физическо лице, материализиращо информация относно факти с правно значение.
[/quote]

# 817
Не съм съгласна.  За тях,  документ са правила, написани на хартия.
Много правилен и коректен си е въпросът. И даже ми е странно, че не са открили правилник (включително и моята дъщеря, писала ЮНЕСКО 🤐) при положение, че това трябва да им е най-познато - всяка година ги запознават с него
Правилникът, нещо различно от правила написани на хартия ли е?

Аз Правилник на училище на хартия не съм виждала! На сайта е..тоест електронен.

# 818
И за много възрастни е видно от постовете тук, че също не е ясно 🤣
Те и законите ги има в електронен вид...айде спрете да се излагате, че ще ходите да повтаряте 7 клас май🤣

# 819
  • София
Да попитам за удостоверението/ дипломата за завършен седми клас, след получаване, връчване на детето, трябва ли родител да ходи да се подпише някъде, че е получена. Както се подписвахме за полученните удостоверения първи-четвърти клас?

# 820
Мен ме дразни че 50% от въпросите са свързани с тоя текст!
И само единични за граматиката.
Неправилно ми е разпределението някак.

# 821
Скрит текст:
Не съм съгласна.  За тях,  документ са правила, написани на хартия.
Много правилен и коректен си е въпросът. И даже ми е странно, че не са открили правилник (включително и моята дъщеря, писала ЮНЕСКО 🤐) при положение, че това трябва да им е най-познато - всяка година ги запознават с него
Правилникът, нещо различно от правила написани на хартия ли е?

Аз Правилник на училище на хартия не съм виждала! На сайта е..тоест електронен.
[/quote]
Това не значи, че не съществува. Да не навлизаме и в спора за електронни документи, ненужно е.

Наистина изисква задълбочено четене. Щерката като ѝ казах "правилник", ми отговори няма такава дума. Като ѝ я посочих -  "Ходи я намери" бе реакцията. Сравнението с глагола в немския много ми хареса

# 822
Написала си на хартия...аз това коментирам.

# 823
Написала си на хартия...аз това коментирам.
Да, и продължавам да твърдя, че всяко училище го има на хартия

# 824
  • София
Е, законът също е на хартия. Писани закони имаме в България още от времето на Крум. Joy Не случайно се наричат "писани" закони. Това, че предимно ги четем на компютър по никакъв начин не променя писмената им форма. /Правилниците също са в писмена форма, нищо, че ги четете по сайтовете./ Ако трябва да сме пунктуални като юристи, по-точно е нормативен акт. Но ако го бяха формулирали така, вече наистина нямаше да е като за 7-ми клас.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 18:23 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт