Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 108 079
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Нищо няма да гледа май, то и без туй работата е свършена вече...

# 781
Не съм съгласна.  За тях,  документ са правила, написани на хартия.
Много правилен и коректен си е въпросът. И даже ми е странно, че не са открили правилник (включително и моята дъщеря, писала ЮНЕСКО 🤐) при положение, че това трябва да им е най-познато - всяка година ги запознават с него

# 782
Въпросът за документите е доста некоректен. Законът и правилникът са нормативни актове. Документи са, когато са материализирани върху носител, но не е това смисъла на въпроса. Този въпрос не е редно да се оценява.

Дори да се оценява,като гледам всички коментари,верните отговори ще бъдат много малко.
Неразбираемо е за децата,няма спор.

# 783
  • Бургас
А ние сме в истерия - откри си доста грешки, и... два часа вече реве. Не мога да я успокоя. 😪😭😭😭
Побъркахме ги тия деца, че покрай тях и ние.

Прегръщам ви!
Кажи й, че нищо не е свършило и тезата и преразказа й ще са за максимални точки!
Дано се успокои и събере до петък!

И аз бях против, да гледат каквото  и да било днес, но кой ли ме слуша....

# 784
  • София
Моят син при проверката е забелязал, че не питата за аргументи, а за документи и го е поправил като е написал за закона, но не е споменал правилника, а вместо него е записал „законови решения“ 😊. Препънал се е и на задача 15, която не изглежда сложна, а е цели 3 точки. Много е индивидуално при всяко дете, важно е да ги насърчаваме и окуражаваме, аз го поздравих за самообладанието и за това, че се е събрал след първоначалния шок от „Серафим“. Голямо каляване на характера е този седми клас.

# 785
  • Пловдив
Нали помните пожарникаря? На нашия набор се падна и интервюираните по тв отговориха, като масовия отговор на децата.

Хайде по 2т на всички на въпрос 16 и да се приключва казусът. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 786
  • гр. София
Ние сме увесили нос - сбъркал е 16-ти въпрос и още други 4. Тезата му няма да е върховна. Сега на преразказа е каквото сабя покаже, но никога не е бил блестящ. Да се надяваме на математиката, че по БЕЛ едва ли резултата ще е добър. Както казва Криско - да е жив и здрав Simple Smile

# 787
Квесторите нямат право да коментират нищо, свързано с изпитния материал. Техните задължения са съвсем различни. Даже много се учудвам как изобщо са си позволили подобна волност. И как са прочели текста, като изпитните тестове на брой са колкото учениците в залата и пред квесторите няма тест?!  А не  би трябвало да се доближават до учениците,  да стоят над главите им и да четат от техните тестове...  Не ги ли гледат на камери?!

# 788
А като знам, че БЕЛ й е силния предмет.. 😪 Абе да сме живи и здрави!

# 789
Ооо, за пожарникаря бях забравила:)

Ама си спомням за картинката на щастливо семейство в зоопарка ( пак от 4 клас), където моето видяло 1 баща и 3 деца🤣Очаквал, ако е майка, да е с прическа, лакирани нокти, червило  - с една дума "по-мацкина"😁

# 790
Много правилен и коректен си е въпросът. И даже ми е странно, че не са открили правилник (включително и моята дъщеря, писала ЮНЕСКО 🤐) при положение, че това трябва да им е най-познато - всяка година ги запознават с него
Правилникът, нещо различно от правила написани на хартия ли е?

# 791
Правилникът, нещо различно от правила написани на хартия ли е?
Честно казано разбирам и двете. За мен правилник е малко по...абстрактно, но е и документ в някакъв смисъл.

# 792
Правилникът е подзаконов нормативен акт.
Разбира се, че и правилникът, и законът са документи, но това далеч надхвърля обхвата на 7 клас. Изобщо не е трябвало да има такъв въпрос.
Най-малкото е подвеждащ, защото в обичайното ежедневие под документ обикновено се разбира нещо много по-малко като обем от цял закон. Примерно пълномощно, болничен лист...и законът е документ, ама това изпит по право ли е или БЕЛ за 7 клас...

# 793
Здравейте, след бърза консултация с юрист - съдия, неговото мнение е категорично, че въпросът в задача 16 е абсолютно некоректно зададен, т.к.нито правилника, нито Закона са документи. Аргументирано, в продължение на половин час, ми обясняваше защо въпрос 16 е некоректно зададен? Не мога обаче да възпроизведа неговите аргументи, т.к.не съм юрист.  Този човек също е с дете в 7-ми клас и каза, че ще звъни в МОН. Според него, колкото повече родители подадат сигнал по мейл или по телефон в МОН, толкова е по-голяма вероятността да приемат на всички деца отговорите на задача 16 за верни и всички деца да получат служебно пълния брой точки. Има такива прецеденти назад в годините - веднъж на НВО 7-ми клас и два пъти на ДЗИ в 12-ти клас.
Аз погледнах в тълковния речник. Наистина определението за Закон не отговаря на определението за документ. Но може би ако се включат юристи - би могло аргументирано да напишем всички до мейла на МОН сигнал за некоректно зададения въпрос. Колкото повече шум се вдигне за тази задача, включително и по медиите, толкова е по-голяма вероятността да присъдят пълния брой точки на всички деца.

# 794
Не може юрист да каже такова нещо.

Общи условия

Активация на акаунт