Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 110 163
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 1 680
А ако е написал като верен отговор (x-1).(x+1)³ колко точки ще отнемат
Най-вероятно само 1 т.
Ако зависи от мен, аз бих отнела 0,5 т.

В условието пише "А) Представете многочлена M като произведение на множители ОТ първа степен." Спред мен изискването е да се представи многочлена М като произведение от многочлени от първа степен, т.е. (х-а)(х+в).... Ако в условието беше написано множители НА първа степен....., но не е.  
Не смятам, че е редно да се отнемат точки за  разлагане от вида (x-1).(x+1)³.

Е не е така. (х+1) и (х-1) са си множители. От първа степен е съвсем правилно, така се казва. А (x+1)³ е множител от трета степен. Изразът е на трета степен 🤣 Крайният израз е верен, но все пак не е спазено условието множителите да са от първа степен. Мисля, че е съвсем резонно каквото казва Ганис, да се отнеме 0,5т.

# 1 681
А ако е написал като верен отговор (x-1).(x+1)³ колко точки ще отнемат
Най-вероятно само 1 т.
Ако зависи от мен, аз бих отнела 0,5 т.

В условието пише "А) Представете многочлена M като произведение на множители ОТ първа степен." Спред мен изискването е да се представи многочлена М като произведение от многочлени от първа степен, т.е. (х-а)(х+в).... Ако в условието беше написано множители НА първа степен....., но не е.  
Не смятам, че е редно да се отнемат точки за  разлагане от вида (x-1).(x+1)³.

Е не е така. (х+1) и (х-1) са си множители. От първа степен е съвсем правилно, така се казва. А (x+1)³ е множител от трета степен. Изразът е на трета степен 🤣 Крайният израз е верен, но все пак не е спазено условието множителите да са от първа степен. Мисля, че е съвсем резонно каквото казва Ганис, да се отнеме 0,5т.

Според вас тогава отговор (х-1)(х3+3х2+3х+1) също е верен отговор, защото е произведение от два множителя и те са на първа степен?

Освен това: 0,5 точки се вземат примерно - извадка от минал изпит "При х2=1- предишна матура за посочен отговор х=1 и изпуснат втори отговор х=-1"

# 1 682
Във втората скоба не е на първа степен

# 1 683
  • София
Вторият множител не е от първа степен. Не е доразложен. Тук ще се вземат повече точки.
Когато разлагаме, идеята е да се разложи изразът на произведение от прости множители.
Прост множител е например (2х+3); (х-3)² - линейни изрази на съответна степен или например неразложим квадратен тричлен, от сорта (х²+2х+5).
В задачата изискването е да представи произведение от множители, всеки от които е от първа степен.
х³+3х²+3х +1 не е разложен.

# 1 684
В тази задача трябва да са запознати с теорията, която се учи за многочлен не само да могат да разлагат. Има си уловка, но поне не е фатална, не води до това да не решиш цялата задача

# 1 685
  • София
smilemath, аз мисля, че не трябва да се отнемат точки за това. В учебниците има разлагане и там повтарящ се множител се слага на степен.

# 1 686
Не е  трудно НВО-то, Динчо, да,  но не е и толкова елементарно чак като миналогодишното, което за мен лично беше най-смехотворното от 2010 насам.  Не мисля, че в частта с мат статистиката ще е  същата като миналата година. Баловете може да са подобни, ако справянето по БЕЛ е по-добро.

Миналата година в 23Б трябваше да пуснеш височина. Сега трябва да видиш два еднакви триъгълника. Не знам де, ще видим на 1 юли. Аз съм доволна, моето дете е щастливо, а това е най-важното.

# 1 687
  • София
В  заключението на зад. 21а има конкретно изискване.

# 1 688
Къде се подават сигнали за квесторите?

# 1 689
Всяка година се забавлявам да решавам нво по математика за 7 клас. Хоби ми е. Децата ми отдавна минаха оттам. Не съм обвързана по никакъв начин с мат, счетоводител съм. Та днес в едни 30 минути се захванах. Допуснала съм 2 грешки на първи , от недоглеждане, 21 я почнах, видях накъде, 22 ми отне 4-5 минути, елементарна беше, само 23 не съм гледала, извод от мен първи модул лесен, втори 23 ще запъне. Миналата реших всичко.
Или е мъничко по-трудна таьи година или съм вече психясъла от годишното приключване, или пък остарявам.

# 1 690
  • Варна
smilemath, аз мисля, че не трябва да се отнемат точки за това. В учебниците има разлагане и там повтарящ се множител се слага на степен.
Съгласна съм. Извинявам се, че се намесвам. Абсурдно ми се струва да ти отнемат точки, задето си написал x2 вместо х.х. Просто би било брутален буквализъм или както там се нарича.
Успех на децата при класирането.

# 1 691
Това за колко минути ние сме ги решили е абсолютно нерелевантно. Препоръчвам да решавате НВО за 10 клас и ДЗИ за 12, също е много готино.

# 1 692
  • София
Съгласна съм. Извинявам се, че се намесвам. Абсурдно ми се струва да ти отнемат точки, задето си написал x2 вместо х.х. Просто би било брутален буквализъм или както там се нарича.
Успех на децата при класирането.
Вие разбрахте ли изискването и решението на 21.а?

# 1 693
Още по-яко ще е специалистите да се пробват с ДЗИ ПП Мат. Wink.
Малките герои имат нужда от силна прегръдка и подкрепа. Всеки ще попадне на точното място, а някак неусетно пъзелът се нарежда, колкото и невероятно да звучи в момента, и в началото на осми клас темите се запълват с една щастливи деца и спокойни мами ❤🌺.

# 1 694
Къде се подават сигнали за квесторите?
По БЕЛ и при нас е имало проблем. Не съм афиширала до момента, но съм много възмутена... детето е в потрес и се молеше, поне на математиката да не е същата. Не е била...

Общи условия

Активация на акаунт